A stresszes nők nagyobb eséllyel szülnek lányt

Azok a nők, akik a fogantatás előtti hetekben-hónapokban stresszelnek, hajlamosabbak lányt szülni – állítja egy kutatás.

A tanulmány szerint azok, akik nagy nyomás alatt voltak otthon, a munkahelyükön vagy a szerelmi életükben, a teherbeesést megelőző hetekben-hónapokban, azok jóval nagyobb eséllyel adtak életet lánygyereknek, mint fiúnak - írja a Dailymail.co.uk. Az Oxford University kutatói és amerikai szakemberek szerint a gazdasági válság miatt sokkal több lány születhet. A tanulmány előtt több felmérés is megállapította, hogy a fiúgyerekek száma jelentősen lecsökkent a krízishelyzetek idején.

Például a szeptember 11-i események utáni hónapokban New Yorkban lecsökkent a fiúszületések száma, míg a berlini fal leomlása utáni gazdasági káosz alatt is sokkal kevesebb fiú született, mint az várható lett volna a korábbi Kelet-Németország területén 1991-ben. Az Egyesült Királyságban 338 teherbe esni vágyó nő vezetett naplót a mindennapjairól és szexuális életéről, és töltött ki kérdőíveket arról, mennyire stresszes. Emellett a kortizolhoz hasonló stresszhormonok mértékét is megmérték a teherbeesés előtti hónapokban. Az alanyok gyerekei közül 58 volt fiú és 72 lány: normál esetben Nagy-Britanniában 105 fiú jut 100 lányra.

Munkahelyi stressz és rossz párkapcsolat is okozhatja

Azoknak a nőknek az 50%-ánál, akiknél a legmagasabb kortizolszintet mérték a terhesség előtt, a nemek aránya egyértelműen a lányok javára billent el. A legtöbb stresszt megélő nők 75% százalékkal kevesebb eséllyel szültek fiút, mint a nyugodtabb életvitelűek. A kortizolszint akkor emelkedik meg, amikor olyan hosszú távú stressz éri az embert, mint például a munkahelyi nyomás vagy a rossz kapcsolat. A pénzügyi gondok is szerepet játszhatnak – mondta a Dr. Cecilia Pyper, az Oxford University kutatója. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a magas kortizolszint miért csökkenti le a fiúgyerekre való esélyt. A baba nemét az apa spermáiban található kromoszómák határozzák meg, de lehetséges, hogy a magas kortizolszint valahogy megnehezíti a hím embriók számára a méhbe való beépülést.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek