Tönkrement barátságok - Lefeküdt a pasival, akivel éppen randiztam

A szétment barátságok gyakori oka, ha házinyúlra lövünk vagy az újdonsült pasi miatt egyszer csak már nincs időnk a barátnőnkre. Az iskolaváltás miatti helyváltoztatás és az „egyszerűen már nem szeretlek” is előkelő helyen szerepel.

Úgy fest, hogy az általunk megkérdezettek tetemes része jó pár tönkrement barátságot tudhat a háta mögött, és ha valamelyiket újra is tudták éleszteni, az már sosem lett ugyanolyan.

Ami tönkrement, az nem is volt barátság

Nagy százalékban a végleges szakításnak egy másik ember az oka, bár házinyúlra lőni a köztudatban inkább a nők kiváltsága, a férfiak legtöbbször bajtársiasságból nem vetnek szemet a másik nőjére – vagy ha mégis, az közös beleegyezéssel, olykor nem éppen ízléses átpasszolással történik.

Van, aki szerint olyan nem is létezik, hogy tönkrement barátság, tekintve, hogy ami tönkremegy, az nem is nevezhető annak. „Vita volt, barátság maradt, szóval szerintem az a barátság, ami szétmegy pénz/pasi/nő/akármi miatt, az sose volt. Azt érdekközösségnek hívják, csak buta volt, aki másnak nézte” – mondja Júlia (29). Valaki szerint viszont az ilyen krízisek hasznosak is lehetnek bizonyos szempontból: megmutatják, kire számíthatsz – teszi hozzá Barbara (26).

Egy pasi nem ér ennyit! – Aztán mégis

Anna (33) sztorija a férfi miatti gyomorforgató elválás példája: „Volt egy nagyon jó barátnőm, együtt jártunk gimibe, aztán egyetemre. Imádtam. Egy szar magánéleti válság után kezdtem látni a fényt az alagút végén, végre elkezdtem randizni egy fiúval, rengeteg időt töltöttünk együtt, kezdtem feloldódni, megszeretni, aztán egyszer elmentünk hármasban bulizni, a barátnőm, a fiú és én. Aztán, akár csak egy béna forgatókönyvben, én sajnos rosszul lettem és haza kellett mennem. A folytatást talán nem is kell elmesélnem. Ők ketten aznap viharos szex közepette egymásra találtak. Egy hét után merték elmondani nekem. Hamarosan összeköltöztek, de három hónap után szétmentek. Az eset óta eltelt két év, a barátnőm újra a barátnőm, de valami mégis eltörött. Már nincs meg bennem az a szerelmes, pihe-puha lila köd, amit a legjobb barátaim irányában érzek. Sajnos mindezt az a tény sem írja felül, hogy a fiúról időközben kiderült, rohadt nagy mákom volt, hogy lecsapta a kezemről, vagyis még hálás is lehetnék. De valamiért nem megy”.

Laurának (24) némileg rendhagyó módon amiatt ment tönkre az akkoriban legfontosabb barátsága: „A csaj 18 évesen rádöbbent, hogy leszbikus, és amikor lett egy stabil kapcsolata, elhanyagolt mindent, ami körülvette. Mostanra normalizálódott a helyzet, de sose lesz már olyan, mint régen”.

Hogyan veszítetted el a legjobb barátodat?

Új kapcsolat vagy barát is lehet az ok

A lightosabb verzió szerint a másik egyszerűen talál egy pasit/csajt, akivel minél több időt szeretne eltölteni, és egyszercsak valahogy már nincs elég ideje rád. Ez is egy elég alattomos és kellemetlen kombináció, viszont remekül szemlélteti, hogy a barátunk nem is volt akkora barát, mint amekkorának képzeltük.

Judit (35) 15 év alatt se tudta megkedvelni a barátnője pasiját, aki azóta elvette a lányt. „Én igyekszem, össze is járunk, igaz, most 5 éve Angliában élnek, de épp készülnek hazajönni. A fickó egy tahó, aki elviszi a buliból a maradék italt, 5 éve volt az első munkahelye, addig az anyja tartotta el. 35 éves. Legutóbb 2 hónapja találkoztunk, akkor azt mondta nekem, hogy épp eladó a házuk 20 millióért, de ha eladom mondjuk 21-ért, akkor a többlet az enyém. Hát, anyád, nem vagyok ingatlanügynök, különben se értem, mit eszik rajtad a barátnőm, amikor 12 éve arról panaszkodott, hogy szar vagy az ágyban, ami azóta már csak rosszabb lehet szerintem” – fakadt ki.

Az a bizonyos harmadik olykor egy másik, újdonsült barát is lehet, aki megfoszt minket addigi pozíciónktól: Luca (33) például egyszer azon kapta magát, hogy miután legjobb barátnőjéhez beköltözött egy másik lány, azok kettesben jártak ezután bulizni, vásárolni, szórakozni, ő pedig jó esetben harmadikként kullogott mögöttük. „Nem voltam úgy eleresztve anyagilag, hogy olyan menő cuccaim legyenek és nem igazán egyezett a világunk sem. Szerencsére ennek a lepasszolt korszaknak vége lett, mikor a csajszi végre elköltözött (közben kiderült, azért futja neki rucikra az ösztöndíjból, mert nem szállt be a rezsibe), utána a barátnőm töredelmesen bevallotta, hogy bizony csúnyán bánt velem, meg lett vezetve, és újra szent lett a béke. Azóta is”.

Iskolaváltás - korszakváltás

Az általános iskola, a gimnázium és az egyetem közti váltások meglehetősen könnyen képesek véget vetni egy barátságnak: a fizikai távolság és a különböző érdeklődési kör/társaság egyik pillanatról a másikra új tények elé állítja az embert. Barbara szerint a környezetváltás jó mérce.„Valaki az adott közegben, iskolában, munkahelyen jó barátod, de aztán teljesen kiesik az életedből, amikor távolabbra kerültök egymástól. A gimnáziumi legjobb barátnőmmel volt egy ilyen nagyon ijesztő snitt, a ballagás óta nem beszéltünk. Nem vesztünk össze, csak egyik napról a másikra eltűnt az életemből. Nála maradtak a kedvenc könyveim, amiket nem sikerült visszaszerezni – mondjuk azóta vannak új kedvenceim”.

Egyszerűen már nem szeretett

Az egyik legfájdalmasabb eset, amikor a másik egyszerűen csak megszűnik szeretni minket – minden különösebb ok vagy magyarázat nélkül. Dóra (30) elmesélte: „Nekem úgy lett vége egy barátságomnak, hogy a barátnőm egyszer csak nem szeretett többé. Sosem tudtuk megbeszélni, erre igazából nincsen magyarázat, viszont van dráma mögötte bőven”. Eszter (31) hasonló történet részese volt: „Mi végül összekalapáltuk, de már sose lesz olyan. Nagy csalódás mindkét oldalon”. Gizi (29) is ugyanilyen helyzetbe csöppent: „Egyszer csak rájött a barátnőm, akivel együtt nőttem fel, hogy nem szeret, és nem állt többet szóba velem. Részemről igazi barátság volt, részéről ezek szerint nem”.

Oszd meg másokkal is!
Mustra