Kötelező darab: spagettiszósz télire

A paradicsomos tésztát mindenki szereti, a gyerekek is, a férfiak is, és a nők is. Nincs kivétel. Tudják is ezt a konzervgyárak, tele vannak a polcok ízfokozóval, sűrítő anyaggal és mesterséges aromákkal telenyomott spagettiszószokkal. Pedig egy óra alatt el lehet tenni annyit belőle, hogy a következő nyárig kitart. Nem nagy meló, és tényleg isteni!

Fontos, hogy a paradicsomot mindig hámozzuk meg! Macerásnak tűnik, de pillanatok alatt megvan, és tényleg fontos. Ehhez egy fazékban forraljunk vizet, a paradicsomok tetejét kereszt alakban metsszük be, és fél percre dobjuk a forró vízbe, majd vegyük ki, és már le is húzható a héja.

Az olaszok szerint szentségtörés a bazsalikomot vágni, de szerintünk nem ezen fog múlni a szósz finomsága, mindenesetre nem nagy ügy, pár perc alatt megvan. Mi csak egy alap szószt készítettünk most, amibe nem tettünk se bacont, se vörösbort, és a fűszerezését is minimálra vettük. Lehet már befőzésnél is turbózni, de a tökéletesítést meg lehet hagyni a felhasználásig.

Hozzávalók tíz üveghez:

2 nagy fej hagyma
2 dl olívaolaj
5 kg paradicsom
5 gerezd fokhagyma
10 ágacska kakukkfű
2 nagy marék bazsalikomlevél
só, bors

A hagymát felkockázzuk, és az olajon megdinszteljük. Közben meghámozzuk a paradicsomot, és kockákra vágjuk. Rádobjuk a hagymára, beleszórjuk a fűszereket is a bazsalikom kivételével, és takaréklángon megfőzzük.

Sterilizált üvegekbe töltjük, megfordítjuk tíz percre, és kész is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek