Már csak egy napig szavazhat 2018 könyvére

Három verseskötet, három regény, két esszé-, egy paródiakötet és egy memoár versenyez a Libri irodalmi díjakért. Az elismerések az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák.

Hiába van több olyan díj is ma Magyarországon, ami a kortárs irodalmat díjazza, íróink, költőink elismerése, valamint az irodalom népszerűsítése olyan cél, ami akár sok irodalmi díj létrehozását is indokolttá teszi. A Libri irodalmi díjak szlogenje: Büszkék vagyunk kortársainkra. A Libri irodalmi díjak zsűrijét kérdeztük.

LID 3

Mi a 2016-ban alapított díj mechanizmusa?

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által alapított díjat bármely, Magyarországon az előző évben megjelent magyar szép,- vagy tényirodalmi mű elnyerheti; ez a lista 143 címet tartalmaz, ami 42 kiadó könyveiből állt össze, összesen 53 tényirodalmi és 90 szépirodalmi kötet szerepel rajta.

Hogyan választották ki a tíz legjobb könyvet?

Neves közéleti személyiségek választanak 5-5 könyvet a 143-as listából. Idén 107-en szavaztak, az ő szavazataik alapján állt össze a tízes lista, amire a zsűri és a közönség is szavaz. Idén szavazott többek között: Ascher Tamás, Babarczy Eszter, Bajári Levente, Barabás Zsófi, Bánfalvi Eszter, Bárdos András, Besenczi Árpád, a Budapesti Fesztiválzenekar, Divinyi Réka, Dragomán György, Duboczky Gergely, Enyedi Ildikó, Fáy Miklós, Forgách András, Gárdos Péter, Gyurkó Szilvia, Herczku Ágnes, Kálmán C. György, Király Júlia, Kolosi Bea, Kuczogi Szilvia, Magyari Péter, Máté Gábor, Oltai Kata, Orosz Györgyi, Őze Áron, Péterfy Gergely, Török Ferenc, Schilling Árpád, Simon Márton, Szalóki Ági, Térey János, Varró Szilvia, Veiszer Alinda és Zoltán Gábor is.

LID 2

Mit kap, aki elnyeri a Libri irodalmi díjat?

A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj győztese 1-1 millió forintot kap, a cégcsoport 25-25 millió forint értékben biztosít médiafelületeket a nyertes könyvek promotálásához.

A zsűri tagjai: Bálint András; Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba; Szilágyi Zsófia.

A díjakat május 15-én adják át, ekkor derül ki, ki kapja a zsűri és a közönség díját.

Ezt a cikket nem a Dívány szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek