A britek fele még mindig nem tudja, hogy néz ki egy nő nemi szerve. Te átmennél a teszten?

A nőkkel valami megtörténik minden hónapban, de hogy pontosan miből is áll a ciklusuk, milyen az anatómiájuk, milyen nemi szerveik vannak, milyen hormonjaik termelődnek, azt már csak kevesen tudják megmondani. Embereket toborzunk Mars-expedíciókra, felhőkarcolókat építünk, közben pedig meglepően tájékozatlanok vagyunk a saját biológiánkat illetően.

Tudatlanságunk az általános iskolában kezdődik azzal, hogy nem tartanak megfelelő felvilágosító órákat. Ha a lányok testéről, a női nemi szervek részeiről, anatómiájáról esik szó, a fiúkat kiküldik, és fordítva. Így az amúgy is bonyolultnak tűnő női ciklus kibogozásában csak a lányok vesznek részt, a fiúknak annyi marad meg, hogy az ellenkező nem tagjai néha véreznek, előtte meg idegesek. Ha nem képzik magukat megfelelő forrásból – ami alatt nem a pornót és a városi legendákat értjük –, akkor a tudásszintjük nem is emelkedik. A szexuális élethez szükséges csiklót és hüvelyt megtanulják felismerni, megnevezni, esetleg a peteérésig is eljutnak, ha gyereket vállalnak, de hogy egy nő egyébként milyen külső és belső nemi szervekkel rendelkezik, rejtély marad. 

Egy brit felmérés még ennél is rosszabb képet mutat. Nemhogy a férfiak nem tudják megnevezni a női külső nemi szerv minden részét, de maguk a nők sem. A megkérdezettek – férfiak és nők vegyesen – negyven százaléka nem találta el, hol is van a klitorisz. Valóban közel van a húgycsőhöz, és egy ábrán össze lehet keverni őket, de azért annyira nem, hogy a tesztalanyok fele elhibázza. Mégis ez a szomorú valóság. Sőt, csak a válaszadók 46 százalékának sikerült kipipálnia helyesen azt a választ, hogy – eltekintve a megnevezésüktől – a nőknek három „lyukuk” van odalent. A felmérést végző orvos, dr. Dina El-Hamamsy szülész-nőgyógyász szerint ez azért is aggasztó, mert a hozzá forduló nők nem ismerik fel a problémájukat sem: például összekeverik az inkontinenciát az előreeséssel (amikor a medence valamelyik szerve nem a megszokott helyén van, hanem a hüvelyből dudorodik ki).

A női nemi szervek anatómiája, azok részei sokaknak jelentenek kihívást
A női nemi szervek anatómiája, azok részei sokaknak jelentenek kihívástJames Darell / Getty Images Hungary

Egy másik terület, ahol teljes a zűrzavar, a menstruációs ciklus. A férfiak nagy részének fogalma sincs például arról, mi az a premenstruációs szindróma. Annyit tudnak, hogy a nők hisztisebbek a hónapnak bizonyos napjain, de azt már nem tudják megmondani, ez miért történik, és pontosan mikor. 30–40 éves, értetlenül néző férfiaknak kell elmagyarázni a nők hormonális hullámzását, s még ekkor is előfordulhat, hogy vállat vonnak: „ez a ti bonyolult bajotok, kezdjetek vele valamit”. Csakhogy amíg nem értik, addig könnyű a másikat vádolni azzal, hogy „meghülyült”, „hisztizik”, „már megint nem jó neki semmi”. Hogy ennek biológiai háttere van, hogy léteznek készítmények, amik segíthetnek, hogy ez része az élet körforgásának, az misztikus ködbe süllyed. Pedig a nők és a férfiak életét is megkönnyítené, ha tudnánk ezekről beszélni, és észrevennénk, a másiknak mikor mire van éppen szüksége, mire képes, és mire nem. 

Na akkor tisztázzuk: a menzeszről érthetően, férfiaknak

A nők menstruációs ciklusa teljesen normális jelenség, és nem annyira rémületesen összetett, ahogy első látásra tűnik. Érdemes megérteni, hogy ne ellene dolgozz, hanem vele együtt, s így sokkal konfliktusmentesebben menedzselheted a kapcsolataidat. Miközben a férfiak szervezete zömében tesztoszteront termel (valamilyen szinten a nőké is, de ezzel most ne bonyolítsuk a dolgokat), addig a nők többféle hormont is képeznek.

No de nézzük először is a vérzéstől számítva, mi is történik. A menstruációs vérzés során nemcsak vér, hanem méhnyálkahártya-darabok is távoznak. A pete is ekkor hagyja el a méhet, de szabad szemmel nem lehet látni. A legtöbb nő ilyenkor befelé fordul, fájdalmakkal, rossz közérzettel küzd. A fizikai teljesítőképesség is csökken, ezért nem érdemes nagyobb kihívásokat, túrákat, bulikat erre az időszakra időzíteni. Ehelyett részt vehetsz vele a kuckózásban, filmnézésben, megadhatod neki a törődést, amire vágyik. Ha a fájdalmak nagyon erősek, érdemes endometriózisra gyanakodni és szakember segítségét kérni. Nagy tévhit, hogy a vérzés ideje alatt tilos a nemi élet. A higiéniára és a kissé puhább méhszájra ugyan figyelni kell, de ezen túl nincsenek korlátozások. Persze merészség lenne azt állítani, hogy ilyenkor a nők is mindenáron vevők a szexre, úgyhogy érdemes óvatosan és megértően közeledni.

