Kecskekomponista és Zagar-évforduló: eljött a Képek Ideje

Különleges vizuális megoldások, a mozgókép és az előadó-művészet interakciójával kísérletező produkciók várnak mindenkit a Képek Ideje fesztiválon. Látványos, külföldi és magyar előadások, koncert, új cirkusz és filmvetítés a Trafóban, a Gödörben, a budapesti Francia Intézetben és a Művész Moziban.

A Képek Ideje, azaz a Temps d'Images Fesztivál már évek óta az egyik legizgalmasabb kulturális eseménysorozat Budapesten. A főváros néhány jelentősebb kult-helyszínén február 1-20-ig zajló fesztiválon mindenki megtalálhatja a számítását. A Trafóban például a francia informatikus-zsonglőr Adrien Mondot egyedülálló produkcióját, a Cinématique-ot láthatjuk, amely olyan, akár egy álomszerű utazás algoritmusokból és pixelekből épülő virtuális tájakon. Épp, mint egy meseszerű videójáték interaktív tánccal, virtuális zsonglőr-mutatványokkal.

Emellett a legendás olasz társulat, a Societas Raffaello Sanzio „hang-felelősei” érkeznek a kortárs művészetek házába egy különös szimfóniával, ahol egy kecske(!) a komponista, és ahol minden zaj, zörej, ritmus és dallam élőben, betűkből-hangokból épül.

15-én jön Fabien Prioville, a Pina Bausch-nál és a Lalala Human Steps-nél nevelkedett táncos-koreográfus legfrissebb, Nous című darabja, amely közvetlenül a düsseldorfi ősbemutató után érkezik Budapestre. Igazi különlegességekben sem lesz hiány: Nigel Charnock nemzetközi hírű koreográfus a Forte Társulattal közösen mutatja be Revolution című világpremierjét 18-20-áig. A magyar történelem zűrzavarosnak is nevezhető epizódjai által inspirált darabban többek közt Petőfi-versek és magyar zenék is felcsendülnek majd.

A mozi szerelmeseinek ARTE-filmekkel elégíti ki az étvágyát a Művész Mozi és a Francia Intézet. A filmvásznon olyan legendás színházi alkotók és táncművészek jelennek meg, mint a rendező Patrice Chéreau, vagy a táncos-koreográfus Maguy Marin és Sidi Larbi Cherkaoui. Fabienne Rousso-Lenoir dokumentumfilmje emellett az 1920-as évek Berlinjét idézi meg.

A születésnap sem marad ki a repertoából: 12-én jubileumi koncerttel és speciális látványvilággal érkezik a Trafóba a 10 éves Zagar zenekar. Kultúrára fel, itt a Képek Ideje!

Oszd meg másokkal is!
Mustra