A régi öregek trükkjével így marad sokáig friss a tojás

berzselt tojas

Alig pár nap maradt húsvétig, a magyar tradíciók szerint vidéken már hetek óta gyűjtik a tojást az ünnepi asztalra. Megmutatjuk, mi a titok: ezért marad friss a húsvétra félretett tojás heteken keresztül.

A magyar vidéken nem ritka, hogy akár hetekkel húsvét előtt félreteszik a kellő mennyiségű tojást az ünnepre annak érdekében, hogy ne csak a hímes tojásokhoz, de a kelt tésztákba és egyéb, helyspecifikus ünnepi fogásokba is bőséggel jusson belőle. 

A tojás színe és szavatossága is a tyúkoktól függ
A tojás színe és szavatossága is a tyúkoktól függCzeglédi Zsolt / MTI

A friss tojás aranyat ér húsvétkor

Lehet barna, enyhén pettyes vagy fehér a héja, a tojás tavasszal a legkelendőbb. Bár ma már egyszerűen hozzájuthatunk a boltokban, a zöldségesnél vagy a piacon is, a régi öregek a böjti időszak alatt elkezdték gyűjteni a tojást annak érdekében, hogy húsvétra a tyúkok aktuális tojókedvétől függetlenül a megfelelő mennyiség álljon majd a család rendelkezésére.

Az ugyanis, hogy mikor mennyi tojást adnak, nemcsak az állatállomány korától, de a takarmányozástól és a napsütötte időszakok mértékétől is függ. Ha naposabb az idő, nagyobb kedvvel tojnak a tyúkok is, így egy enyhe, napsütéses böjti időszak során bőséggel állt a háziasszonyok rendelkezésére tojás is a nagyheti készülődésre, míg egy esősebb vagy hidegebb évben bizony takarékoskodni kellett annak érdekében, hogy a locsolók mindegyike hímes tojással gazdagodhasson a háznál húsvéthétfőn. 

„A jércékből hat hónapos koruk körül lesz tojó. A fiatalabb tyúkok tojásai lehetnek még puhább héjúak, furcsa alakúak eleinte, de a tojások színe a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem a tyúkok korától függ, hanem a fajtájuktól” – meséli Vajda Anna gazdálkodó a Díványnak.

Mint mondta, manapság húsvétra inkább a világosabb, fehér héjú tojásokat keresik a boltokban, hiszen azokat szebben lehet festeni.

A húsvét elengedhetetlen kelléke a friss tojás is
A húsvét elengedhetetlen kelléke a friss tojás isTetiana Strilchuk / Getty Images Hungary

Drágul a tojás, érdemes hamar megvenni

Az áruk is magasabb, a napokban aktuális nagybani piaci árlistát tekintve az azonos méretű tojások között akár 5 forintos különbség, míg az árfigyelő szerint akár 20 forintnyi eltérés is lehet egyes üzletek termékei között. Nem véletlen, hogy sokan előre jól bevásárolnak húsvétra tojásból is. 

A kérdés persze mindenkiben felmerül: vajon meddig tartható el a tojás, hogyan lehet a lehető legtovább friss, ha nem az utolsó napokban vásárolunk be belőle? Ugyanannyi ideig áll el egy háztáji, egy piacon vagy egy boltban vett tojás? Utánajártunk ennek is. 

Mivel meglehetősen kényes élelmiszer a tojás, nem mindegy, miként tároljuk és kezeljük feldolgozás előtt. 

„Nem kell hűtőben tárolni a tojásokat, akkor sem, ha frissen szedtük a tojó alól, és akkor sem, ha a boltban vásároltuk, ha sokáig szeretnénk eltartani, az a legfontosabb, hogy ne mossuk meg. Akkor sem, ha szalma, sár vagy ürülék ragadt rá” – szögezi le Vajda Anna.

„Elég, ha száraz ronggyal áttöröljük, megmosni ráérünk majd akkor, amikor felhasználjuk – magyarázza. A tojás héján ugyanis egy olyan réteg van, a kutikula, amely megvédi a gyors romlástól és a szennyeződésektől is. A mosással együtt nemcsak a koszt, hanem ezt is eltávolítanánk, és így már sokkal gyorsabban megromlana.”

A legfontosabb szabály a friss tojás érdekében: csak közvetlenül elkészítés előtt mosd meg!
A legfontosabb szabály a friss tojás érdekében: csak közvetlenül elkészítés előtt mosd meg!Jackyenjoyphotography / Getty Images Hungary

Így tárold, hogy sokáig friss maradjon

Fénytől védett, biztonságos helyen, tojástartóban, kamrában szobahőmérsékleten is eláll 1-2 hónapig, ha nem kezeljük semmivel. Ha boltban vettük, fordítsuk meg, a szélesebb része kerüljön felfelé, a csúcsa pedig le, a tojástartó így is megtartja, azonban így a belsejében lévő légkamra felülre kerül.

Ennek az apró, hártya által határolt légbuboréknak fontos feladata van, a sárgájától ez tartja távol a baktériumokat. Ha úgy hagynánk, ahogy árulják, azaz a hegyes fele nézne az ég felé, a légbuborék is elindulna abba az irányba, és a baktériumok hozzáférnének a sárgájához. Ha szeretnénk, hogy sokáig friss legyen, nem csak tavasszal, egész évben érdemes ezt a pár tippet megfogadni. 

Ha arra vagy kíváncsi, mit érdemes tudni a húsvéti sonkáról, ezt a cikkünket ajánljuk neked

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek