Pünkösdi Királyság a Tabánban

„Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja. Holnap lesz, holnap lesz, A második napja.” Törökbasázástól borzakirályig, avagy, ahol tarisznyából jön a mese. Egész napos, ingyenes családi és gyerekprogramok a Tabánban és a Mesemúzeumban a Fővárosi Önkormányzat szervezésében.

Kolompos együttes
Kolompos együttes

Ki is az a borzakirály vagy maradván az uralkodóknál, meddig ül trónján a pünkösdi király? Amennyiben valaki úgy érzi, hiányosságai vannak fent említett kérdéskörben, annak felettébb ajánlott, hogy átlépje a Pünkösdi Királyság kapuját. No meg annak is, aki színes népi hagyományokat felelevenítő, zenés táncos mulatságba vágyik, ahol a Mesemúzeumban a Kerekégenjáró zenés, égitest szabadító tündérmeséje és a Kompánia Színházi Társulat tarisznyameséi már csupán ráadás.  A tavaszi ünnepkör, hosszú hétvégével megtisztelt legszebb napján, június 5-én immár második alkalommal tárja ki kapuit a Tabán lankáin egy játék és mesebirodalom a családosok kényére, kedvére. Nincs is annál nagyobb öröm egy, tettre kész gyermekkel felszerelt szülőnek, mint amikor egy hosszú hétvégés reggelen biztosan tudja, hogy ma olyan programot talál, ami kikapcsol, feltölt, és még okít is egyben. Ahol öröm az ünnep, és ez az ünnep közös élmények sokaságából áll össze. Ráadásul, ha mindezt a szabadban, - ahol a gyermeki fókuszált figyelem lankadása esetén sem vész kárba az idő, hiszen parkban rohangálni nyárelőn nem utolsó mulatság, - akkor az a nap már nem volt hiábavaló.

Az esemény fővédnöke Szalay Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes – éppen a minap a Családok Budapesti Világtalálkozója programsorozat keretében mondta el – hiszi, hogy hazánk a családpolitika, a család- és életvédelem egyik legemblematikusabb országává vált. Ezért is tartja fontosnak, hogy a főváros minden alkalmat megragadjon, hogy teret és lehetőséget biztosítson a családoknak, hogy minőségi időt tölthessenek együtt.

Muzsikás együttes
Muzsikás együttes


Hamar Dániel a Muzsikás együttes alapítója elöljáróban elmondta, hogy a népzene mindig is jelentős szereppel bírt az azonosság tudatunkban, így a Pünkösdöt, ha nem is feltétlen hitből, de a hagyomány okán kell ünnepelni. Népzenei koncertjüket a csodálatos hangú Petrás Mária moldvai csángó pünkösdi énekei színesítik majd.


Nagy Zoltán a Kolompos együttes műsora kapcsán elárulta, hogy a halványuló falukultúra hiánya tagadhatatlanul érezteti hatását a Pünkösd szemléletben, és éppen ezért külön öröm, ha a tabánihoz hasonló rendezvényen, pont a gyermekeket tudják elérni, és bevonni a zenélésbe. Pünkösdi királykisasszony című mesejátékukban, a gyerekekkel közösen elevenítik majd fel letűnt korok mesebeli szereplőit.

Kovácsovics Fruzsina
Kovácsovics Fruzsina


Márpedig fűben heverve a Kolompos vagy a Muzsikás együttest hallgatni, miután a gyerkőc diadalittasan visszatért a királyság különféle utcáinak próbatételeiből, éppen ilyen kikapcsolódást ígér. A zenei palettát Kovácsovics Fruzsina, míg a prózai kalandokat a Nefelejcs bábszínház színesítik még. Szemnek, szájnak, fülnek ingere, de akinek nem ingere az is vegye magára, megbánni nem fogja!

Időpont:2017. június 5., Pünkösd hétfő, 09.00-19.00
Helyszínek:Tabán Park, Mesemúzeum (Budapest, I. kerület, Döbrentei u. 15.)
Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/832568146897723/

A Pünkösdi Királyság megrendezését Budapest Főváros Önkormányzata tette lehetővé.

punkosd plakat
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek