Libamell és libamáj vaníliás sült birssel

Fő- és előételként is bevetheted ezt az ünnepi klasszikust, ami akkor a legfinomabb, ha egy pikáns rukkolasaláta is készül a vaníliás birsfalatok mellé.

A birsalmával még izgalmasabb lesz a hagyományos köret.
A birsalmával még izgalmasabb lesz a hagyományos köret.Joff Lee

Hozzávalók 3 személyre

A körethez

  • 80 deka birsalma felkockázva
  • 1 evőkanál vaj felolvasztva
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál
  • néhány csepp citromlé

A libához

  • 2 közepes darab libamell
  • 1 darab libamáj
  • 50 deka libaháj
  • só, bors, majoránna
  • 5 deci tej
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tejet keverd el a fokhagymával, tedd bele a májat, és hagyd benne néhány órán át. A birsalmákhoz keverd el a zsiradékokat a vaníliával, mézzel, sóval és citrommal, forgasd át ebben a gyümölcsöket, majd lefedve süsd készre a sütőben. A hájat vágd kockákra, egy kevés vizet önts alá, süsd meg egy serpenyőben, majd szűrd le a zsírját. 

A megmosott és szárazra törölt libamellet irdald be kissé, fűszerezd, majd egy kevés libazsírban süsd elő. Ezek után egy tedd a sütőbe, és mérettől függően nagyjából 40 perc alatt süsd készre. A májat fűszerezd be borssal és majoránnával, öntsd rá a libazsírt, majd viszonylag alacsony hőmérsékleten (kb. 100 fokon) mnimum 40 perc alatt süsd készre. Ezek után sózd meg és pihentesd egy kicsit, tálald néhány szelet hússal és a birsalmás körettel. 

Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Köret és főétel is lehet: gesztenyés kuszkusszal töltött padlizsán

Húsok mellé keleti hangulatú köret, vega és diétázó vendégek számára remek karácsonyi finomság ez a gesztenyével és áfonyával tálalt, jó sok fűszeres kuszkusszal megtöltött finomság.

2020. december18., 06:08

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek