Libamell és libamáj vaníliás sült birssel

Fő- és előételként is bevetheted ezt az ünnepi klasszikust, ami akkor a legfinomabb, ha egy pikáns rukkolasaláta is készül a vaníliás birsfalatok mellé.

A birsalmával még izgalmasabb lesz a hagyományos köret.
A birsalmával még izgalmasabb lesz a hagyományos köret.Fotó: Joff Lee

Hozzávalók 3 személyre:

A körethez

  • 80 deka birsalma felkockázva
  • 1 evőkanál vaj felolvasztva
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál
  • néhány csepp citromlé

A libához

  • 2 közepes darab libamell
  • 1 darab libamáj
  • 50 deka libaháj
  • só, bors, majoránna
  • 5 deci tej
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tejet keverd el a fokhagymával, tedd bele a májat, és hagyd benne néhány órán át. A birsalmákhoz keverd el a zsiradékokat a vaníliával, mézzel, sóval és citrommal, forgasd át ebben a gyümölcsöket, majd lefedve süsd készre a sütőben. A hájat vágd kockákra, egy kevés vizet önts alá, süsd meg egy serpenyőben, majd szűrd le a zsírját. 

A megmosott és szárazra törölt libamellet irdald be kissé, fűszerezd, majd egy kevés libazsírban süsd elő. Ezek után egy tedd a sütőbe, és mérettől függően nagyjából 40 perc alatt süsd készre. A májat fűszerezd be borssal és majoránnával, öntsd rá a libazsírt, majd viszonylag alacsony hőmérsékleten (kb. 100 fokon) mnimum 40 perc alatt süsd készre. Ezek után sózd meg és pihentesd egy kicsit, tálald néhány szelet hússal és a birsalmás körettel. 

Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel
Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

Tovább »

Még több recept

Akár egy egyszerű grillezett hal mellett is finom a sült tök kecskesajttal és fűszeres gesztenyével

Ha még tovább fokoznád a fogás ünnepi hangulatát, készíts mellé fekete borsos-gyümölcsös meggyragut. Akár az ünnepi időszakban is klassz főétel, de egyszerű téli vacsoraként is bevetheted.

november26., 06:16

Tálald az ünnepi halat idén mézes-citrusos salátával!

Pisztáciával a tetején és egy frissen pirított kalácsszelettel legfinomabb ez a főétel, ami könnyen lehet ünnepi hangulatú egy kis levendulás mézzel és narancshéjjal a tetején.

november25., 06:24

Egy kis mandulalikőrrel még érdekesebb ez a lazacos-céklás főétel

Egy kevés likőr különleges aromát ad ennek a köretnek, ami akkor lesz igazán ünnepi, ha pirított mandulával a tetején tálalod. Egy kevés erdeigomba-ragut is készítesz mellé aszalt szilvával, még több izgalmas íz lesz az ünnepi tányérokon.

november26., 06:16

Idén a tojáslikőrt mézeskalácsfűszerekkel dobd fel!

Naná, hogy nem telhet el a december néhány adag tojáslikőr elpusztítása nélkül. Előbb kell egy teszt a tökéletes receptért, aztán egy próbaüzem, utána még egy, hogy biztosra menjünk, aztán jönnek az ünnepek, amiken kötelező. Ha a megszokott változatot idén feldobnád, egy kis kanál mézeskalácsfűszer-keverékkel ízesítsd!

november22., 06:04

Ezt a mézeskalács-sajttortát a tél minden napján falnánk

Talán csak egy kis narancsos-narancslikőrös tejszínhab teheti még tökéletesebbé ezt a desszertet, ami ünnepi édességként is tökéletes, ha idén nem a hagyományosakban gondolkodsz.

november21., 06:24

Sült alma sajttortahangulatban – krémsajttal sajnos minden finomabb

Egy ilyen klassz, egészséges, növényi fogásnak egyáltalán nem árt egy kanálka krémsajt és egy kevés kekszmorzsa. Ha a krémes extrát citromos-vaníliásra készíted, úgy lesz igazán tökéletes a végeredmény.

november21., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.