Az összetört szív tényleg fáj

A legújabb kutatások szerint a szerelmi bánat során azért érzünk fizikai fájdalmat, mert az agy ugyanazon területe aktiválódik a szociális elutasításnál, mint fájdalom esetén.

A Michigani Egyetem kísérletének meglepő eredményei szerint az összetört szív tényleg tud fájni - írja az USA Today. A negyven fő bevonásával végzett kísérlet résztvevői egytől egyig fájdalmas szakításon estek át a közelmúltban, és az elutasítás érzését kellett felidézniük, miközben MRI-vel vizsgálták őket. A kísérlet vezetője, Ethan Kross szociálpszichológus szerint az MRI eredmények egyértelműen kimutatták, hogy az érzelmi elutasítás ugyanazon területeit aktiválja az agynak, mint a fizikai fájdalom.

Az elme és a test szoros együttműködése azt is megmagyarázza, hogyan vezetnek a negatív érzelmek testi tünetekhez, betegségekhez. Mark Leary, a Duke Egyetem professzora azt is hozzáfűzte, hogy a szerelmi bánat és a fizikai fájdalom közötti kapcsolat teljesen logikus, hiszen a fájdalom elkerülése érdekében hajlandóak vagyunk megoldani a párkapcsolati problémáinkat, és ez összetart minket.

Egy harmadik kutató, Naomi Eisenberger azt mondja, annyira egyértelmű a közvetlen kapcsolat az érzéseink és a fizikai állapotunk között, hogy a fájdalomcsillapítók képesek tompítani a szerelmi bánatot is. Az ember olyannyira társas lény, hogy az érzelmi elutasítást az agya egyenrangúnak tekinti a fizikai károsodással.

Oszd meg másokkal is!
Mustra