A férfiak butábbnak látják a kihívó külsejű nőket

Most már kutatások is bizonyítják, amit sokan már egyébként is készpénznek vettek: ha egy férfi hiányos öltözetű nőt lát, az agya rögtön a szexre fókuszál, és a figyelme a nő szellemi képességeiről egyből a testére irányul.

Persze most sokan azt mondhatják, hogy ez egy túlzó általánosítás, vagy éppen közhely, de a legújabb tudományos kutatások tényekkel bizonyítják, hogy a férfiak tárgyként kezelik a kihívó ruhát viselő nőket - olvasható a Shine-on.

A Scientific American által összegzett kutatás eredményei meglehetősen lehangolóak. A Princeton egyik kutatása során például átlagos portréfotók sorát mutatták meg férfiaknak és néhány olyat, amelyeken kihívó nők voltak láthatóak. Az utóbbiak szemlélése közben a férfiak agyának azon része, amely a mentális állapot megítéléséért felelős, jóval kisebb aktivitást mutatott. Azaz: tulajdonképpen a szexi nőket kevésbé látták intelligensnek, ambiciózusnak és barátságosnak. Ezek szerint a szexi és az okos kizárja egymást? Nem túl biztató.

Figyelj oda, mit viselsz

Egy hasonló tanulmány szerint, amelyet Kurt Gray és kollégái a Journal of Personality and Social Psychology szaklapban jelentettek meg, a férfiak hipertapasztaltnak és érzékenynek látják a képen megjelenő szexi nőket, de nem olyannak, aki gondolkodik. A normálisan felöltözött nőt, illetve egy nő arcát ábrázoló fotók esetében a megkérdezettek kompetensnek és logikusan gondolkodónak vélték a képen látható alanyt, de a hiányosabb öltözéket viselő nőket gyengének és kevésbé értelmesnek ítélték. Bár reméljük, hogy az utóbbi megállapítások csak a férfiak bizonyos százalékára érvényesek, ezek után kétszer is érdemes meggondolni, mit veszünk fel egy állásinterjúra, első randira vagy egy fontos eseményre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra