A kínai Sencseni Egyetem kutatói 17 korábbi tanulmány eredményeit összesítették, melyek a rántott húsok és más, bő olajban sült ételeknek a szívre és az érrendszerre mért káros hatását vizsgálták. A Heart folyóiratban publikált kutatásról a Harvard Medical School oldala számolt be.
Már kis mennyiségben is káros
A metaanalízis során vizsgált kutatásokban a szívroham, az érszűkület, a szívelégtelenség és a stroke előfordulását vetették össze az alanyok étkezései szokásaival, összesen több mint félmillió személy adatai alapján. A szakemberek emellett hat másik tanulmányt is átnéztek, melyek a szív- és érrendszeri betegségek okozta korai elhalálozás és a rántott ételek fogyasztásának esetleges kapcsolatát vizsgálták, további 750 ezer személy adataival bővítve az összehasonlító vizsgálatot.

Az eredmények azt mutatják, hogy az olajban sült ételek már kis mennyiségben is károsak: már heti 114 gramm olajban sült étel elfogyasztása is 3 százalékkal növeli szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát, és természetesen minél többször eszik valaki ilyet, annál veszélyeztetettebbé válik. A legtöbb olajban sült ételt fogyasztók esetében 28 százalékkal nagyobb volt a szívbetegség veszélye, mint azoknál, akik a legkevesebb rántott húst vagy hasonló ételt ették. Az előbbi csoportba tartozóknak 22 százalékkal nagyobb a kockázata a szívkoszorúér-betegségre és 37 százalékkal a szívelégtelenségre, mint az utóbbiaknak.
Az olajban sült ételek fogyasztása és a korai elhalálozás között nem találtak ennyire egyértelmű összefüggést a tudósok, akik hangsúlyozzák, hogy kutatásuk nem konkrét megfigyelésen, hanem pusztán statisztikai adatok vizsgálatán alapult.

Nem sok jó. Egy évtizedek óta tartó kutatás eredményei.
Tovább olvasomA bő zsiradékban sült ételek több szempontból is veszélyesek: növelik az elhízás veszélyét, ami a szív- és érrendszeri bajok egyik legnagyobb rizikófaktora, továbbá növelik a koleszterinszintet és transzzsírsavak mennyiségét a vérben, és könnyen beindítják, illetve fokozzák a gyulladásos folyamatokat is. Az olajban sült ételek sótartalma is általában igen magas, ami szintén fokozza a szívproblémák kockázatát. Általánosságban elmondható, hogy a növényi olajban sült ételek még mindig kevésbé veszélyesek, mint az állati zsiradékkal készültek.

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés