A világ legszebb női nem is kellenek a férfiaknak: ez az oka

GettyImages-1067792264

A szépség még mindig (túl?) előkelő helyen szerepel az értékrendünkben. Lehet egy nő rendkívül okos, tehetséges vagy bármilyen módon kiemelkedő, mindig megállapítjuk róla, szép-e. Ha igen, jön a mély irigység, pedig a világ legszebbnek tartott nőitől gyakran épphogy menekülnek a férfiak. Hogy is van ez?

Természetesen a jó megjelenés általában előnyökkel jár: kedvesebbek az emberek, olyan szívességeket is megtesznek, amiket másnak nem. Alapvetően feltételezzük, hogy aki vonzó, az okos is, és még sorolhatnánk. Ezek alapján szinte nevetségesnek is tűnik arról értekezni, melyek a szépség hátrányai. Hát egyáltalán vannak olyanok? S ha igen, nem jelentenek-e sokkal kisebb gondot, mint amelyek az átlagos vagy annál rosszabb külsővel leélt életben jelentkeznek?

A fő hátrány: munkahelyi problémák

A leggyakoribb nehézséget a mindennapi életben a munkahely jelenti. Képzelj magad elé egy bombázót, aki akármilyen decens kosztümben is feszít, kevesen veszik komolyan, csupán azért, mert szép. Sok helyen a kávéfőzésen sem jutnak túl dekoratív nők, mert egyszerűen biodíszletként használják őket – vagy mindenki attól tart, hogy a szoknyapecér férfi munkavállalók zaklatni fogják őket, amiből csak a balhé lesz. Ha ez ellen az érintettek szót emelnek, jó ötletekkel állnak elő, előrébb szeretnének jutni, kedvesen megmutatják nekik, hol a helyük, és egy percig sem veszik őket komolyan.

Ha pedig be tudták bizonyítani magukról, hogy okosak, kreatívak és kitartók is, akkor még ijesztőbbé válnak, hiszen a riválisok úgy vélik, külsejükkel együtt könnyebben jutnak előre, mint ők. Egyébként is: a szép nők menjenek feleségül egy hatalommal bíró főnökhöz, és járjanak vásárolgatni, ez a dolguk, nem igaz? Ne vegyék el a helyet egy keményen dolgozó, átlagos külsejű nőtől az irodában. Az meg sem fordul a fejünkben, hogy aki gyönyörű, annak is szüksége lehet az állással járó pénzre, intellektuális kihívásra, a munka örömére, hogy szeretné egymaga eltartani magát, vagy épp támogatni a családját. 

Gyönyörű és sikeres: ritka kombináció, hiszen a szépség a legtöbb munkahelyen inkább hátrány
Gyönyörű és sikeres: ritka kombináció, hiszen a szépség a legtöbb munkahelyen inkább hátrányshapecharge / Getty Images Hungary

Senki sem barátkozik a szépségekkel

Hasonlóképpen, míg a szépség bizonyos körülmények között kifizetődik, magányossá is tehet. A nők ugyanis nem szeretik az abszolút befutó versenytársakat. A középiskolában már elkezdődik az utálkozás, vagy épp a cseppet sem őszinte barátkozás, aminek egyetlen célja az, hogy a gyönyörű lány után maradt csalódott fiúk figyelmét magukra tereljék, vagy lopjanak egy kicsit a szépséggel járó népszerűségből. Nagyon ritka az az igazi barátság, ami két nő között szövődik annak ellenére, hogy egyikük klasszisokkal jobb nő a másiknál. Helyette marad a nyílt vagy burkolt rivalizálás, beszólogatás, irigykedés, rosszindulatú feltételezés, például hogy az illető bombázó nem lehet kedves, önzetlen vagy vicces, egyszóval jó társaság és hű barát. Az ellenkező nemű, heteroszexuális férfiak pedig gyakran csak színlelik a barátságot, arra várva, hogy a szépség beleszeret a legjobb barátjába, s addig is örömmel veszi a flörtölgetést.

Azt feltételezik, hogy van valakijük

Ha már a kapcsolatoknál tartunk, a legnagyobb tévhit az, hogy minél attraktívabb valaki, annál könnyebben talál párt. Tény, hogy a szépség extra figyelemfelkeltő hatású, de jár vele egy sor feltételezés is, ami inkább megnehezíti az ismerkedést. Először is a legtöbb gyönyörű nőről a férfiak azt feltételezik, hogy foglalt – akkor is, ha nem az. Elképzelhetetlennek tartják, hogy ilyen külsővel nem élnek párkapcsolatban, házasságban, vagy nem csüngenek rajta fürtökben a hódolók. Így aztán nem is kezdeményeznek nála, hiszen még csak nem is feltételezik, hogy az illető szingli.

A nagyon szép nők emellett ki vannak téve a trófeavadászoknak is, akiket nem érdekel a személyiségük, csak szeretnék megszerezni egy újabb jó nő telefonszámát, figyelmét, odaadását, amivel később aztán hencegni lehet. További hátrányt jelent a zaklatók megjelenése, akik beszólogatnak, füttyögnek, és rossz esetben ennél tovább is mennek. Szinte közkincsnek tekintik a nőt és a szépségét, amiből szerintük kutya kötelessége megosztani a világgal valamennyit. Azok a férfiak pedig, akik fortyognak a dühtől, mivel úgy vélik, egy ilyen nőt soha nem kaphatnának meg, akár erőszakhoz is folyamodhatnak.
Gondoljuk mindezeket át, mielőtt elsárgulnánk az irigységtől egy gyönyörű nő láttán. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek