Olyanok vagyunk, mint a tűz és víz - elemi ösztönök a kapcsolatokban

Minden asztrológiai jegyhez tartozik egy őselem, és ezek az elemek meghatározzák személyiségünket és kapcsolatainkat is. Itt is igaz, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ám a végeredmény ritkán harmonikus. Persze egy tűz-víz kapcsolat is fenntartható, csak sok munka van vele.

„Miért vonzódom egy bizonyos jegyhez vagy jegyekhez?", "Miért van olyan sok Skorpió vagy épp Halak barátom?", "Miért mindig Ikrek pasival jövök össze?" - előfordul a kérdés.

Minden csillagjegy valamilyen elemi minőséget képvisel, amelyek különbözőképpen reagálnak egymás társaságára és az össze nem illő elemek kapcsolatának általában nem jósolnak nagy jövőt. Azonban, ha megértjük az ellentétek mibenlétét, akkor komoly lépéseket tehetünk személyiségünk fejlődésében. Hiszen a társunk mindig tükröt mutat valamiben.

Szenvedélyes, de fárasztó

A tűz (Kos, Oroszlán, Nyilas) - és víz (Rák, Skorpió, Halak) kapcsolatokra jellemző a kezdeti rendkívül erős szenvedély, vonzalom. Ez azonban borzasztó energiaigényes mindkét fél számára, így gyakran lemerítik egymást. Képletesen érzékeltetve, a heves érzelmek és szenvedélyes pillanatok elmúltával a víz gőzzé alakul, ami átláthatatlanságot és bizonytalanságot szül, így változtatja meg a viszonyt.

Állandóan magas hőfokra, izgalomra van szükség ahhoz, hogy hosszú távon működjön a kapcsolat. A kimerítő viszony egyik leggyakoribb fizikai megnyilvánulása, hogy aki eddig sosem volt beteg, könnyebben esik ágynak, könnyebben jönnek elő eddig rejtett betegségei is. Természetesen rendkívül inspiráló tud lenni egy ilyen kapcsolat, ám ha túl nagy az eltérés, ha az egyik ember képletében túlsúlyban van a tűz, a másiknál a víz, vagy éppen teljesen hiányzik az az elem, ami a másiknál domináns, akkor valakinek valamit fel kell adnia, hogy működhessen a kapcsolat.

Kölcsönös meg nem értettség

Az „Ég és Föld", vagyis a levegő (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) jegyűek és föld (Bika, Szűz, Bak) jegyűek kapcsolata sem mondható felhőtlennek, túl ideálisnak. (Kezdetben persze minden kapcsolat annak tűnhet.) Hasonló a tűz és víz kapcsolatokhoz, ez is erős vonzalommal kezdődhet. A levegős jegyűek szeretnek dilemmázni, ötletelni, a föld jegyűek szeretik az ötleteket a gyakorlatba ültetni. A különbözőség vonzódáshoz vezet: a levegős fél úgy érzi, hogy végre valaki érti, amire gondol, és meg is csinálja azt. A föld oldal pedig élvezi, hogy végre valami eredeti ötletet valósíthat meg. A probléma a kommunikációból adódik. A levegős jegyűek intellektusa nem a részletekben rejlik, a föld jegyűek viszont strukturált és tényszerű információk nélkül elvesztik a lábuk alól a talajt. A gondolkodásuk sem annyira rugalmas, szárnyaló, mint a levegő jegyűeké. Idővel így mindkét fél azt érzi, hogy elbeszélnek egymás mellett, és a dolgaiknak nincs foganatja.

Mindkét ellentét-párra igaz, hogy kezdetben mindenki kitesz magáért, kihozza magából a legjobbat, de ezt a szintet hosszú távon nehéz fenntartani, főleg, ha már nem jön érte elismerés, és természetessé válik. Ha nem figyelünk oda tudatosan, pont azok a tényezők romlanak el, és válnak a kapcsolat kárára, amelyek az elején annyira feldobták azt.

Csillagjegyek és elemek

Bika, Szűz, Bak - Föld

Ikrek, Mérleg, Vízöntő - Levegő

Rák, Skorpió, Halak - Víz

Oroszlán, Nyilas, Kos - Tűz

Harmonikusabb párok

Könnyebb, harmonikusabb kapcsolódásnak tartják, a tűz és levegő jegyűek, illetve a föld és víz jegyűek kapcsolatát. Ahogy a természetben is, mindkét félnek szüksége van a másikra. Az elemek ezekben a kapcsolódásokban nem kioltják egymást, hanem segítően hatnak, és mivel mindkét fél jobban önmaga tud lenni, őszinte szeretet alakulhat ki. A tűz jobban ég, ha levegőt kap, a föld a víznek medret és biztonságérzetet ad, vagyis segít a határok kialakításában, a föld pedig a víz nélkül kiszáradna.

Mindenkiben keverednek az elemek

Egy személyes horoszkópban nemcsak azt vizsgáljuk meg, hogy a Nap milyen jegyben van, hanem a többi bolygó elhelyezkedését is. Ha valakinek a Vénusza és a Marsa például a Skorpió jegyében van, akkor a víz elem bizonyos tulajdonságai is jellemzőek lesznek rá, akkor is ha a napjegye Mérleg, tehát alapvetően levegős jegyű. Ha a négy elem, a tűz, a levegő, a föld és a víz ha nincs egyensúlyban a horoszkópban (ami elég gyakran megtörténik), akkor valamelyik elem, vagy akár több is hiányzik a képletből. Éppen ezért nagy vonzerőt jelenthet, ha ezt másban megérezzük. Később sajnos ugyanennyire idegesíthet is, mert elbizonytalanítóan hathat önbizalmunkra, ha olyanok akarunk lenni, amik nem vagyunk, csak azért, hogy imponáljunk.

A Rák ölel, az Ikrek dumál

Arra sajnos nincs aranyszabály, vagy recept, hogy mely jegyekkel illünk össze, és melyekkel nem, mert minden kapcsolódásnak van egyfajta jellegzetessége, minden kapcsolat hordoz valamilyen különleges feladatot. Két jegy (pl. Rák és Ikrek) összehasonlításakor csupán arról kapunk információt, hogy a két ember között alapvetően milyen az energiaáramlás. Például a Rák az érzelmeit érintéssel, öleléssel, míg az Ikrek mindezt szavakkal fejezi ki könnyebben.

Itt most csak a napjegyek szerinti összeillőségről volt szó, de emellett az is fontos, hogy a Hold illetve az Aszcendens milyen elemű (tűz, víz, föld, levegő) jegybe esik, így mennyire kompatibilis a másik fél Holdjával illetve Aszcendensével. A legtöbbször feltett kérdés, vagyis az „Összeillek-e XY-nal?" kapcsán tudni kell, hogy csak a pontos időpontra elkészített születési horoszkópok összevetése tud teljes képet adni két ember kapcsolatának dinamikájáról.

Oszd meg másokkal is!
Mustra