Borough Market, a szuperpiac

A Borough Market olyan, mintha összegyúrnánk a legmenőbb delikátesz üzleteket, a biopiacot és a Fővám téri csarnokot. Itt mindenki el tud itt tölteni egy-két órát, akár szeret főzni, akár nem. Londoni látogatáskor kötelező program.

Van néhány piac a világon, ahova nemcsak a gasztrofanatikus utazók és a hétvégi bevásárlást intéző helyiek járnak, hanem az átlagos városnéző turisták is. Ezek a piacok nem véletlenül tesznek szert világhírre: betekintést nyerhetünk itt a helyiek életébe azon keresztül, hogy hogyan viselkednek - állnak sorban, egymást túlkiabálva alkudoznak, milyen jellegű a piac - vizen úszik vagy a város közepén egy szecessziós csarnokban bújik meg, és miket lehet ott enni, venni. Marokkóban például a Dzsema El Fna este az igazi, amikor a legtöbb hagyományos értelemben vett piac már bezár. Ez óriási szabadéri étkezdévé alakul, ahol megehető és kóstolható minden, amire harissát érdemes kenni.

Minőségi vásár, elit piac

Nagy-Britanniában a legfelkapottabb piac a Borough Market. Lehet fanyalogni és azon lamentálni, hogy mit is jelent a brit gasztronómia, de az tagadhatatlan, hogy az elmúlt egy-két évtizedben óriási változáson ment át. Külföldiként talán nem tudunk a fish&chipsen kívül más angol ételt beazonosítani, de Jamie Oliver, Nigella Lawson, Gordon Ramsey vagy akár Heston Blumenthal neve mindenkinek ismerősen cseng. A Borough Market az ő piacuk. Azt a szemléletet tükrözi, amit ezek az elkötelezett szakácsok igyekeznek a szupermarketekben vásárló, mikróban felmelegítethető készételt szervírozó háziasszonyok fejébe elültetni.

Nincs gagyi, minden izgalmas

A Borough Market a sokszínűség és a minőség vására, elit piac, ahol bárki el tud itt tölteni egy-két órát, akár szeret főzni, akár nem. Eredetileg zöldség és fűszerpiac volt, ma már mindent lehet kapni, ami a legigényesebb éttermeknek és a legválogatósabb közönségnek kellhet, a hús, vad és halkínálat lenyűgöző, magyar szemmel nézve felfoghatatlan. Mindent meg lehet kóstolni és minden eladó látszólag szerelmes abba, amit árul. Nincs gagyi, minden izgalmas, különleges, gyönyörű vagy érdekes. Be lehet itt vásárolni a legegyszerűbb vagy legelőkelőbb vacsorához, de királyi módon jól lehet lakni a készétel kínálatból is.

Csak a helyben kínált ételek végigkóstolásáért megér egy túrát vagy többet is a piac, egy baconös szendvicsért képesek az emberek fél órát is sorban állni, de lehet enni mindenféle más sült húsokat, curryket és tengeri különlegességeket is. A szemfülesebbek rendelés nélkül, kóstolgatással is telepakolják a hasukat, szinte minden standnál adnak kóstolófalatokat és nem néznek nagyon csúnyán, ha többet is veszünk. Gasztrorajongóknak veszélyes hely, a 70 standon egymást követik az izgalmasabbnál izgalmasabb áruk: ízesített sók, sós karamell kis üvegekben, helyi termelők sajtjai, cider, olasz és görög olívaolaj, virágcserépben sült kenyér, különböző ízekben kapható bio müzlik. Tökéletesen megfér egymás mellett a csúcsgasztronómiai termékeket árusító stand és az ezotériától bódult búzafűlé árus.

Toplista a Borough Marketről:

Világevő - a nevéhez hűen nem vásárolt, csak evett:
Kávé: Monmouth coffee
Szendvics: porkbelly szendvics, Roast to go, raclette-szendvics
Ír osztriga

Kálmán Emese:

Helyben fogyasztásra:

The Rake: a legkomolyabb sörös hely

A legendás fish&chips szigorúan ecettel meghintve, fish! Kitchen
Chorizo-s szendvics, Brindisa

Hazahozni:
különleges tészták, La Tua pasta
Cider (több bolt is van)
kenyér, De Gustibus

Lila Füge:

Hazahozni:

Mini Magoo granola többféle ízben

Angol sajtok

Pimiento de padron (spanyol paprika), Brindisa spanyol gourmet bolt

Helyben fogyasztásra:

Bacon butty, Roast to go

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek