Merevedési problémákat okozhatnak a fájdalomcsillapítók

Egy nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint azok a férfiak, akik rendszeresen szednek olyan fájdalomcsillapítókat, mint például az aszpirin vagy az ibuprofen, nagy eséllyel számolhatnak erekciós problémákkal.

Azoknak a férfiaknak, akik három hónapnál több ideig, napi háromszor szednek nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert (NSAID), 22 %-kal nő az esélyük arra, hogy erekciós problémákkal kell szembenézniük – derül ki az USA Today cikkéből. A kutatási eredményt Steve Jacobsen, a kaliforniai székhelyű Kaiser Permanente konzorcium kutatási igazgatója hozta nyilvánosságra egy urológiai szaklapban.

Mint kiderült, az említett szerek rendszeres szedése kortól és egyéb körülményektől függetlenül kapcsolatba hozható az erekciós gondokkal, a hírek szerint pedig naponta több mint 30 millióan szednek receptre, illetve vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat.

A felmérést 2002-től kezdve közel 81 ezer 45 és 69 év közötti férfi részvételével végezték: azok, aki rendszeresen szedtek ilyen szereket, közel 2,5-szer nagyobb arányban küzdöttek erekciós problémákkal, mint azok a társaik, akik nem, vagy nem rendszeresen éltek ilyenekkel. A szerek szedése és a merevedési nehézségek közti összefüggés akkor is kimutatható volt, amikor a kutatók kifejezetten a kort, etnikai hovatartozást vagy a dohányzást tartották szem előtt, illetve amikor cukorbetegséget vagy magas koleszterinszintet állapítottak meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek