Világvégére készülj, vigyázz, kész, start!

maya-naptarA maják naptára ekkor ér véget, a hopik és a zsidók apokalipszist várnak, sőt Nostredamus is sötét várakozásokkal tekintett a baljós időpontra: bár sokan égtek már be világvége-jóslatokkal, 2012 valóban zűrös évnek ígérkezik – asztrológusunk annak járt utána, valójában mennyire is...

cikk-tipus-ajanlo


Roland Emmerich ezúttal is biztosra ment. A Függetlenség napja és a Holnapután című katasztrófa filmeket követően kézenfekvő volt 2012 közelgő rémségeivel sokkolni a világot. A 2 és fél órás, 260 millió dolláros költségvetésű mozi a legmesszebbmenőkig kielégíti az apokaliptikus élmények után sóvárgók igényeit.

A maja prófécia

A film természetesen ki nem hagyná a mára már tömeghisztériává fajuló világvége-frász egyik alap hivatkozási pontját, nevezetesen hogy a még napjainkban is lenyűgöző csillagászati, asztrológiai ismereteket tükröző maja kalendárium 2012-ben véget ér. Az i.e. 2000 – i.sz 900 között élt civilizáció, a többi ókori kultúrnéphez hasonlóan egymást váltogató világkorszakokban mérte az időt. Hitük szerint, mi épp a negyedik eont morzsolgatjuk, ami i.e. 5012-ben kezdődött és 2012-ben ér véget, hogy átadja helyét az ötödiknek.

Hogy pillanatnyilag a vég kezdetét, vagy az új korszak hajnalát éljük-e, megoszlanak a vélemények. Hiszen a IV. maja világkorszak egész pontosan 1987-ben, egy másik, a nyugati asztrológia szerint is fontosnak talált időpontban zárult le, 2012-ben csupán csak időszámításuk fejeződik be, egyes jóslatok szerint azonban ez a dátum az V. eon hajnalát is jelenti. Ez lesz az az időszak, amikor a maják bölcsességét újra felfedezik, az emberiség pedig egy magasabb fejlődési szintre lép. A fentebbiek önmagukban inkább örvendetes semmint aggasztó fejlemények kellene legyenek, csakhogy  az egyik kozmikus ciklusból a másikba való átmenet  sem a maja, sem más mitológiák szerint nem zajlik zökkenőmentesen: különféle természeti és természetfeletti katasztrófák kísérik.

A legsötétebb korszak

A legújabb Apokalipszisről a maják mellett említést tesz egy hopi prófécia, a zsidó kalendárium, valamint olyan látnokok, mint Nostradamus és Edgar Cayce. A sci-fi rajongók csillagkapukat, mások harmadik világháborút emlegetnek, a tudományos vagy féltudományos hipotéziseknek se szeri se száma, a hinduizmus pedig nemes egyszerűséggel Kali-yugaként, a legsötétebb világkorszakként tarja számon jelenünket.

2012. december 21. konstellációi valóban figyelemre méltók, mint ahogy az azt megelőző időszak egyéb konstellációi is – a közelmúltbelieket és jelenlegieket is beleértve. Az is elgondolkoztató, hogy a dátumra nem csak a maják, hanem más kultúrák, sőt tudományos körökben is felfigyeltek. Mégis, mielőtt belelovallnánk magunkat a legújabb világvége hisztériába, nem árt tudatosítani néhány szempontot.

A világvégét már többször is megjövendölték a történelem folyamán. Egy i.e. 2800 körüli asszír agyagtábla szerint pl. a világvége már csak igen rövid idő kérdése. A Pointiers-i Szent Hilarius püspök i.sz. 350-re, III.Ince pápa pedig 1284-re helyezte kilátásba a baljós dátumot. A középkor folyamán kétszer is elmaradt az Apokalipszis: egyszer 1367-ben, amikor az Antikrisztusnak el kellett volna pusztítani a világot, majd 1524-ben, amikor egyes asztrológusok szerint hatalmas vízözön árasztotta volna el a Földet. Emmanuel Swedenborg, az egyik leghíresebb újkori világvége próféta, misztikus 1757-et látta az Apokalipszis évének, az újkeresztény szekták pedig még napjainkban is időről időre előráncigálják a témát. Herbert W. Armstrong atya, Isten Nemzetközi egyházának alapítója pl. 1936-ra, Michael Travesser pedig 1997. október 31-re tűzte ki a Nagy Összeomlás időpontját.

Fontos konstellációk külső események nélkül

Ha mindez kissé távolinak tűnik, valamennyien emlékszünk még az 1999 augusztusi napfogyatkozásra. Az asztrológiailag nagy jelentőségű konstellációt nem kísérték olyan drámai külső események, mint az a könyvtárnyi publikáció jósolta, amely a témában a megelőző években jelent meg.

Az Apokalipszis ennél finomabb szinteken, az emberi tudatokban ment végbe. Valóban lezárult egy korszak, a kulturális értékek szinte egyik napról a másikra felhígultak, a gagyi pedig, a szó szoros értelmében vett szeméttől az egyre bugyutább TV műsorokig, rohamos gyorsasággal árasztotta el a világot. A környezetszennyezés látszólag egyik napról a másikra bolygónk létét fenyegető méreteket öltött. 1987 bizonyos értelemben megint csak egy korszak végét jelentette nem csak a maják, hanem Közép-Kelet-Európa számára is – bár a peresztrojka által katalizált változások csak 1989-re hoztak forradalmi átalakulásokat.

Mark Twain ismerte halálának napját

A natális, tehát személyi horoszkópokkal foglalkozó asztrológiában is vannak egyébként olyan, nagy jelentőségűnek tűnő dátumok, melyek nem – vagy nem azonnal hoznak kézzelfogható, jelentős külső változásokat, máskor viszont a látszólag aprók is elegendők egy-egy nagyobb horderejű sorsfordulat kirobbantásához. Többek között ezért felelőtlenség pl. a halál időpontjával kapcsolatos fejtegetésekbe bocsátkozni.

Minden emberi életben van ugyanis néhány olyan, kritikus fordulópont, amikor ha a személyiség nem képes alkalmazkodni az újfajta fejlődési irányokhoz, akár a szó fizikai értelmében vett halál is bekövetkezhet, ahhoz pedig, hogy fizikai értelemben tovább éljen, szimbolikusan meg kell halnia. De szinte lehetetlen eldönteni, milyen szintű elmúlásról van szó tulajdonképpen. Mark Twain pl., akiről kevesen tudják, hogy komolyan foglalkozott asztrológiával, napra pontosan kiszámolta tulajdon halála időpontját, és az a megjelölt dátumon be is következett. Egy hivatásos asztrológus e tekintetben sokkal szerényebb eredményeket produkált. A végzetes napon mindössze kerékpárbalesetet szenvedett és csak sok évvel később, az említett eseménnyel semmilyen kapcsolatban nem álló körülmények között hunyt el.

Apokaliptikus hétköznapok

vv2


Bár a maja kalendárium, Nostradamus és társaik jövendölései sokkal izgalmasabbak, az olyan hétköznapi fenyegetések, mint a globális felmelegedés, a kőolaj és más üzemanyag-készletek kimerülése, a túlnépesedés, a globális felmelegedés lassúbb, kevésbé látványos, de annál biztosabb módon pusztíthatják el bolygónkat. Még kevesebben aggódnak a közvetlen közelben leselkedő veszélyek miatt – pedig gyakorlatilag azzal is nap mint nap kockára tesszük életünket, amikor átszaladunk a piroson. Sőt, akár odahaza, mondjuk zuhanyozás közben is eshetünk el szerencsétlenül, érhet autóbaleset, a repülő, lezuhanhat a repülő, életmódunkkal pedig a szívinfarktus, rák és hasonló betegségek útját egyengetjük.

Folytatjuk

a szerző asztrológus

cikk-tipus-linkek

A fény viszontagságos születése

Életünk napfordulóin egyre gyakrabban kell megélnünk olyasféle labdajátékokat, melyektől a legvérgőzösebb fantáziájú azték papot is kirázná a hideg

Mustra