Szabadtéri kikapcsolódás, számi kézművesség és fesztiválözön

Az enyhülni látszó kánikulában épp itt az ideje egy kicsit kimozdulni a lakásból: célba vehetjük például a Nemzeti Galéria Depero-kiállítását, a Margitszigeten meghallgathatjuk az ABBA szerzőpárosának musicaljét, vagy éppen a Millenáris parkjában merülhetünk el a kortárs tánc szépségeiben. Programajánló.

Ha a forróság enyhül, mi pedig olthatatlan vágyat éreznénk egy kis kultúra, vagy legalábbis kikapcsolódás iránt: íme néhány lehetőség az elkövetkezendő napok programkínálatából.

A Camparis üveg megálmodója, óriásplakátok és számi kézműves-munkák

Már csak néhány hétig – augusztus 22-ig – látható a Nemzeti Galéria üdítő kiállítása, az 1960-ban elhunyt olasz futurista festő, reklámgrafikus és formatervező Fortunato Depero életművéből összeállított válogatás.

A Depero a futurista és a futurizmus hatása a magyar avantgárd művészetben című tárlat egészen zseniális alkotásokkal teremt találkozási lehetőséget, nem beszélve arról az el nem hanyagolható tényről, hogy bizony Depero volt az, aki 1932-ben megtervezte a Campari üvegét, amelyet azóta sem mert senki egy másik dizájnra cserélni.

A galéria augusztus 5-én és 12-én 16 órától tárlatvezetést tart, nem érdemes kihagyni, hogy szakavatott kommentátor segítségével merülhetünk el ebben az igazán különleges, századeleji világban.

A héten nyíló kiállítások közül augusztus 7-én a Fogasházban megrendezett Tacepao ígér érdekes pillanatokat: itt az elmúlt 25 év társadalmi célú óriásplakátjaiban gyönyörködhetünk. A Néprajzi Múzeum viszont az egy személyben réntartó gazda, horgászati-idegenforgalmi vállalkozó és kézműves Ilmari Tapiola munkáiból csemegéz. A Lappföldről származó alkotó számi kézműves-munkákat hoz el Budapestre: ládái, dobozai, kései, csontkanalai és ékszerei többek közt rénagancsból, szaruból és nyírfából készülnek.

Sakk-musical és táncorgia

Bár a kőszínházak ilyenkor még nyári álmukat alusszák – persze az őszi premierek próbáitól eltekintve –, az állítólagos uborkaszezonban is bőven akad néznivaló színházi vonatkozásban is. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad például a Sakk című musicalkoncerttel rukkol elő augusztus 6-án 20:30-kor, amelynek sikere már csak amiatt is borítékolható, mivel zenéjét az ABBÁ-ból ismerős Benny Andersson és Björn Ulvaeus, míg szövegét Tim Rice jegyzi. A főbb szerepekben Egyházi Géza, Kecskés Tímea és Szemenyei János lesz látható, így afelől sem lehet kétségünk, hogy az előadók is kitesznek majd magukért.

A kortárs tánc szerelmesei szintén a szabadban, a Millenáris parkjában tölthetnek el néhány kellemes percet (órácskát), ha ellátogatnak a Hódworks és a Spidronműhely augusztus 11-én, 19 órától esedékes performanszára. A Park Action-sorozatba illeszkedő produkció egyszerre lesz kellemes kikapcsolódás és izgalmas kísérlet: a zene együtt születik a mozdulatokkal és a zenészek is szerves részei a koreográfiának.

Ördögkatlan, Bánkitó, a Szigeten Cseh Tamás

Fesztiválokban sincs hiány: már javában zajlik a III. Ördögkatlan Fesztivál, amely 4-étől 8-áig Nagyharsányban, a Villány és Nagyharsány közötti Szoborparkban, Kisharsányban és Palkonyán vendégeli meg a betérőket. A zenén és kiállításokon túl színházi előadások – például a KoMa Társulat szimplán tökéletes Plazmája – és nem utolsó sorban kulináris élvezetek is hívogatják a városi porban fulladozó embereket erre a csodálatos tájra.

5-én kezdetét vette a Budapesttől csupán 70 km-re fekvő Bánk ereszdelahajamja, a négynapos Bánkitó Fesztivál. A társadalmi érzékenysége és környezetbarát hozzáállása okán igencsak szimpatikus happening szervezői mindenkit arra buzdítanak, hogy lehetőleg kerékpárra pattanva látogasson el hozzájuk, ám ha ez nem megy, még mindig ott van a - honlapjukon, a www.tekerjatora.hu -n üzemelő - telekocsi-szolgálat, illetve a busz, vagy vonat.

A Sziget Fesztivált már kevésbé kell bemutatni, de azért nem árt, ha már most bevéssük a naptárunkba az augusztus 11-16. dátumot, nehogy véletlenül rászervezzünk az egyébként is nehezen koordinálható Sziget-órarendünkre.

A rengeteg külföldi és magyar előadó közül most nem emelnénk ki senkit, inkább a nulladik napra, az augusztus 10-i Cseh Tamás emlékkoncertre hívnánk fel a figyelmet, amely során a Világzenei Nagyszínpadon mások mellett Palya Bea, a Quimby, a Csík Zenekar és a Heaven Street Seven hajt fejet a tavaly elhunyt énekes-zeneszerző előtt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra