Libamell és libamáj vaníliás sült birssel

Fő- és előételként is bevetheted ezt az ünnepi klasszikust, ami akkor a legfinomabb, ha egy pikáns rukkolasaláta is készül a vaníliás birsfalatok mellé.

A birsalmával még izgalmasabb lesz a hagyományos köret.
A birsalmával még izgalmasabb lesz a hagyományos köret.Fotó: Joff Lee

Hozzávalók 3 személyre:

A körethez

  • 80 deka birsalma felkockázva
  • 1 evőkanál vaj felolvasztva
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál
  • néhány csepp citromlé

A libához

  • 2 közepes darab libamell
  • 1 darab libamáj
  • 50 deka libaháj
  • só, bors, majoránna
  • 5 deci tej
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tejet keverd el a fokhagymával, tedd bele a májat, és hagyd benne néhány órán át. A birsalmákhoz keverd el a zsiradékokat a vaníliával, mézzel, sóval és citrommal, forgasd át ebben a gyümölcsöket, majd lefedve süsd készre a sütőben. A hájat vágd kockákra, egy kevés vizet önts alá, süsd meg egy serpenyőben, majd szűrd le a zsírját. 

A megmosott és szárazra törölt libamellet irdald be kissé, fűszerezd, majd egy kevés libazsírban süsd elő. Ezek után egy tedd a sütőbe, és mérettől függően nagyjából 40 perc alatt süsd készre. A májat fűszerezd be borssal és majoránnával, öntsd rá a libazsírt, majd viszonylag alacsony hőmérsékleten (kb. 100 fokon) mnimum 40 perc alatt süsd készre. Ezek után sózd meg és pihentesd egy kicsit, tálald néhány szelet hússal és a birsalmás körettel. 

Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel
Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

Tovább »

Még több recept

Ha egy gyors desszertet készítenél ünnepekkor, dobd össze ezt a csokis pohárkrémet szarvasgombával

A szarvasgombaolaj nem fogy túl könnyen, mert csak nagyon visszafogott ízek mellett működik igazán, de ebben a csokis desszertben tökéletes helye van, főleg ünnepek környékén.

december2., 06:24

Próbáltad már a tőkehalat kolbászos kéregben?

Akár egy egyszerű lila hagymás burgonyasaláta is tökéletes a kolbászkéregben sült halak mellett, ha pedig a majonézes változat mellett döntesz, az ünnepi asztalon ne hagyj ki a tetejéről egy kevés szerecsendiót és csillagánizst.

november28., 06:04

A mézes-füstös lazac mellé már csak egy friss salátát kell összedobnod

Akár egy csilis-parmezános házi, gyúrt tészta is klasszul illik hozzá, de egy narancsos salátával sem tévedhetsz.

november29., 06:04

Imádjuk a vörösáfonya-szószt, és most megmutatjuk, milyen egyszerűen elkészítheted

A tengerentúlon hálaadás és karácsony környékén is feltálalnak belőle egy adagot, és nem is teszik rosszul, mert a legegyszerűbb húsok, fasírtok, húskenyér mellett remek. Inkább az a furcsa, ha nem válik a hétköznapi fogások részévé ez a klassz, pikáns gyümölcsragu, ami akár egy adag krumplipürét és sertésszeletet különlegessé varázsol. Ha találsz friss mentát, tálaláskor abból szórj a tetejére.

november27., 06:04

Gyors előételt keresel? Pimpeld ezt a halloumi-narancs salátát mézeskalácsfűszerekkel!

Nem kötelező a karácsony napjain nehéz ételeket készítened, könnyen lehet ünnepi hangulatú egy-egy klassz halas fogás is egy fűszeres-narancsos salátával.

november29., 06:04

Ez a gombapástétom még finomabb, ha aszaltgyümölcs-ragut is készítesz mellé

Amilyen egyszerű, olyan finom ez a gombás pástétom, amibe érdemes egy kevés konyakot is keverned. Pirítóssal és aszalt gyümölcsökkel tökéletes előétel lesz karácsonykor.

november28., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.