Egy szoftver meg tudja mondani kik írták a Bibliát

Izraeli tudósok azt állítják, egy új számítógépes programmal azonosítani tudják az Ószövetség szerzőit.

A zsidó-keresztény hagyományok megegyeznek abban, hogy a Biblia első öt könyvét, a Tórát, Mózes írta. Nachum Dershowitz, a Tel-Avivi Egyetem tudósa fia, Idan Dershowitz segítségével olyan algoritmust fejlesztett ki, amely a szöveg bizonyos jellegzetességei alapján (pl. szóhasználat) azonosítani tudja a szerzői csoportokat - írja az upi.com.

A szoftver bizonyos kulcsszavak és szinonimáik használatának gyakoriságát vizsgálja, ami egy kutatónak olvasás közben nem szokott szemet szúrni. Olyan kis különbségekről van szó, mint hogy a szerző az "így szólt" vagy a "mondta" kifejezést használja szívesebben.

Az algoritmus még nem képes konkrét számot mondani arra vonatkozóan, hogy hány szerző dolgozott a szövegeken, de már alkalmas arra, hogy megkeresse azokat a pontokat, ahol a szöveg forrása változik, például a későbbi szerkesztések hatására

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.