Szégyelljük és öregnek érezzük magunkat tőle. Nem kéne!

Az inkontinencia a nők (egyik) réme, rengeteg kényelmetlen helyzetért felelős, és csak rosszul érzi magát tőle az ember. Pedig sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: egy felmérés eredményei szerint tízből hat nő küzd a problémával.

A vizelet-visszatartási nehézség, azaz az inkontinencia tünete igen sokakat érint. A kellemetlen probléma bármely életkorban előfordulhat, ahogy a mértéke is igen különböző lehet. Habár mindkét nem esetében előfordul, a nők valamivel jobban érintettek, ezért az itt vázolt kutatás ezúttal csak rájuk összpontosított. A vizsgálatot végző kutatók szerint a megkérdezett 2000 nő egyharmada naponta többször is tapasztalja a szivárgást, és csak minden ötödik válaszadó számol be arról, hogy hatékonyan tudja kezelni a problémát. 62 százalékuk pedig azt mondta, hogy – igazolva Murphy törvényeit – általában a lehető legrosszabbkor jön. Az inkontinenciát érintő kutatásról a Study Finds számolt be.

Meglepően gyakori probléma

Összességében minden negyedik válaszadó mondta azt, hogy az inkontinencia a társasági élete rovására megy, mert gyakorlatilag folyamatos készültségben van, hogy mikor érzi az elcseppenést. Emiatt a megkérdezetteknek több mint a fele feszélyezve érzi magát más emberek között, és 70 százalékuk kifejezetten rosszul érzi magát, amikor nyilvános helyen tapasztalja a szivárgást. A válaszadók több mint harmadának a szégyen a legerősebb érzése, 29 százalék pedig öregnek érzi magát a probléma miatt.

Míg a megkérdezett nők 88 százaléka tisztában van azzal, hogy a vizelet-visszatartási nehézségek kortól függetlenül érintik az embereket, közel felük úgy érzi, hogy az inkontinencia miatt romlott az életminősége. A válaszadók 47 százalékának emiatt alacsony az önbecsülése, míg 32 százalékuk soha senkinek nem említette a problémát.

Döntsük meg a tabukat
Döntsük meg a tabukatShutterstock

Nincs mit szégyellni

„Bár ma már viszonylag ismert, hogy az inkontinencia gyakran előfordul, a legtöbb nő még mindig szégyelli. A felmérés segítségével egyrészt szerettük volna megmutatni, hogy a problémával küzdő nők nincsenek egyedül, másrészt pedig megvizsgáltuk, hogy ez milyen hatással van az életükre” – magyarázza Kejal Macdonald, egy inkontinens betegek számára fehérneműket gyártó cég munkatársa. Mint említi: „ezek tudatában egyértelmű, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a vizelet-visszatartási nehézségek ne számítsanak tabunak”.

A felmérésből az is kiderült, hogy sok nő tudatosan kerül bizonyos helyzeteket és tevékenységeket annak érdekében, hogy biztosan ne kerüljön kellemetlen helyzetbe. A válaszadók több mint egynegyede rendszeresen kihagyja a baráti találkozókat és egyéb összejöveteleket, 22 százalékuk soha nem ugrál, és 21 százalékuk kerüli a hosszú autóutakat is.

Különböző stratégiák a balesetek elkerülésére

A válaszadók 67 százaléka betétet használ, 51 százaléka gyakrabban látogat el a mosdóba, 39 százaléka direkt keveset iszik (noha nem biztos, hogy ez jó megoldás), és 22 százaléka minden utazás előtt felméri, hogy útközben milyen mosdóhasználati lehetőségei vannak.

Ha pedig nemcsak valahogy elviselni akarjuk a betegséget, hanem tennénk is ellene, próbáljuk ki az intimtornát, amiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek