Ha te sem gondolod, hogy a kamaszokat nem érdekli a szex, ez a te oldalad lesz

Tudja a gyereked, hol és hogyan lehet óvszert vásárolni? Tisztában van a használatával, legyen akár fiú, akár lány? Elmagyaráztad neki, mi az az abortusz? Meséltél neki arról, hogy fogamzásgátló gyógyszert csak gyereknőgyógyász segítségével kaphat, és nem szedheti a másét?

Iszonyú kényes téma ez, amiről mégis muszáj beszélnünk. A gyerekünk szexuális felvilágosításának bizony része, hogy megismertessük őt a különböző fogamzásgátló eszközökkel, felhívjuk a figyelmet a helyes használatukra, esetleges veszélyeire. Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szakorvos, a Ragaszkodj hozzá! szakértője elmagyarázza, mit és miért érdemes mondanunk a gyerekeinknek, hogy valóban mindent tudjanak a fogamzásgátlásról. 

Mit tudunk a tinik fogamzásgátlási szokásairól itthon és külföldön?

A fiatalkori szexualitás és az azzal kapcsolatos nemkívánatos következmények – terhesség, fertőző betegségek stb. – megelőzése világszerte probléma. Megol­dása együttműködést igényel az egészségügy, az oktatás és a család részéről – kezd bele a doktornő. Hazai és nemzetközi felmérések szerint a serdülők egyre fiatalabb korban esnek át az első sze­xuális aktuson. Az iskoláskorúak körében végzett, 42 or­szágot – így Magyarországot is – érintő vizsgálat során a 15 éves tanulók 21 százaléka (lányok 17 százalék, fiúk 24 százalék) számolt be arról, hogy már volt szexuális kapcsolata. A magyar fiatalok esetében jóval magasabbak voltak ezek az arányok (lányok 27 százalék, fiúk 29 százalék), sőt itthon a 15 éves tanulók közül a szexuá­lisan aktív fiúk 48,8 százaléka, a lányok 40,6 százaléka 14 évesen vagy annál fiatalabban kezdte a szexuális életet. Az általuk leggyakrabban használt védeke­zési mód az óvszer önmagában vagy más módszerrel kombinálva. A szexuális életet élő tanulók 14,2 százaléka viszont semmilyen védekezési formát nem alkalmaz.

A megfelelő fogamzásgátláshoz életkornak és edukációs szintnek megfelelő ismeretanyag, szabad, kérdések feltevésére alkalmas felvilágosítási légkör és a fogamzásgátlási eszközök kellő elérhetősége lenne szükséges. A szexuális nevelésre, ismeretekre vonatkozó hazai vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a tinik rendelkeznek ugyan ismeretekkel a szexuális élet­ről, de ezek sem mennyiségileg, sem minőségileg nem felelnek meg a biztonságos nemi élethez szükséges szintnek. A szexuális felvilágosítást megfelelő életkorban elkezdve, annak a WHO által ajánlott 8 kulcsfontosságú kérdését érintve (emberi kapcsolatok; emberi jogok, értékek, kultúra és szexualitás; e nem fogalmának értelmezése; szexuális biztonság, erőszak; egészségtudatosság; az emberi test és annak fejlődése; szexuális viselkedés; szexuális és reproduktív egészség) a tulajdonképpeni védekezés megtanítása mellett a szexualitás sokrétű ismertetése lenne célszerű. 

Egy jó orvos, akiben a tini megbízik, nagyon fontos
Egy jó orvos, akiben a tini megbízik, nagyon fontosImage Source / Getty Images Hungary

„Tapasztalataim szerint a fiatalok sokszor egymástól tanulnak, vesznek át téves ismereteket, hiszen nem szívesen kérdeznek – mondja dr. Babay Lilla. – Ennek kiküszöbölésére megfelelő megoldásnak tartom az ellenőrzött tartalommal rendelkező edukációs oldalakat, amelyek lehetővé teszik, hogy a serdülők akár maguk is megismerhessék a fogamzásgátlási módszereket és kiválaszthassák a nekik legmegfelelőbbet. De a megfelelő ismeretanyag még nem minden: szükséges, hogy a tini az általa választott módszert elérhesse, például ne ütközzön anyagi akadályba, el tudjon jutni orvoshoz, ne legyen körülményes az alkalmazása, és ha elakad, ítélkezésmentes segítséget kaphasson.”

Tévhitek a tini-fogamzásgátlás témakörében

A szülők egy része tudni sem szeretne arról, hogy a gyereke nemi életet él, inkább homokba dugja a fejét. Esetleg azt gondolja, hogy attól, mert ő nem veszi észre a szexuális érdeklődést, nem tud arról, hogy a gyerekének kapcsolata van, az nem is létezik. Talán mondanunk sem kell, hogy ez mekkora tévedés. A doktornő szerint érdemes a serdülőkorú gyerekkel rendszeresen oldott hangulatú beszélgetést kezdeményezni a témáról, így könnyebben fog segítséget kérni, ha a dolog aktuálissá válna. 

Nagy tévhit az is, hogy az óvszer mindentől megvéd: kétségtelen, hogy megfelelő használat mellett a nemi betegségektől nem kell tartanunk, azonban a HPV-vírus ellen ez sem nyújt védelmet. Ez kedvezőtlen esetben méhnyakrákhoz, rákmegelőző állapothoz vezethet. Szintén téves információ, hogy tinédzserek nem használhatnak méhen belüli fogamzásgátló eszközt: a hormontartalmú ilyen eszközök között létezik olyan, amit kifejezetten nem szült lányoknak, nőknek fejlesztettek ki. Hatékonysága és kényelmes használata miatt számos ország hivatalos szakmai előirata szerint elsőként választandó fogamzásgátlási módszerként javasolható.

Fogamzásgátlót csakis orvostól

Kerülendő az a felfogás is, hogy serdülő hormonális fogamzásgátlót szedjen nőgyógyászati vizsgálat és javallat ellenére! A menstruáció megkezdődését követően ugyan van lehetőség fogamzásgátló tabletta szedésére, de a nemi élet megkezdésekor érdemes óvszert használni, a szüzesség elvesztését követően pedig nőgyógyászhoz fordulni, aki vizsgálatokat végez – javasolja a doktornő. Negatív méhnyakszűrési eredményt követően érdemes elvégeztetni egy általános laborvizsgálatot, és szükség szerint a családban előfordult betegségek vagy kórtörténet alapján egy kiterjedtebb, véralvadási rendellenességeket célzó vizsgálatot is. Ezek ismeretében nagyobb biztonsággal javasolható fogamzásgátló tabletta, ami mellett a nemi betegségek elleni hatékony védekezés eszközeként kiegészítő óvszerhasználat javasolt a stabil partnerkapcsolat kialakulásáig. 

Hívjuk segítségül az internetet

A szülők sok esetben egyszerűen tanácstalanok abban, hogy mégis hogyan kezdjék el a fogamzásgátlásról szóló beszélgetést, sőt gyakran ők maguk sincsenek tisztában a legmodernebb eszközökkel, vagy azzal, melyik módszer nyújtja a legteljesebb védelmet. „Tapasztalataim szerint manapság egyre többet használjuk az internetet tanulásra, válaszok keresésére az esetlegesen felmerülő kérdésekre: ez az egészségügy területén sincs másképp” – fejti ki a doktornő. Azonban hiteles, mégis érthető forrást igencsak nehezen találunk.

A Ragaszkodj hozzá! program egy átfogó, fogamzásgátlást, fogantatást és női egészséget is érintő weboldal, melyen szakértők adnak rövid, mégis lényegre törő tájékoztatást. A folyamatosan megújuló tartalmak tinédzserkortól a gyermeket tervező párokon át akár a kamasz gyermekét terelgető szülőkig mindenkinek tartogatnak hiánypótló információkat. A program támogatja az átfogó szexuális edukációt, amely a tulajdonképpeni felvilágosítás mellett az első nőgyógyászati vizsgálat menetét, szükségességét, a jelenleg elérhető fogamzásgátlási lehetőségeket is körüljárja. Szülőknek és edukációt végző szakembereknek egyaránt hasznos támpontokat ad. Ezenkívül a honlap modern, színes, könnyen értelmezhető, ezáltal élvezetes kikapcsolódást is nyújt az olvasóinak és a fiatalok is szívesen időznek itt. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra