A KINO-ban a legújabb orosz filmek, a Liszt Ferenc téren újborok, míg a Lurdy Házban nemzetközi macskakiállítás vár minket a hétvégén. Emellett a vörösiszap-katasztrófa károsultjain is segíthetünk, és hajléktalan művészekkel találkozhatunk. Programajánló.

Különleges, orosz filmek, kellemes borozás a jazz-zenével teli Liszt Ferenc téren és macskakiállítás a Lurdy Házban: ez a hétvége sem telik eseménytelenül.

From Russia with love

Russia Rulez 2 címmel november 18-23-ig rendez orosz filmhetet a KINO mozi: 2007-ben, a Budapesti Őszi Fesztivál részeként már nagy sikert aratott itt egy hasonló sorozat, amely most az azóta készült filmekkel egészül ki. Az utóbbi két év orosz filmjeiből a jelentősebb fesztiválsikerekkel találkozhatunk: 20-án látható lesz például a Valeria Gaia Germanica által rendezett, 2008-as Csak én nem halok meg, 22-én pedig a nagy port kavart Litvinyenko-ügyet felgöngyölítő Ellenállás: A Litvinyenko-ügy című dokumentumfilmet nézhetjük meg. A filmben soha nem látott felvételeken szólal meg a Londonban radioaktív polóniummal megmérgezett ex-KGB-ügynök, Alexander Litvinyenko, az özvegye, legközelebbi barátai és feltételezett gyilkosai.

Újbor és jazz a Liszt téren

Eheti ajánlónkból sem maradhatnak ki a gasztronómiai élvezetek, amelyeket most a november 19. és 21. között megrendezett LisztFeszt Újbor Fesztivál képvisel. A Liszt Ferenc téri éttermek és környékük finom újborokkal és pálinkákkal telik meg, de ínyenc étkekkel és remek muzsikákkal is kényeztethetjük magunkat.

A nyitónap estéjén 18:30-tól például Galambos Dorina kizárólag nőkből álló zenekara, a Mrs. Columbo lép a Jazzy színpadára, majd Lakatos Krisztiánt láthatjuk. 20-án többek közt a Groovy és a Garami Funky Stuff, 21-én pedig a Peet Project és Micheller Myrtill lesz hallható.

Macska minden mennyiségben

A kisgyerekes családoknak is akad kihagyhatatlan program erre a hétvégére: november 20-21-én a Macskamánia – Nemzetközi Macskakiállítás több mint 350 különleges macskával, teljes körű állatorvosi tanácsadással és különleges gyermekprogramokkal várja a látogatókat a Lurdy Házban.

Ám aki nem lenne annyira oda a macskákért, más kisállatokban is gyönyörködhet: nyulak, tengerimalacok, mókusok és még sokféle kisrágcsáló is látható lesz.
Az évadzáró kiállítást vásárral kötik egybe, ahol a macskaápolás és macskatartás minden kellékét megtalálják a látogatók.

Együtt lenni jó: jótékonysági gála és hajléktalanfesztivál

November 20-án délutántól a jótékonykodás és a zene színterévé alakul a Budaörsi Városi Sportcsarnok. A MOST! – Esély az újrakezdéshez című, egésznapos gála a vörösiszap-katasztrófa károsultjain kíván segíteni: az 1000 forintos belépőért 13 fellépőt kapunk, a bevétel egésze pedig a károsultakhoz jut. A 14 órakor kezdődő jótékonysági gálán olyan előadókkal találkozhatunk, mint például Szatmári Orsi, Serbán Attila, a Firkin, a Dzsesszert, a Budaörsi Játékszín, a Momentán Társulat, a Csík zenekar, Barabás Lőrinc, vagy éppen Badár Sándor.

Szintén ezen a napon a Bálint Házban rendezik meg a Látszom! – Hajléktalan Művészek Első Országos Fesztiválját. „Rendszerint, és persze nagyon is okkal, az látszik, ami nincs – lakás, állás, pénz, finom illat, rendesen vágott haj, méltóság... Ami van, ami ugyanolyan, mint bárki másban, pláne, ami több, a tehetség, az alkotás iránti vágy, a létrehozás és megosztás öröme – ez az, ami nem látható. Ezek azok a dolgok, amik mentén NEM szoktunk a hajléktalanokra gondolni”. A rendezvény éppen azért jött létre, hogy legyen egy hely, egy alkalom, ahol róluk szól a történet. Az ő történetük.

Mustra