Sokkal könnyebb menstruálni, ha van, aki ölel közben
Sokkal könnyebb menstruálni, ha van, aki ölel közbenSrdjanns74 / Getty Images Hungary

Amikor a vérzés 3–7 nap után abbamarad, az ösztrogén mellé follikulus-stimuláló hormon (FSH) kerül a nők vérébe. Ez jelzi az adott hónapban soros petesejtnek, hogy készüljön a bevetésre, azaz érjen meg. A méhnyálkahártya újra vastagodni kezd. Ebben az időszakban a nők erősebbek, kitartóbbak, ragyogóbbak, kockázatvállalóbbak. Az ilyenkor termelődő extra tesztoszteronnak hála erősebb nemi vágyat is tapasztalhatnak, és illatuk is megváltozik, amit a férfiak tudat alatt észlelnek is. Ez az az időszak, amikor sportolni, bulizni, kihívásokat keresni tudtok közösen. A nemi élettel azonban érdemes vigyázni, ugyanis a peteérés során termékenyül meg a legnagyobb eséllyel a petesejt. Ha gyereket akartok, ez a legideálisabb időszak, ám ha nem, fokozottan ügyeljetek a védekezésre. 

Most jön a csel. Ez a nagyszerű időszak nem tart örökké. A sárgatest, amit a megérő pete mint valami régi hajlékot hátrahagyott a petefészekben, maga is elkezd hormont termelni, mégpedig progeszteront. Ezzel egy időben az összes többi nemi hormon szintje fokozatosan csökkenni kezd. A nő álmosabb és fáradékonyabb, ahogy közeledik a következő vérzéséhez. Különös rendrakó és takarító hajlamok is felüthetik a fejüket. Jellemzően 7–10 nappal a várható vérzés előtt jön a premenstruációs időszak és a sokaknál előforduló premenstruációs szindróma, röviden PMS. Ez nem a nők legújabb agyszüleménye, hanem hormonális okokra visszavezethető, természetes állapot, aminek ők sem örülnek. Puffadással (ami a kissé megnövekedett méhhel együtt kis pocakot eredményez), fokozott étvággyal jár (a csoki mint istenség kúszik be az étrendbe), emellett ingadozik a hangulat, megnő az érzékenység, cserébe csökken a libidó és a fájdalomtűrő képesség. Különböző gyógynövények segíthetnek könnyebben átvészelni a folyamatot, aminek a végén – sokaknak egyébként megkönnyebbülésként – megérkezik a vérzés. Aztán ez az egész kezdődik elölről. 

Ahogy a hold sem ugyanolyan mindennap, ahogy felnézel az égre, úgy a nő sem csupán egyféle, és ez így van jól. Mindannyian kénytelenek vagyunk alkalmazkodni hozzá. Ám a tudás hatalom: ha néha rápillantasz társad menstruációs naptárára, vagy komolyan veszed a visszajelzéseit, akkor kihozhatod a ciklusából a lehető legtöbbet. Enélkül marad az értetlenség és a vita. Ha úgy érzed, elég pro vagy a témában, itt le is ellenőrizheted a tudásod: 

A mióma meg a ciszta nagyon nem ugyanaz

Persze ahhoz, hogy a menstruáció a lehető legkevésbé legyen zavaró, magának a nőnek is ismernie kell a testét. Ez nemcsak azért fontos, hogy megfelelő visszajelzéseket adjon, de egészsége megőrzéséhez is elengedhetetlen. Nem elég a külső nemi szervek anatómiai ismerete, jó tudni, hol van a méhünk, mekkora, mi a helyzet a petefészkeinkkel, petevezetékeinkkel. Így a jelentkező alhasi fájdalmakat is könnyebben azonosíthatjuk. Az évente kötelező rákszűrésen érdemes ultrahangos vizsgálatot is kérni, ahol kizárhatják a problémákat: a folyadékkal telt hólyag, azaz ciszta, vagy a méh izomzatának jóindulatú daganata, a mióma jelenlétét. Nagyon fontos a medencefenék izmainak edzésben tartása, ami szintén igényel anatómiai ismereteket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Te mennyire vagy képben a női nemi szervek anatómiájával?

Meg tudod nevezni a női külső és belső nemi szervek mindegyikét? Kezdjük a belsőkkel: ott a méh, és aztán? A petefészekről és a belőle a méhbe vezető petevezetékekről és a hüvelyről is szó volt már. Azt viszont kevesen tudják, hogy az orvostudomány idesorolja a mellet is. A külső nemi szervek közül, ha az alapokat vesszük, ötöt, ha alaposabbak vagyunk, a húgycsőnyílással és a végbélnyílással együtt tízet kell megnevezned. Azért ennyit, mert anatómiailag megkülönböztetjük a csiklót fedő bőrt és a makkját, illetve a hüvelynél is létezik az ún. hüvelytornác, ahová a Bartholin-mirigyek kivezető csatornái torkollnak. 

Sikerrel jártál?

Oszd meg másokkal is!
Mustra