Egészségtudatosak vagyunk?

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD legújabb kutatása szerint Magyarország az utolsók között szerepel az egészségtudatosság terén.

Valóban ilyen rossz lenne a helyzet?

Az említett kutatás egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy a rákos megbetegedések halálozási aránya a magyar férfiak között a legmagasabb a harmincnégy OECD tagállam közül. Ezek alapján Magyarországon a férfiak jelentősen korábban halnak meg, mint amit az ország gazdasági fejlettsége alapján várnánk. Ennek a jelenségnek a kutatók nevet is adtak, ez a „közép-kelet-európai egészség paradoxon”. A kialakulásában szerepet játszik a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és egészségtelen táplálkozás mellett az alacsony iskolai végzettség, és a folyamatos sikertelenség az élet minden területén. Az állandó stressz depressziót okozhat, ez még reménytelenebbé teszi a nehéz helyzetbe kerültek sorsát. Ez a jelenség az 1990-es években volt nálunk a legdrámaibb, de a magyar férfiak nagy része mind a mai napig nem fordít elég figyelmet az egészsége megőrzésére.

Van megoldás

Magyarországon az ötven év feletti férfiakat veszélyeztető rákos megbetegedések között az első két helyen a tüdőrák és a prosztatarák szerepel. „Itthon átlagban 4.500-5.000 beteget fedezünk fel évente, akik közül sajnos 1.500-at el is veszítünk. Ez az arány komolyan csökkenhetne, ha az éves szűrővizsgálaton többen vennének részt. Az időben felfedezett betegeket megfelelő kezelésekkel teljes egészében meg lehet gyógyítani” – tudhatjuk meg professzor dr. Tenke Péter urológustól.

A komoly baj szűrővizsgálattal megelőzhető, hiszen a gyors reagálásnak és a bővülő terápiás lehetőségeknek köszönhetően akár teljes gyógyulást is elérhetünk. Ezért is fontos, hogy a férfiak tisztában legyenek a prosztatarák súlyosságával és a betegség tüneteivel, ezzel is segítve a korai felismerést.

A nő hatalma

Több komoly megbetegedés, köztük a prosztatarák is nagy százalékban gyógyítható, amennyiben még idejében felfedezzük. A hangsúly viszont éppen az „időben” szón van. A férfiak ugyanis sokszor csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már késő. A nők sokkal egészségtudatosabbak, mint a férfiak. Mindezt jól mutatja az utóbbi években egyre nagyobb sajtóvisszhangot kapott mellrákszűrésre buzdító kampányok hatékonysága, melyeknek köszönhetően ma már nem szégyen beszélni a betegségről. Itt az idő, hogy a prosztatarák is hasonló figyelmet kapjon, és többé ne kelljen férjeket és apákat elveszítenünk egy olyan betegségben, amely időben kezelve az esetek jelentős hányadában gyógyítható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra