Folyamatosan ellenőrzik a sört a Szigeten

A Dreher a fesztiválon ellenőrzi a gyárból kikerült sör tisztaságát, és minőségét. A helyszínelők munkájához hasonló eszközöket és műszereket láttunk.

A nyilvános sörminőség-ellenőrzésen jártunk a Szigeten. Becz Gábor a Dreher Sörgyárak Zrt. kereskedelmi minőségspecialistája, munkája miatt heti 3-4 napot terepen tölt. Ilyenkor a Dreher-söröket kiszolgáló vendéglátó egységekben ellenőrzi a sör minőségét. A Szigeten is rendszeresen megteszi ezt, egy helyre akár egymás után többször is visszatér. A cég számára ugyanis nemcsak addig érdekes, hogy kiváló minőségű legyen a termékük, amíg belekerül a dobozba vagy üvegbe (mint kiderült, a kettő között semmi különbség nincs), hanem azt követően is, amikor az a fogyasztó elé kerül.

Olyan, mint  a Helyszínelőkben
Olyan, mint a Helyszínelőkben

A most bemutatott ellenőrzést nemcsak a Szigeten, hanem az ország többi Dreher-pultjainál is elvégzik, így mi csak a napi rutinnal ismerkedhettünk meg.

A folyamat igazi szakértelmet kíván és több lépésből áll. Az ötlépcsős vizsgálat során Becz Gábor ellenőrzi a sör mikrobiológiai tisztaságát (1.). Ehhez a sörcsap belsejéről és külső részéről – egy fültisztító pálcikához hasonló eszközzel – mintát (kenetet) vesz, amit sörspecifikus táptalajon tenyésztenek ki a laborban. A táptalajra kent minta egy lezárható tartályba kerül, természetesen a sörcsap számával ellátva. Ezt követően történik az analitikai vizsgálatokhoz szolgáló mintavétel. Ehhez a minőségellenőr egy steril, egyszer használatos üvegbe csapolja le a sört (2.). Külön enged mintát egy hosszú és vékony, kémcsőre emlékeztető tartályba is, amit egy gyorstesztet végző készülékbe helyez (ami valójában egy spektrofotométer). Ha a gép bármilyen eltérést tapasztalna, sípoló hanggal jelezne. Erre ezúttal szerencsére nem került sor.

A következő lépésben Becz Gábor ellenőrzi a sörcsap és környezetének higiéniai állapotát, megvizsgálja a műszaki felszereltséget: a sörcsap összeszerelését, a vezetékeket, a széndioxid-reduktor nyomásértékét, a sörhűtő és a sör hőmérsékletét (3.). A sör élelmiszernek minősül, előírás, hogy 11 oC alatt kell lennie csapoláskor. Ha 20 oC felé emelkedne a hőmérséklete, akkor már megromlana, de ehhez nagyon nagy hibát kellene elkövetni. Mivel 24 órás szerviz áll a sörpult bárminemű meghibásodásának kijavításra, ilyen gyakorlatilag nem fordulhat elő.

Az érzékszervi vizsgálatok során szemmel ellenőrzi a sör színét, áttetszőségét, tisztaságát, a sörhabot, széndioxidtartalmát, meg is szagolja, hogy értékelje a sör illóanyag- és keserűanyag-tartalmát, kóstolással pedig a keserűségét és az ízharmóniáját ellenőrzi (4.).

Végső lépésként a sörcsapolási technikát és a sörkezelési folyamatokat kontrollálja (5.). Fontos szempont ilyenkor az is, hogy milyen pohárba kerül a keserű nedű.

Ha mindent rendben talált, akkor a mintákat magával viszi a laborba, ahol a további mérések történnek.

A fesztiválon is 24 órás minőség-ellenőrzés zajlik a fesztivál teljes időtartama alatt (ahogyan az év többi napján is, máshol is). A minőségellenőr csapat elérhetőségeit a csapos helyeken mindenhol megtalálhatjuk, ha bármilyen rendellenességet észlelnénk, nekik jelezhetjük azt.

Mustra