Kolbászolás és német filmek szemrevételezése a hétvégén

Zanza!

Kolbász és pálinka, tök és tojás: az utóbb felsoroltakban az a közös, hogy a hétvégén mindegyiket egy-egy fesztivál tűzi zászlajára. Ha viszont már unnánk a gasztronómiát, még mindig mehetünk Egy Kiss Erzsi Zene-lemezbemutatóra, vagy beülhetünk egy friss, ropogós német filmre. Programajánló.

Ez a hétvége sem hagyja, hogy az ősz végleges beköszöntén szomorkodjunk. A Budai Vár például ismét a kulináris élvezetek fellegvárává alakul át: október 7-től 10-ig ugyanis itt rendezik meg a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivált. Itt feltehetően már nem lehet – vagy legalábbis nem érdemes – olyan mennyiségeket fogyasztani, mint a korábbi borfesztiválon, hacsak nem kolbászból.

A negyedik alkalommal megrendezett esemény díszvendége ezúttal a napfényes Itália, amely a legfinomabb olasz törköly- és szőlőpárlatokból, a grappákból hoz el egy csokorra valót a magyar közönségnek. És ha a közel 20 pálinkafőzde és 10 kolbászos-stand sem elégítené ki az igényeinket, zenei csemegék is felbukkannak a kínálatban: 8-án például a Colorstar, Frenk és Rutkai Bori, 9-én a Kishúg és a Jambalaya, míg a zárónapon többek közt a Riddim Colony és a Budapest Bár lép fel.

Szemrevaló német filmek és tojás minden mennyiségben

Október 6-án startolt a Szemrevaló 15. – Új Német Filmek című fesztivál, amely 15. alkalommal hozza el a hazaiaknak a német kortárs film legfrissebb és legizgalmasabb darabjait. Az idei kínálatban akad politikai dráma és szerelmi tragikomédia, de animációs- és dokumentumfilm is, amelyek Budapesten a Művész, Örökmozgó és Cirko-gejzír mozikban futnak majd. A fesztivál filmjei Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett, az Apolló Art Moziban ingyen lesznek láthatóak.

Hál'istennek a fesztiválok mennyisége cseppet sem csökken, sőt: míg október 9-10-én az Őrségben (ezen belül is Szalafőn és Őriszentpéteren) nemzetközi tökfesztivált rendeznek, addig Siófokon 8-a és 10-e között a VIII. Balatoni Nemzetközi Tojásfesztiválon tehetjük fel magunknak az örök kérdést, hogy vajon a tyúk volt-e előbb, vagy a tojást.

Kiss Erzsi-lemezbemutató és Pöttyös Panni-utánérzés

Október 9-én, szombaton este a Gödörben az Egy Kiss Erzsi Zene örvendezteti meg rajongótáborát új, Ugató című albumával, amelyen itt-ott elszaporodtak az ütősök és a fúvósok. Izgalmas perceket ígér a Bëlga egyik dalából készült feldolgozás is, nem beszélve az esten közreműködő Yesyes Matzaa, A Kutya Vacsorája és az ef Zámbó Happy Dead Band koncertjéről.

És ha október, akkor természetesen Budapesti Őszi Fesztivál: a számos műfajban rengeteg kortárs alkotót felvonultató eseménysorozat egyik fénypontjának ígérkezik a Thália Színház Pöttyös Panni az iskolában című előadása. Szepes Mária klasszikusát Németh Ákos adaptálta színpadra, Bozsik Yvette pedig rendező-koreográfusként gondoskodik arról, hogy maradandó élményben legyen részünk.

Blogmustra