Pontosan ennyi szex kell a jó házassághoz

GettyImages-1097399248

Baráti beszélgetések során és a párterapeuták rendelőiben is rendszeresen felmerül a kérdés, hogy tudniillik mennyi szex az ideális? Mennyi kell ahhoz, hogy hosszú távon is jól működjön a párkapcsolat, hogy mindkét fél elégedett lehessen az otthon történtekkel, és az esetlegesen eltérő igények ne sodorják veszélybe a kapcsolat épségét? Bár a válaszok páronként, élethelyzetenként, sőt személyenként eltérőek lehetnek, van közös tanulsága az ezzel a témával kapcsolatos kutatásoknak.

Azt mondod, te még sosem gondolkodtál el ilyesmin? Ne haragudj, de nem hiszünk neked: az emberek elsöprő többségét érdekli ugyanis, hogy ami az ő ágyában történik (és az, hogy az havi/heti vagy napi hány alkalommal ismétlődik), normális-e, hogy mennyire van átlag alatt vagy felett, és hogy milyen hatással van ez a párkapcsolat általános minőségére. 

A gond csak az, hogy az ilyesmit nagyon nehéz számszerűsíteni. A szex jellegéből adódóan (eredetileg ez egy intim és leginkább kétszemélyes tevékenység, amit elég nehéz vezényszóra vagy időre kivitelezni) viszonylag ritka, hogy kísérlettel vagy megfigyeléssel próbálják jobban megérteni ezt az emberi működést. Ha a szakemberek arra kíváncsiak, milyen rendszerességgel vannak együtt a szexualitásukkal és a párkapcsolatukkal leginkább elégedett párok, nem szerelhetnek otthonok ezreibe kamerákat, de nem tudják egykönnyen rávenni a párokat a laborkörülmények közötti szexre sem. A leggyakoribb megoldás az, hogy egyszerűen megkérdezik őket: Önöknél milyen gyakori a szex?

Az ilyesfajta visszajelzéseknek persze nem lehet száz százalékban hitelt adni, egyrészt mert eleve nehéz pontosan saccolni, másrészt a megadott választ jó eséllyel befolyásolja az is, hogy mi a számunkra ideális mennyiség: könnyen lehet, hogy válaszadáskor abba az irányba tódítunk. Akárhogy is, némi adat azért rendelkezésünkre áll arról, mennyi szex is kell a boldogsághoz, és vajon milyen gyakran van szex egy átlagos pár életében. Egy korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a témával, és több kutatási eredmény összegzése alapján arra jutottunk, hogy a párkapcsolatban élők esetében a heti és a havi egy közötti együttlétszám mondható átlagosnak.

És ez akkor épp elég is?

Sokallod, kevesled? Akárhogy is, valószínűleg azért olvasod ezt a cikket, mert elméláztál rajta, nálatok minden szuper, klassz vagy legalább átlagos-e. Szexterapeuták viszont azt mondják, hogy amikor a szexszel kapcsolatban kérdezünk, valószínűleg inkább a párkapcsolatunkról szeretnénk valami biztatót hallani. Amikor a szex ideális gyakoriságát firtatjuk, valójában azt szeretnénk tudni, hogy az együttlétek mennyisége hogyan hat majd a párkapcsolatunk más területeire és összességében annak tartósságára, hogy veszélybe sodorhatja-e a kapcsolatot az, ha a szex mennyisége egyszerűen nincs jól beállítva. Na, erről már vannak viszonylag pontosabb adatok is.

Sok vagy kevés, és ha igen, akkor mi van?

Eltérő vágy esetén az egyik vagy másik partner számára a kapcsolatban lévő szex túl sok vagy túl kevés lehet. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy egyik tag sem elégedett azzal, ami van, mert mindketten többet szeretnének, vagy a nagyétkű egyiknek kevés, a szerényebb másiknak pedig túl sok a vágyaik közti félút is. Hogy mindez hat-e a párkapcsolatra? Biztosan. A jó hír ugyanakkor az, hogy a kapcsolat egészére a szex mennyiségénél sokkal jobban hat annak minősége, ráadásul a mennyiség növelése csak egy bizonyos szintig növeli az elégedettséget, egy idő után már ellentétes hatást vált ki. Nézzük a szex mennyisége és a párkapcsolat minőségének kapcsolatáról szóló legfontosabb megállapításokat. 

Semmit se túlságosan!
Semmit se túlságosan!KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary
  1. Az egyik legáltalánosabb és elsőre nem igazán szívderítő megfigyelés, hogy a szex mennyiségével vagy minőségével kapcsolatos elégedettség az idő előrehaladtával (és itt most nem az idősödést, hanem a párkapcsolat életkorát értjük) jellemzően inkább csökken, mint nőne. A nem túl örvendetes híren persze nem csak keseregni lehet. Arra is jó, hogy tudatosítsuk magunkban: teljesen normális, ha az évek előrehaladtával kissé hűvösebb az ágy.
  2. A másik fontos megállapítás, hogy a szex gyakoriságára rengeteg tényező hat a pár életkorától kezdve a munkahelyi vagy a gyerekek körüli tennivaló mennyiségén és a különféle testi vagy lelki faktorokon át egészen a párkapcsolat általános minőségéig minden. Érdemes ezt is észben tartani, amikor valamilyen katasztrófát feltételezünk az otthoni szex csökkenése mögött.
  3. Érdekes idevágó megfigyelés, hogy a szex mennyisége fordított arányban áll a válás eshetőségével, vagyis minél több szexről számol be egy-egy adott pár, statisztikailag annál kisebb az esélyük a válásra. Ezt az adatot persze megint csak érdemes a helyén kezelni. Önmagában a több szex nem ment meg egy rossz házasságot, inkább fordított összefüggésről lehet szó. Ha a kapcsolatban minden rendben, a szex is olajozottabban megy. Jó kapcsolat elég szexszel: elég jó válásellenes recept.
  4. És most jön az érdekesség: egy 2015-ben publikált tanulmány szerint, bár a szex és az elégedettség szorosan összefügg, a kettő csak a heti egy együttlétig jár kéz a kézben együtt. Míg a zéró vagy a havi egy együttléthez képest a heti egy jelentősen növeli a párkapcsolat tagjainak elégedettségét, a heti egyhez képest a heti kettő-három vagy a napi több alkalom már nem ad hozzá az élményhez. Egyszerűen nem lesz jobb tőle a kapcsolat. Hasonló eredményre jutott egy másik kutatás is, amiben arra kérték a vállalkozó szellemű párokat (összesen 2400 párt), hogy egy ideig duplázzák meg az otthoni szex mennyiségét, és figyeljék meg, mennyire változik meg a szexszel kapcsolatos elégedettségük. Nos, a heti egyet heti kettőre feltornászók nem számoltak be nagyobb megelégedettségről, sőt, észrevételük szerint a szexuális életük minősége látta kárát a turbózásnak, nem esett jól, és pláne nem dobott a kapcsolat egészének minőségén a több szex. 

Mi ebből a tanulság? 

Egyrészt az örök igazság, miszerint a kevesebb néha több. A jó szex nagyon fontos eleme, sőt legtöbbször jellemzője is egy jó párkapcsolatnak, ugyanakkor a szex mennyiségének emelése önmagában nem garancia a nagyobb elégedettségre. Ha elégedetlen vagy a párkapcsolatodban lévő szex mennyiségével, ha többet szeretnél, érdemes átgondolnod néhány dolgot. Az egyik az, hogy valóban kevésnek érzed-e az együttlétek számát, esetleg egy vélt ideálhoz méred ezt a mutatót. Ha tényleg jólesne több, partnereddel közösen beszéljétek át az ő igényeit, illetve ha új keletű jelenség a (szerinted) kevés szex, vegyétek számításba, hogy milyen változások történtek az elmúlt időszakban a párkapcsolatotokban. Ha a sok stressz, a rengeteg teendő vagy érzelmi konfliktus van a háttérben, először azt érdemes kezelni, és ha ezekkel megvagytok, inkább a szex minőségének javításán fáradozzatok. Nyugi, az meg fogja hozni a mennyiségi növekedést is: a jóból mindig többet akar az ember.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra