Széthulló házasságok: 7 év hűségre programoztak minket

Egy ember alapvetően nem egy kapcsolatban éli le az életét. Korábban maximum egy évtizedet kellett lehúzni egy partnerrel, aztán újat kellett vadászni. Aztán meghaltunk. Ma még akkor is életben vagyunk, amikor már három házasságon kellene túl lenni, ezért ilyen gyakori az időskori válás.

„A házasság nagyon jó dolog, de túl sokáig tart” – írta Eötvös József. Hogy mennyire igaza volt, azt az házasságkötések csökkenése és a válási statisztikák is alátámasztják. Az evolúciós pszichológusok szerint eleve hétévnyi hűségre vagyunk kalibrálva, a történészek és a szociológusok pedig is arra figyelmeztetnek, hogy a holtomiglan-holtodiglan intézményét nem a mai átlagéletkor figyelembevételével alkották meg.

A politikusok is mernek válni

A leglátványosabb talán az, hogy emelkedik az olyan párok száma, akik több évtizednyi házasság után, 50-60 éves korukban döntenek úgy, hogy külön folytatják tovább. Nagy-Britanniában például az elmúlt tíz évben másfélszeresére emelkedett az ilyen válások száma. A sajtó is több ilyen esetről adott hírt a közelmúltban. Elég például az Egyesült Államok egykori alelnökére, Al Gore-ra gondolni, aki negyvenévnyi házasság után közös megegyezéssel vált el feleségétől, Tippertől.

Ennél botrányosabbra sikeredett Arnold Schwarzenegger és felesége, Maria Shiver válása, akik huszonöt év után érezték úgy, hogy nincs közös jövőjük. A felismerést az okozta, hogy menet közben kiderült, nem az exkormányzóról fogják mintázni a hűség szobrát. Ha már szóba került az időskori válás, mindenképpen meg kell emlékezni Bertie és Jessie Woodsról  is, akik abszolút csúcstartók ebben a műfajban: 98 évesen, 36 évnyi házasság után borítottak mindent.

Idősen szinglinek lenni ma már opció

Az ilyen típusú válások azért megdöbbentőek és elgondolkodtatóak, mert az ember azt hinné, hogy a nyugdíjas korhoz közeledvén, több évtizednyi házassággal a háta mögött senki sem vágyik arra, hogy szingliként élje le hátralévő éveit, esetleg új pár után kutatva töltse napjait. Ha mégis megtörténik, méghozzá tömegesen, érdemes elgondolkodni az okokon.

Állítólag az átlagéletkor drasztikus megnövekedése jó magyarázat lehet az időskori válásokra. Ez ugyanis azt eredményezi, hogy egy házasság 40-60 évig is eltarthat, amire korábban nem volt példa. Ha mondjuk a középkort vesszük alapul, elmondható, hogy a gyermekágyi láznak, háborúknak, pestisnek és a mainál lényegesen rosszabb életkörülményeknek köszönhetően kirívó esetnek számított, ha egy házasság egy évtizednél tovább tartott, és az emberek jellemzően több házastárssal élték le az életüket. De kevésbé vérzivataros időkben sem voltak mindennaposak a több évtizedes kapcsolatok.

Csúcstartók

A bizonyítottan leghosszabb ideig egy amerikai pár házassága tartott, Daniel Frederick Bakeman és felesége, Susan 91 évet és 12 napot húztak le együtt. A férfi azonban másban is csúcstartónak számít: őt tekintik a függetlenségi háború utolsó túlélőjének. Két évvel idősebb nejét alig 12 éves korában vette feleségül. A jelenleg is életben levők közül a szintén amerikai Kuykendall házaspár a csúcstartó, ők 82 éve kötötték össze az életüket. Magyarországon évente átlagosan 45 000 házasságot kötnek, a nyolcvanas években ez a szám még 80 000 felett volt. A házasságok kicsit több mint fele végződik válással. A legtöbb válás egyébként Belgiumban van, ott a párok háromnegyede nyújtja be a válókeresetet.

Hét év után nem feltétlen kell cipőztetni a másikat

Ha mindehhez hozzávesszük azt, hogy az evolúciós pszichológusok szerint hétévnyi hűség van belénk programozva, még érthetőbbé válik a helyzet. Ennek a tudományos irányzatnak a képviselői úgy vélik, hogy azok az ősi programok, melyek fajunk kialakulásakor belénk vésődtek, ma is befolyásolják a viselkedésünket.

Az a bizonyos hét év is ezzel magyarázható: egy gyerek nagyjából hétéves korára válik annyira éretté és önállóvá, hogy kevesebb gondoskodással is jó eséllyel életben maradjon, így a fajfenntartás szempontjából az a legoptimálisabb, ha ezen a ponton a szülők búcsút mondanak egymásnak, és a változatos génállomány jegyében új partner után néznek. Sokak számára drasztikusan hangzik ez a 21. században, de gondoljunk csak arra, hogy gyanúsan sok kapcsolat fut zátonyra a hetedik évben.

Popper Péter szerint egy kapcsolat addig él, amíg úton vannak a felek, amíg valahonnan valahova tartanak együtt. Amikor nincsenek már úton, akkor meghal a kapcsolat, mert már csak vég nélkül ismétlik önmagukat, újra és újra megélik ugyanazokat a helyzeteket és konfliktusokat. Hogy ez mikor következik be, az természetesen kapcsolatonként más: lehet hét vagy harminc év, szerencsés esetben pedig az úton levés valóban addig tart, amíg a halál el nem választ. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez utóbbi inkább a ritka kivételek közé sorolandó.

Szerző: Nagy Márta

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek