Edzhetek-e, ha fájdalmas a menzeszem?

Sokan vagyunk, akik a menstruáció időszaka alatt inkább felhagyunk a rendszeres edzéssel, azonban a legfrissebb tanulmányok eredményei szerint nem biztos, hogy ez a legjobb, amit tehetünk.

A menstruációs fájdalom különböző mértékben ugyan, de majdnem minden nőt érint. Sokszor nehezíti meg a mindennapjainkat, van, hogy a takaró alól is nehezen mászunk ki, edzeni indulni pedig még nagyobb kihívást jelent. A The Conversation beszámolója szerint segíthet, ha mégis sikerül rávenni magunkat egy lájtos edzésre.

Téged is teljesen kikészít? 

A menstruáció ideje alatt a prosztaglandin nevezetű hormonszerű anyagok méhösszehúzódást okoznak, csökkentik a méh véráramlását, és fokozzák a méh fájdalomérző idegvégződéseinek érzékenységét. A görcsök általában a menstruáció kezdetén vagy pár nappal korábban, akár 2-3 napon keresztül is jelentkezhetnek. A fájdalom mellett gyakran előfordul hányinger, hányás, levertség, fejfájás, szédülés és hasmenés is.

A legtöbb nő ezeket a napokat fájdalomcsillapítók segítségével próbálja átvészelni, súlyosabb esetekben az orvosok gyakran javasolják fogamzásgátló tabletta szedését. Ezek azonban nem biztosítanak mindenki számára megoldást, és mint a legtöbb gyógyszer, sokszor különböző mellékhatásokkal járnak.

Bizonyos helyzetekben megoldást jelenthet a fizioterápia is, csökkentheti a fájdalmat a TENS kezelés, amely enyhe elektromos áram kibocsátásával kezeli a fájdalmat, vagy a jóga különböző típusai is. Placebóval összehasonlítva azonban az akupunktúra és az akupresszúra nem bizonyult hatékonynak.

Nem baj, ha gyengébb a teljesítményed, a lényeg a rendszeresség!
Nem baj, ha gyengébb a teljesítményed, a lényeg a rendszeresség!Brad Gregory / Getty Images Hungary

De mi a helyzet az edzéssel?

A kutatásban 70 olyan nőt vizsgáltak, akik rendszeresen tapasztaltak menstruációs görcsöket. A résztvevők egy csoportja a szokott módon kezelte a fájdalmat, a másik csoport tagjai azonban aerob edzésen vettek részt.

A fájdalmat egy 0-100 közötti skálán mérték, ahol a 100 az elviselhetetlen fájdalmat jelentette. A vizsgálat kezdetén mindkét csoport tagjai mérsékelt fájdalmat éreztek (a skálán átlagosan 60-as értékelést adtak), a hét hónapos kísérlet végén azonban a rendszeresen edző nők átlagosan 22 ponttal kevesebbet adtak a fájdalom erősségére, mint a kontrollcsoport tagjai. De nemcsak a fájdalom mértéke csökkent a rendszeres testmozgás következtében, hanem a résztvevők beszámolói alapján az életminőség javulásához is hozzájárult.

A kutatás során hetente három alkalommal végeztek a nők magas pulzusszámot eredményező aerob mozgást, alkalmanként nagyjából 30 percen keresztül. Elképzelhető, hogy ennél alacsonyabb intenzitású testmozgással is elérhető a menstruációs fájdalom enyhülése. Az elmúlt időszakban több kutatás is alátámasztja ezeket az eredményeket, úgyhogy, lányok, irány a terem a nehezebb napokon is, semmit sem veszíthetünk!

Oszd meg másokkal is!
Mustra