Csinálj te cidert! Egyszerű

Cidert legegyszerűbben 100%-os, felbontott és sokáig elfelejtett almaléből készíthetsz. Ha azonban szeretsz a hobbiban, vagy a tizedik erkélyén kotyvasztani, itt egy sokkal bonyolultabb, ám várhatóan kellemesebb végeredményt adó módszer.

Elöljáróban szükséged lesz egy-két apróságra a borász szaküzletből: borkén és kotyogó nem elengedhetetlen kellékek, de ezekkel és egy vesszőfonott demizsonnal Bálint gazda hatását keltheted a szomszédokban. Kell legalább 10 kilogramm alma, amit gondosan moss meg és vágd ki a romlott, kukacos részeket. Negyedeld el a gyümölcsöket és egy turmixgépben, vagy kézi aprítóban daráld durvára, de le is reszelheted. Ezután a masszából valahogyan ki kell nyerni a levet, ezt stílusod szerint végezheted átalakított satupaddal, vagy hidraulikus autóemelővel. A legmenőbb sufni cider-készítők a nagyi ezeréves centrifugájával dolgoznak. A hagyományos gyümölcscentrifuga is megteszi, habár ezen elég unalmas féldecinként átszenvedni 10 kiló almát.

Az értékes almalevet azonnal töltsd át egy demizsonba és kezeld kénes, szelektív baktériumölővel. A demizson nyakába rakj egy vattapamacsot és hagyd állni néhány napig. Ezután dugj az üvegbe egy kotyogót (szintén kapható a borszaküzletekben, de otthon is egyszerű elkészíteni) és várj addig, amíg az erjedési folyamat véget ér. Amikor ez megvan és az ital szépen kitisztult, fejtsd át vastag falú csatos-, vagy pezsgősüvegbe. Egy lapos teáskanálnyi cukrot is adhatsz hozzá. Karácsonyra finom, enyhén száraz cidered lesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek