Így fordíthatja a párod ellened a szeretetnyelvedet

Fekete Luca
GettyImages-1147545061

A szeretetnyelvek arra valók, hogy kifejezzük vagy fogadjuk a szeretetet egy kapcsolatban. Ha jól használjuk ezeket, akkor erősíthetik a köteléket, azonban „rossz kezekbe kerülve” romboló hatásuk is lehet.

Gary Chapman még 1992-ben írt könyvet az öt szeretetnyelvről, vagyis arról, hogyan fejezzük ki a szeretetünket a másik iránt, és hogyan érzi a kedvesünk is szeretve magát. Az író szerint, ha ismerjük a párunk szeretetnyelvét, és e szerint igyekszünk kimutatni felé az érzéseinket, akkor sokat tehetünk a kapcsolatunk minőségéért. Az elmélet azonban számos kritikát kapott az elmúlt évek során.

Az 5 szeretetnyelv Chapman szerint:

  • Elismerő szavak: A szeretet kifejezése szavakkal, dicsérettel vagy elismeréssel történik. Ha valakinek ez az elsődleges szeretetnyelve, akkor élvezi, ha bókokkal árasztják el; ha nemcsak tettekkel mutatja ki valaki a szerelmét, hanem hangot is ad az érzéseinek.
  • Minőségi idő: Ezzel a szeretetnyelvvel osztatlan figyelemre vágyunk: akkor érezzük szeretve magunkat, ha a másik jelen van, és ránk összpontosít.
  • Testi érintés: Az a személy, akinek elsődleges szeretetnyelve a fizikai érintés, a szexuális együttlétek mellett akkor érzi magát szeretve, amikor partnere megfogja a kezét, megérinti a karját vagy megöleli.
  • Szívességek: Azáltal érzi, hogy szeretik és megbecsülik, ha például segítenek neki a takarításban, hivatalos ügyek intézésében. Akinek ez a szeretetnyelve, hajlamos másokon is segíteni.
  • Ajándékozás: Az ajándékozás szeretetet és ragaszkodást jelent annak, aki ezt a szeretetnyelvet használja. Nem feltétlenül várnak vagy adnak nagy ajándékokat; sokkal inkább az ajándék mögött meghúzódó szándék számít.
A kritikusok szerint a szeretetnyelv használata kapcsolati játszmák forrásává válhat
A kritikusok szerint a szeretetnyelv használata kapcsolati játszmák forrásává válhatLiubomyr Vorona / Getty Images Hungary

A szeretetnyelv-elmélet kritikái

Bár a szeretetnyelvek ismerete sok embernek segít abban, hogy jobban kommunikáljanak partnerükkel, nem mindegy, hogyan használják őket a kapcsolatban. Előfordulhat, hogy a párok között kialakul egyfajta versengés, ami nem javítja, hanem egyenesen megterheli a párkapcsolatot.

A partner elkezdik nyomon követni, hogy mikor és hogyan használja kedvese a szeretetnyelvét ahhoz képest, ahogy ő teszi.

Megindulhat a játszmázás és a manipuláció: bezzeg én képes vagyok rá, bezzeg te nem; bezzeg az én szeretetnyelvem mennyivel jobban kifejezi az érzéseket. Hiába segíthetik szeretetnyelvek a kommunikációt, ugyanúgy használhatók fegyverként is a partner ellen.

Félreértésekhez vezethet, ha nem jól használjuk a partner szeretetnyelvét
Félreértésekhez vezethet, ha nem jól használjuk a partner szeretetnyelvétpraetorianphoto / Getty Images Hungary

Nem old meg minden problémát

Az öt szeretetnyelv nem oldja meg minden kapcsolati problémánkat; csupán egy lehetséges eszköz, hogy jobban megismerjük a saját és a párunk igényeit. A kutatások azt mutatják, hogy azok az egymás szeretetnyelvét használó párok érzik magukat a legboldogabbnak kapcsolataikban, akik képesek szabályozni a saját érzéseiket is, hajlandók alkalmazkodni, változtatni és felelősséget vállalni a viselkedésükért. 

Nyomasztó lehet ennyire tudatosan szeretni

Nem mindenki képes pontról pontra elsajátítani a partner szeretetnyelvét, mert számára nem ez a természetes. Kifejezetten nyomasztó lehet magunkra erőltetni valamit, ami nem szívből jön, főleg, ha érezzük a másik féltől érkező elvárások súlyát. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy az egymás szerelmi nyelvét használó párok számára a legnagyobb akadály az volt, hogy a „címzett” gyakran nem ismerte fel, hogy a partner az ő szerelmi nyelvét próbálta használni. Kulcsfontosságú lenne, hogy elismerjük a szerelmünk erőfeszítéseit, még akkor is, ha az nem felel meg pontosan az elvárásainknak.

Minden kritika ellenére valóban javíthatja a kapcsolatot, ha megtanuljuk a párunk szerelmi nyelvét. Akkor működik, ha boldoggá akarjuk tenni a másikat, és vágyunk arra, hogy együtt fejlődjünk a párkapcsolatban. Ráadásul egy 2022-es felmérés szerint ennek már nemcsak 5, hanem 7 különböző módja is létezik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek