Tűsaroktól a lopásig: fetisizmus

Egy fetisiszta néhány elmélet szerint annak köszönheti a címét, hogy egy korai domináns szexuális élménye összekapcsolódik egy tárggyal. Mások szerint egy szorongásra adott válaszreakció. A baj valójában ott kezdődik, ha a partner másodlagossá válik, és a fétisé lesz a főszerep.

Ma már nagyon nehéz megmondani, hogy mit értünk normális szexualitáson. Az ezzel foglalkozó szakemberek sem tudnak megegyezésre jutni a kérdésben, sőt, komolyan felvetődött az a lehetőség is, hogy az emberi szexualitás annyira sokszínű és változatos, hogy egyáltalán nem is létezik ebben a kategóriában olyan, hogy normális. Persze, vannak egyértelműen elítélendő esetek, de létezik számos olyan szokás is, amiről nehéz eldönteni, hogy durva perverzióról vagy ártatlan hóbortról van-e szó. Tipikusan ilyen a fétisizmus.

A fetisiszták kisebb lopásokat is elkövetnek

A fétisizmus lényege, hogy a szexuális fantáziák és vágyak középpontjában nem az ellenkező vagy épp a saját nem képviselői állnak, hanem egy tárgy. Bármi lehet a fétisiszta vágyainak tárgya, vannak azonban közkedvelt objektumok: legtipikusabbak a női alsóneműk, harisnyák, cipők és csizmák. A fétisiszták akár kisebb lopásokba is képesek bonyolódni azért, hogy megszerezzék a vágyott tárgyat.

A felsorolásból minden bizonnyal sejthető, hogy szinte kizárólag férfiakat érint a probléma, és belőlük sem sokat, ugyanis meglehetősen ritka jelenségről van szó. Persze, léteznek női fétisiszták is, gondoljunk csak A selyem sikolya című filmre, melynek főszereplője, egy francia varrónő felfokozott állapotba kerül, ha selyemmel kerül kapcsolatba, és igencsak intenzív orgazmust él át ilyen alkalmakkor. Ilyen szempontból rendkívül hiteles a film, ugyanis a fetisiszta nemcsak fantáziál a tárgyról, hanem intim pillanataiba is bevonja, sőt, nem is képes kielégülni nélküle. A gyakorlatban ez sok mindent jelenthet: előfordul, hogy maszturbálás közben simogatja, szagolgatja, magára veszi, de az is gyakori, hogy partnerét kéri meg, hogy viselje szeretkezés közben.

Az ok ismeretlen

A sajátos érdeklődés rendszerint kamaszkorban jelentkezik, és fiatal felnőttkorban jut a csúcspontra. Az okokat egyelőre nem sikerült feltárni, többféle elmélet is létezik. A pszichoanalitikusok például úgy vélik, hogy a fétisiszta valamilyen oknál fogva szorong a normál szexuális kapcsolattól, ezért a fétistárgy egyfajta hárításként jelenik meg. Más megközelítés szerint viszont úgy alakul ki a probléma, hogy a korai szexuális élmények véletlenül összekapcsolódtak valamilyen tárggyal, és ennek köszönhetően a pszichoszexuális fejlődés különös irányt vett.

Néhány fétis a legfurcsábbak és legperverzebbek közül:

Altocalcifilia - A magas sarkak iránti vonzalmat jelképezi. Minél magasabb a sarok, annál erősebb az izgalmi állapot.
Ginonudománia - Másokról letépi a ruhát, mert ez hozza izgalomba.
Hirsutofilia - A póthaj iránti szexuális vágy.
Cremastistofilia - Azokra mondják, akik felizgulnak arra a gondolatra, hogy kirabolhatnák őket.  
Teratofilia - Ronda emberek iránti vonzalom. Egyik válfaja az acrotomofilia, amely a hátrányos helyzetű emberekkel való szexuális együttlét örömében kerül kifejezésre.
Hierofilia - Jellegzetessége a szent dolgokkal való érintkezés szexuális örömében rejlik (mint pl. a kereszt).
Iatronudia - Ide tartoznak azok a személyek, akik szeretik meztelen testüket az orvosok előtt megmutatni.
Cleptofilia - Bizonyos dolgok lopása által jutnak szexuális kielégüléshez.
Nasofília - Akik felizgulnak partnerük orra láttán, azokat nasofiloknak nevezik.
Odaxefilia - Harapás következtében elért szexuális öröm.
Partenofilia - Ide tartoznak azok, akik csak akkor izgulnak fel, ha partnerük szűz. Fétisüket a lányok szüzességének elvétele jelképezi.
Hematofilia - Ide azok tartoznak, akik örömöt találnak más egyének vérzésének láttán. Ezen kategória gyakorlói általában „árnyékban" maradnak, és nagyon elővigyázatosan választják meg partnereiket. Ezen fétiskultusz gyakorlói, flebotomia (egy véna elvágása) által vért is isznak.
Ballbusting fétis - Azok hódolnak ennek, akik szeretik, ha alaposan nemi szerven rúgják őket, akár még erekció közben is. Ez ugyanis a női dominanciát jelképezi számukra.

Első körben némiképp furcsa, de ártalmatlan különcségnek gondolhatnánk, már csak azért is, mert a fétisizmus enyhébb formái a leghétköznapibb párok hálószobáiban is előfordulnak. Rengeteg férfi van ugyanis, aki különösen gerjed a harisnyára, esetleg bizonyos típusú fehérneműre, de az sem ritka, hogy egy-egy tűsarkú cipő vagy szexis csizma korbácsolja fel a vágyát, és az izgalmasabb szex érdekében bevetik ezeket az eszközöket afféle speciális effekt gyanánt.

Ha már csak a fétis tárgya érdekel

A probléma ott kezdődik, amikor a hús-vér partner másodlagossá válik, és a fétis veszi át a szerepét. Ez történhet úgy, hogy eleve nem is keres magának párt a tárgyimádó, mert kizárólag a fétis izgatja. De előállhat az a cseppet sem kapcsolatépítő jellegű szituáció is, hogy látszólag minden rendben van, ám a partner a fétis hordozójává válik, vagyis valójában nem vele szexel a fétisiszta, hanem az általa viselt tárggyal. Rendszerint ezen a ponton kötnek ki egy pszichológus rendelőjében.

A klasszikus pszichopatológia rendellenességként kezeli a fétisizmust, mégpedig a parafíliák közé sorolja. Ide tartoznak egyebek mellett az exhibicionisták, akiket rendszerint szatírként emlegetünk, a voyerek, vagyis a kukkolók, a pedofilok, nekrofilok, zoofilok és a szado-mazo szerelmesei. Közös jellemzőjük, hogy olyan dolgok, helyzetek vagy épp személyek izgatják őket, amik nehezen vagy egyáltalán nem illeszthetők be az úgynevezett normális szexualitásba. Látható, hogy vannak olyan parafíliák, melyek bőven kimerítik a bűncselekmény kategóriáját, de a fétisizmus nem tartozik ezek közé, ezért is osztja meg annyira a közvéleményt és a szexuálpszichológusokat is.

Önmagában ugyanis teljesen ártalmatlan hóbortról van szó, és a probléma súlyosságától, illetve a partner szexuális nyitottságától függ, hogy szükség van-e egyáltalán kezelésre. Rendszerint ugyanis nem azért kerülnek pszichológushoz, mert tárgyak iránt éreznek szexuális vonzalmat, hanem párkapcsolati problémák miatt, vagy azért, mert nem képesek párkapcsolatot kialakítani. Ilyenkor válik szükségessé a szexuális érdeklődés normális mederbe terelése, ami többféle terápiával is elérhető. A módszerek különbözők lehetnek, de a lényeg mindig ugyanaz: a páciens tárgyak iránti vonzalmát fokozatosan kioltják és szexuális érdeklődését hús-vér partnerek felé irányítják.

Szerző: Nagy Márta

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek