A Gödörben belemászhatsz a világ legnagyobb óvszerébe

Budapesten az AIDS világnapján gigantikus méretű óvszer kiállításával szeretnék elérni a kreatív szakemberek, hogy vegyük komolyan korunk egyik legsúlyosabb betegségét. Így lehet, hogy nem lesz olyan könnyű.

Tavaly decemberben a milánói egyetem előtt állítottak fel kondomóriást
Tavaly decemberben a milánói egyetem előtt állítottak fel kondomóriást

Kreatív szakembernek lenni óriási kihívás. Az AIDS világnapja alkalmából a következő ötlettel rukkoltak elő: december 1-én az Erzsébet téri Gödörben felállítják a világ legnagyobb óvszerét, amit a rendezvény látogatói elfoglalhatnak.

Délután 3 órától 4 óráig több száz táncoló, bulizó fiatal tölti majd meg a 25 méter hosszú és 4 méter átmérőjű kondomot.

A HIV fertőzöttek száma a világon 33.2 millió

A látványosság tervezői úgy gondolták ugyanis, hogy a „fiatalokat a saját nyelvükön” kell megszólítani, így valószínűleg majd mindenkihez elér az üzenet, hogy az AIDS korunk egyik legsúlyosabb problémája. A 80-as évek eleje óta világszerte több mint 30 millió áldozatot követelt és a mai napig gyógyíthatatlan betegség.

Webbetegen közölt statisztika szerint a HIV fertőzöttek száma mára már 33.2 millió, ebből 2.5 millió gyermek. 2007-ben újabb 2.5 millió ember fertőződött meg, s általánosan elmondható, hogy a fertőzöttek mintegy fele még 25 éves kora előtt kapja el a vírust, és 35 éves kora előtt meghal AIDS-ben.

A prevenciós tájékoztatások célja, hogy mindenki megismerje a HIV fertőzéssel kapcsolatos veszélyeket, kockázatokat és a védekezés lehetőségeit. A szakemberek szükségesnek tartják, hogy a gyerekek megfelelő szexuális felvilágosításban részesüljenek még azelőtt, hogy nemi életet kezdenének élni. Mindebben jelentős szerepet kaphatnak az óvszerreklámok.

Az ismeretterjesztés arra is irányuk, hogy a HIV+ emberek hosszabb és produktívabb életet élhessenek, az őket érő előítéletek csökkenjenek, illetve megelőzhető lenne a vírus gyors terjedése.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek