Hetero nővel ropja a leszbikus izraeli sportriporter

A vállaltan leszbikus Gili ShemTov csak úgy vállalta a szereplést az izraeli Szombat esti lázban, ha női partnert választhat. Döntésében szerepet játszott az is, hogy ha ő egy nővel alapított családot, akkor ne kelljen egy másfajta orientációt és életvitelt eljátszania a műsorban.

A Nagy-Britanniában már nyolcadik éve sikerrel futó, már az egész világon népszerű show, a Strictly Come Dancing (nálunk Szombat esti láz néven futott) izraeli változatában történt most meg először, hogy azonos nemű pár versenyzik a legjobbnak járó címért. A műsor koncepciója alapvetően az, hogy hírességek mellé adnak egy profi táncost, és ezek a párok küzdenek estéről estére. Gili Shem Tov Izrael egyik legnépszerűbb, vállaltan leszbikus sportriportere azonban csak úgy vállalta a részvételt, ha női partnert választhat.

A show készítői zöld jelzést adtak, és vállalták döntésük társadalompolitikai üzenetét is.

"Én így élek, és ezt itt is ki akartam nyilvánítani. Ha csak néhány ember lesz toleránsabb és nyitottabb minket látva, máris elértem valamit - nyilatkozta Shem Tov egy két nappal ezelőtt rendezett sajtótájékoztatón. Heteroszexuális táncpartnere, Dorit Milman is a fordulat pozitív oldalát hangsúlyozta: "Ha főműsoridőben táncolhatunk nőkként egymással, azt közvetítjük, hogy bárki szerethet bárkit, akkor is, ha ez eltér a megszokott felfogástól."

Melegek Izraelben

Izraelben csak 1988-ban dekriminalizálták a homoszexualitást, azóta azonban felgyorsultak az események. 1992-ben kimondták, hogy tilos a szexuális orientáción alapuló megkülönböztetés a munkahelyeken, 1994-ben pedig a Legfelsőbb Bíróság mondta ki az azonos nemű párok jogegyenlőségét. 1998-ban Izrael a a transzszexuális Dana internationalt nevezte az Eurovíziós Popfesztiválra, győzelme nagy lökést adott az eltérő szexuális orientációt felvállalók megítélésében. 2000-ben megtörtént az első olyan örökbefogadás is, melyben egy leszbikus párhoz került a gyerek, és azóta is egyre megengedőbb a mindenkori izraeli állam.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek