A falevelek is meghalnak?

Mi az, hogy őz? Mi az a veszély? Miért kell állandóan vigyázni?! Mit jelent az, hogy ősz? A falevelek is meghalnak? Mi az a szerelem? Én is fogok harcolni?


Tegye fel a kezét az a szülő, aki nem kapott két korty reggeli narancslé, hétvégi nagybevásárlás, uszodai öltözés vagy más random pillanatban valami hasonló, abszolút világmagyarázatot igénylő kérdést nyolc-tíz éves gyerekétől! A meglepetéstől aztán valószínűleg leblokkolunk, és jönnek a hangulattól függően maszatoló, hárító vagy túlbonyolító válaszok.


Pedig nem kell megijedni. A gyerekek bátrak, elfogadóak, nyitottak, komfortzónájuk sokkal tágabb, mint azt gondolnánk.


Például az sem zavarja őket, ha a bábszínházban látszik a színész. Vagy hogy kék az őz, lila a mókus, piros a nyúl, a gyerekszoba pedig bármikor átalakulhat erdővé.


Vagy hogy egy előadásban a természet körforgásának példáján szó esik születésről, felnövésről, szülőktől való leválásról, felelősségvállalásról, elmúlásról. Őszintén, a kiskamasz nézőt partnernek tekintve, a korosztálynak megfelelően fogalmazva, néha elcsöndesedve, ugyanakkor a humort sem nélkülözve.


Persze, van ebben rizikó. Abban meg különösen, hogy a Budapest Bábszínház Bambi című előadása – amelyben épp a címszereplőtől hangzanak el a fönti kérdések – nem a cukiságig egyszerűsített, a regénytől hangsúlyaiban jelentősen eltérő Disney-rajzfilmből, hanem Felix Salten eredeti erdei történetéből indul ki. Abból a meséből, amely gyerekeknek és felnőtteknek is segít, hogy elinduljon a beszélgetés a családban az egyik legnehezebben feldolgozható, ám megkerülhetetlen téma, a halál, a gyász kapcsán.


Felnőttként leginkább távolítjuk magunktól, hárítjuk, nem akarunk róla tudni – legalábbis a mi tájainkon. Pedig ha belegondolnak, kedves szülők, akik a már emlegetett nyolc-tíz évesükkel biztosan látták a mexikói halottkultuszból inspirálódó Coco című animációs filmet, vagy családi programként néznek természetfilmeket, és figyelik mi történik erdőn, mezőn, a gyerekek értik, élet és halál összetartoznak. Csak még nem tudják pontosan megfogalmazni, mi zaljik le bennük, hogyan érinti ez őket. A Bambi, a bábszínház, a legigazibb, az élő 3D erre ad lehetőséget.

Az előadásról bővebben, jegyvásárlás, időpontok: https://budapestbabszinhaz.hu/babszinhazeloadasok/bambi/

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek