testbeszed-lany-elutasit-fokuszMilyen jelek utalnak arra, hogy felkeltetted a férfi érdeklődését, melyek a szexuális közeledés egyértelmű jelzései? – testbeszéd, befejező rész, amelyben arról is szó lesz, hogy minden lényegeset megtalálsz az argentin tangóban…

 

A cikk első része: A tested üzen, és persze a második: A tested üzen 2.

A szemkontaktus kerülése

A fiam az iskolából érkezett meg, én pedig a konyhában sürögtem-forogtam, hogy minél előbb elé tehessem az ebédjét. Az ominózus szülői kérdésre, „na mi volt ma az iskolában?”, a gyerekből ömleni kezdett a szó… Én még mindig háttal álltam neki, ám egyszer csak a gyerek felcsattant: „Anya, ha nem nézel a szemembe, nem tudok veled beszélgetni!”

testbeszed-lany-elutasit

Nemtörődömségre, a másik személye iránti tiszteletlenségre, az érdeklődés hiányára utalhat a testtartás is. Ha beszélgetőtársunk összefont karral áll velünk szemben, joggal feltételezhetjük, hogy nem nyertük el a bizalmát, nem szeretne a szükségesnél közelebbi kapcsolatba kerülni velünk. A bezárkózás, a másik iránti bizalmatlanság biztos jele az összefont kar. Amennyiben a lábát is keresztbe teszi partnerünk, ezt üzenetként foghatjuk fel: „eddig, és ne tovább!” A szemkontaktus kerülése szintén ilyesmire utaló jel lehet, legyen szó munkahelyi főnökkel, munkatársakkal vagy akár egy számunkra rokonszenves, netán vonzó férfival folytatott beszélgetésről.

 

A domináns hím hívójele

testbeszed-szex-kozeledesSikerre számíthatunk viszont a férfiaknál akkor, ha a kiszemelt „áldozat” igazgatja a nyakkendőjét, a zakóját, a haját, az övébe dugott, csípőre tett kézzel, vagy szétvetett lábakkal áll (vagy éppen ül) velünk szemben, lábfeje felénk mutat, az arcát, az állát simogatja, vagy mintegy véletlenül megérinti a kezünket, a vállunkat, hátunkat. Ezeknek a jelzéseknek mindegyike ugyanis a domináns hím hívójele, akárcsak a mély szembenézés, a félrehajtott fej, a vetkőztető (egész testet pásztázó) pillantás…

A nőknél magakellető gesztusnak számít az ajkak nedvesítése, harapdálása, a haj, a ruha az ékszer igazítása éppúgy, mint a kebel előretolása, vagy a férfira vetett csodáló, mély, kitágult pupillájú pillantás, a biztató mosoly.

 

Minden az argentin tangóban

Szexuális közeledés esetén az elutasítás tapintatos, ám biztos jelének vehetjük, ha partnerünk kerüli a tekintetünket; durvább gesztus, ha hátat fordít az ágyban, vagy egy könyvvel, egy újsággal sáncolja el magát közeledésünk elől. Felhívás lehet táncra viszont a partner ruhájának, frizurájának dicsérete, bármely testrészének megérintése, simogatása, vagy akár csak egy biztató, cinkos mosoly is.

Az előjátékhoz tartozhat valamilyen finomság megosztása, például italkínálás. Külön irodalma van a filmművészetben annak, hogy a közös étkezés is lehet a nemi vágy nonverbális kifejezése.
A táncművészet – amely lényegében nem más, mint művészi eszközökre és egységes jelrendszerre épülő testbeszéd – művelői szerint a manapság divatos argentin tangó minden nő és férfi közötti nonverbális hívójelet használ.

 

Rokonszenv első látásra

Kevéssé ismert, hogy nemcsak testtartásunk, arckifejezésünk, nézésünk (a szemkontaktus keresése vagy elutasítása), hanem térbeli elhelyezkedésünk (távol ülünk vagy állunk beszélgetőpartnerünktől), sőt hanglejtésünk, megjelenésünk, ruházatunk, sminkünk, ékszereink is kiegészítik a mondandónkat.

Érdekes az a megfigyelés is, miszerint első látásra gyakran azok az emberek rokonszenveznek egymással, akiknek hasonló a gesztusnyelvük. (Ez legfeltűnőbb a tizenéves korúaknál és tehetősebbeknél, hiszen a hasonló kulturális körbe tartozóknak vagy társadalmi státusúaknak megvannak a rájuk jellemző jegyeik, jelzéseik – legyen szó a fekete szerelésről, az acél ékszerekről, piersingekről vagy éppen a márkás öltönyökről, jó minőségű ruhákról.)

A testbeszédet kutatók érdekes felismerése: a tartós és szoros érzelmi kapcsolatok mögött (legyen az párkapcsolat vagy barátság) gyakran szinte azonos testnyelvet, gesztusrendszert lehet felfedezni.

 

Egyszerűsített gesztusszótár

fejbólintás = egyetértés
fejrázás = ellenérzés
fej félredöntése = érdeklődés
fej leengedése = behódolás, elmélkedés
fejrángatás = hiúság, szexuális felhívás
fejtámasztás = unalom, fáradtság

szemmeresztés = meglepetés
tekintet elfordítása = hazugság, unalom
pislogás = idegesség
minimális szemkontaktus = becstelenség, félénkség
szempillák alóli leskelődés = flörtölés, félénkség
szemérintés = kétségek, hazugság

nyitott száj = meglepetés
kéz a száj előtt = hazugság
ujjak a szájban = idegesség
a száj nedvesítése = bujaság, szexuális érdeklődés

haj érintése, hátravetése = hiúság, szexuális felhívás
hajcsavarás, hajrágcsálás = idegesség

karba tett kéz = bizalmatlanság, védekezés 
hátra tett kéz = hatalom, lazaság
csipőre tett kéz = düh, szexuális kihívás
kéz a fej mögött = magabiztonság, arrogancia
összeszorított ököl = ellenségeskedés
nyitott tenyér = őszinteség, nyitottság

láb keresztezése = védekezés
láb dörzsölgetése = kényelmetlenség
vigyázállás = alárendeltség
lábfej valakire mutat = érdeklődés a személy iránt

Hazugságra utaló jelek: 
kéz a száj előtt, vagy mintha legyet hesengetne, félrenézés, szemdörzsölés, nyaktáj megérintése, szemöldök felvonása, szájszöglet rándulása, pupilla beszűkülése

Barátságos közeledés:
mosoly, kedves pillantás, nyitott kéz/tenyér, laza izomzat, a partner be-belép a személyes szférába, majd visszavonul onnan

 

Ha ez bejött, nézz rá ezekre is:

Z. a borotvában hitt, csak egy vékony csíkot hagyott a szeméremdombján, ami azt szimbolizálta, hogy az orgazmus közeledtével muszáj volt szorosan összeszorítania a combját – a buddhizmus talán ezt nevezi keskeny ösvénynek. | A megcsalás módjai – a párhuzamos

Aztán ott termett B., az álomképtől a lehető legtávolabbi koordinátákkal rendelkező hím, aki hosszú hónapok keserves munkája árán zúzta mindörökké porrá azt az elképzelést, hogy az én személyre szabott istenemnek ha törik, ha szakad, szőrösnek, göndörnek és nagy orrúnak kell lennie, mint egy görögnek. | Megfűzött a pasi, pedig pocakos


Mustra