Ezért akarsz folyton enni a menstruáció előtt

A PMS-t, a menstruációt megelőző tünetegyüttest leginkább a rossz kedélyállapotról és a hasi görcsökről ismerjük, de a tünetei közé tartozik az is, hogy az ember folyton éhes és sokat eszik.

A nők 85 százaléka tapasztal különböző panaszokat a menstruációt megelőző két hétben, 20-40 százalékuk esetében pedig komolyabb bajokról, ún. premenstruációs tünetegyüttesről, más néven PMS-ről beszélhetünk. Gyakori tünet a labilis kedélyállapot, ingerlékenység, álmatlanság, fáradtság, és bizony éhségrohamok is jelentkezhetnek, amik arra késztetnek, hogy felzabáljuk a hűtő tartalmát, és felborítják a diétás elhatározásokat. A Neuroscience News írása arra derít fényt, mi a magyarázat a folyamatos éhségérzetre.

Két hét éhség

A tünetegyüttes hormonális változásokra vezethető vissza, amelyek a menstruációs ciklus utolsó két hetére jellemzők. Hatásukra az agy ingerületátvivő molekuláinak mennyisége és működése megváltozik, ez okozza a tüneteket, amelyekből több mint százötvenet (!) regisztráltak már a szakemberek, és amelyek a legtöbb esetben a menstruáció harmadik-negyedik napjára megszűnnek.

A fokozott evési inger nem csupán a PMS-sel diagnosztizált nőkre jellemző, sőt gyakran nem is a menstruációt megelőző tünetként jelentkezik. A felmérések azt mutatják, hogy a nők 97 százaléka tapasztalt már éhségrohamokat, de az bizonyított, hogy a rohamok a ciklus utolsó két hetében nagyobb eséllyel jelentkeznek. Ilyenkor rengeteg szénhidrátot és cukrot kívánunk – nem véletlen, hogy leggyakrabban csokoládét kezdünk majszolni, amiben mindkettő dúskál. Kutatások szerint ilyenkor a szokásos mennyiségnél akár napi 500 kalóriával többet is beviszünk a szervezetünkbe.

A menstruáció és a túlevés
A menstruáció és a túlevésImage Source / Getty Images Hungary

Az örömhormont pótoljuk vele?

Vajon mi okozza ezt a hirtelen jött evési vágyat? Erre többféle magyarázat is született már. Az egyik szerint a jelenség a menstruációt megelőző időszakban jelentkező szerotoninszint-csökkenésre vezethető vissza. A szerotonin, vagyis az örömhormon hiánya okozza az ilyenkor tapasztalható szorongást, feszültséget, depressziót. Öntudatlanul is igyekszünk helyrehozni a szervezet szerotoninszintjét, amire az egyik legjobb módszer a szénhidrátok fogyasztása. Az étel ilyenkor egyfajta drogként funkcionál, amelynek feladata helyrebillenteni a kedélyállapotot, hiszen az evésnek nemcsak éhségcsökkentő funkciója van, de örömet is okoz.

Egy másik teória közvetlenül a hormonális változásokkal hozza összefüggésbe a fokozott étvágyat és az éhségrohamok megjelenését. A menstruációs ciklusnak ebben a szakaszában az ösztrogénszint csökken, a progeszteron szintje viszont megnő a szervezetben. Több kutatás is bizonyította, hogy ilyenkor a nők jobban kívánják az ételt, és egyébként valószínűleg az egyes progeszterontartalmú fogamzásgátló szerek mellékhatásaként jelentkező súlynövekedés is ennek a jelenségnek a számlájára írható.

Megfelelő étrenddel elkerülheted az elhízást

Sara Twogood nőgyógyász szerint a premenstruációs tünetek gyakran életmódbeli tényezők függvényei, és életmódváltással enyhíthetők. A tünetek mindenkinél egyéni módon jelentkeznek, ezért nincs általános képlet a megoldásra.

A túlevés következtében fellépő elhízás megakadályozható, ha odafigyelünk az egészséges táplálkozásra. Üres szénhidrátok helyett fogyassz inkább teljes kiőrlésű gabonákat, kerüld a cukor, a zsír és a só fogyasztását, valamint óvakodj a túlzott kávéivástól és a túl sok szeszes italtól. Ügyelj rá, hogy minél több kalciumot fogyassz, leveles zöldségek és tejtermékek formájában. Ezek megakadályozzák a puffadást, támogatják az emésztést. A magnéziumkiegészítők, illetve a B6- és az E-vitamin is segíthet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek