Kakaós-kalácsos reggeli, a Kentaur kertje és Ványa bácsi titkai

A hétvégén gyerekprogramokban, gasztronómiai élvezetekben és színházi izgalmakban sem lesz hiány. A Tűzraktér kakaós-kalácsos reggelivel és sok-sok játékkal várja a legkisebbeket, Nagytétényben a Kentaur kertjét fedezhetjük fel, míg a Mezőgazdasági Múzeum a gabona gasztronómiai előnyeit mutatja meg. Programajánló.

A Tűzraktér igazi rosszcsont gyerekeknek való évadnyitó gyereknappal indít szeptember 26-án. A rendezvény címe – Tűzraktér Évadnyitó Gyereknap, azaz TÉGY – már önmagában előrevetíti, hogy aktív gyerkőcökre számítanak, akik nyugodtan elvihetik a szüleiket is, hogy azért ők se maradjanak ki a jóból. Indításképp egy kiadós kakaós-kalácsos reggeli vár mindenkit, majd TÉGY Tündér reggeli tréningjével kezdődhet a nap.

Lesz itt minden 9-től fél 6-ig, mi szem-szájnak ingere: előadás, játszóház, zene, cirkusz, tombola, „wörksop”, a nap pedig egy nagy közös akcióval zárul. Azok a gyerekek, akik a TÉGY-beli élményeikez lerajzolják és beküldik, vagy beviszik a Tűzraktérbe, az ott alkotó képzőművészektől jelképes, egyszeri ajándékot kapnak, a legjobb 3 alkotó pedig „külön-érdem-pleccccsniben” részesül.

Móka és kacagás a Kentaur kertjében

Szeptember 25-26-án Nagytétényben is izgalmas kalandokban lehet része kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az Ókori víg napok a Kentaur kertjében című esemény keretében a Nagytétényi Kastélymúzeum parkja „illatos, életteli római kertté”, a „Szerelmes Kentaur” szobor kertjévé alakul át, ahol sok mindent megtudhatunk a római fürdőkultúráról, szépségápolásról és gyógyításról.

A kastélyparkból a 80-as években elvitt Kentaur szobrot a Nagytétényi Kastély Közalapítvány támogatásával még 2005-ben sikerült visszaállítani, és az sem utolsó szempont, hogy a kastélymúzeum szomszédságában található a római kori erődítmény, Campona. A kétnapos rendezvényen az előadások és tárlatvezetések mellett 10-18 óráig ókori mesterségbemutatók, kézműves vásár, római kori, mitológiai, illetve óriási méretű táblajátékok, méz-, gyógynövény- és illatos fűszervásár várja a betérőket.

Éljen a gabona!

Ugyancsak 25-én a Mezőgazdasági Múzeum Családi gasztro-napok sorozatának következő állomására is ellátogathatunk: ezúttal a gabona kerül fókuszba. A 11 órakor kezdődő Gabona-nap a gabonafélék gazdag és változatos felhasználási módjait mutatja be a családoknak. Megkóstolhatjuk a cukor nélkül is mézédes csíramálét, amely tápláló és vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, finom íze mellett pedig számos betegség ellenszereként is használható. De lesz itt még búzafűlé, búzacsíra, kölessör, ciberelé, sőt, a helyszínen készített kásafélékkel, illetve számos különleges péksüteménnyel, például a tönkölymuffinnal is megismerkedhetünk.

Jean Valjeannal Kecskeméten, Ványa bácsival a Vígben találkozhatunk

Szeptember 24-étől Korcsmáros György rendezésében látható a kecskeméti Katona József Színházban A nyomorultak című világhírű musical, amelyben Victor Hugo örök érvényű története elevenedik meg. Alain Boublil és Claude-Michel Schönberg többszörös Tony-díjas alkotását Londonban 1985-ben mutatták be, és azóta sem vették le a műsorról. A kecskeméti színház igen látványos előadásának díszletét Kentaur tervezte, a főszereplő Jean Valjean szerepében Feke Pál és Egyházi Géza lesz látható, az őt üldöző Javert felügyelőt pedig Miller Zoltán, Tóth Attila és Vincze Gábor Péter személyesíti meg. Fantine-ként Koós Réka, Molnár Ági, Eponine-ként Simon Boglárka tűnik fel.

A Vígszínház Vígegyetem címmel 25-én, szombaton 18 órától nyílt próbát rendez, ahol a közönség az október 1-jén bemutatandó Ványa bácsi harmadik felvonásába kukkanthat bele. A részlet megtekintése után magukkal az alkotókkal is beszélgethetsz: Marton László rendező mellett – aki először rendez a Vígszínházban Csehovot – természetesen ott lesznek a szereplők is, többek közt Benedek Miklós, Gálffi László, Hegedűs D. Géza és Hámori Gabriella.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek