Legális dopping: a szurkolás

A szurkolás nemcsak a versenyzőknek, hanem a szurkolóknak is fontos, állítják sportban jártas szakemberek.

Szurkolni jó, hiszen fontos pszichológiai igényt elégít ki: “a szurkoló és a játékos a stadionban egymás bajtársai lesznek. Ugyanazt élik át a drukkerek a lelátón, mint a játékosok, sportolók a pályán” – mondja Kovács Kriszta sportpszichológus.

A szurkolás egyaránt fontos a sportolónak és a drukkernek, ezzel Gundel Takács Gábor műsorvezető is egyetért: „A sportolót rendkívül megerősíti a szurkolás. Önbizalmat ad, ha azt érzékeli, milyen sokan állnak mögötte, mennyien szeretik, és vágynak a sikerére. Visszaigazolást kap, hogy amit csinál, az jó és ez egyfajta ihletett állapotot idézhet elő, ami kiemelkedő teljesítményt eredményezhet. Zavaró csak akkor lehet, ha a hangoskodás akadályozza a koncentrációt. Ha egy sportolóra bénítóan hat a tömeg szimpátiája, szurkolása, akkor sportpszichológiai szempontból nincs rendben. Ezt jó esetben lehet kezelni, rossz esetben viszont azt jelenti, hogy ebből a sportolóból soha nem lesz igazán eredményes versenyző” – véli a kommentátor.

A szurkolás ereje – bár a riporter szerint a kommentátornak nem illik elárulnia, ha szurkol - néha mégis úrrá lesz a szakmabelieken is.„A riporter elvileg nem árulhatja el, hogy ő szurkoló is egyben. Kicsit persze kivétel, ha nemzeti érdekeltsége van az adott sporteseményben.  Végső soron benne is megvan az empátia, így nem nehéz úgy viselkednie, mint a nézőnek. Véleményem szerint nem a riporter szurkolása ragad át a nézőre, hanem a néző szurkolása ragad át a riporterre” – vallja Vitray Tamás.

Ha azonban magánemberként szurkol, előfordul, hogy inkább kimegy a szobából, nehogy túlságosan felizgassa magát, ha egy-egy olyan meccs van a tévében, amelyiken valamelyik kedvence játszik. „Most, amikor már elég élemedett korú vagyok, van, amit nem is tudok nézni rendesen, inkább kimegyek a szobából, és visszajövök megnézni, hogy mit alkottak, mert esetleg túlságosan fölizgatom magam” – mondja. Hasonlóan vélekedik kollégája, Gundel Takács Gábor is, aki a foci-Eb meccsei közül várhatóan a döntőt is közvetíteni fogja: „Hogy kinek szurkolok, arról nekem, sportriporternek nem illik nyilatkoznom, elrontanám ugyanis a nézők szórakozását, mert elveszíteném a pártatlanságomat.”

A szurkolás közösségi élményét természetesen a T-Home is igyekszik erősíteni: az Európa-bajnoksággal kapcsolatos fejleményeket a márka által indított www.igazirajongok.hu oldalon keresztül is nyomon követhetik a sportrajongók. Megoszthatják egymással véleményüket, megbeszélhetik egymással a meccsek legizgalmasabb pillanatait, rajongói jelvényeket gyűjthetnek, sőt különböző díjakban is részesülhetnek.

A T-Home IPTV szolgáltatása pedig többek között exkluzív tartalommal, és az Archív TV funkciójának köszönhetően ingyenesen újranézhető mérkőzéseket nyújt a labdarúgás szerelmeseinek, hogy senki sem maradjon le a mérkőzésekről és a kontinensviadallal kapcsolatos fontosabb hírekről az Eb alatt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra