Érdemes a menstruációs ciklusunkhoz alakítani az életünket?

Vannak, akik könnyebben meg tudják tervezni, hogy mikor menjenek edzeni vagy mikor találkozzanak a barátaikkal, ha minden nap nyomon követik a ciklusukat.

Egy 27 éves nő, Sara Robbert öt hónapon keresztül minden nap egy mondatban összegezte, hogy érzi magát, így követte ciklusa változásait. A Medium arról számolt be, hogyan segítheti ez a módszer a mindennapjainkat.

Hangulatingadozás, változó közérzet 

Robbert észrevette, hogy a ciklus végén sokkal kevesebb türelme van másokhoz, ezért úgy döntött, hogy a barátaival, ismerőseivel közös programokat megpróbálja más napokra szervezni, mert így nemcsak jobban érzi magát azokkal, akikkel egyébként is szívesen tölt időt, de önmagára is több energiája marad. Ez a módszer alapjában véve nem új, de az évek során sokat fejlődött, és ma már a saját feljegyzéseink mellett több applikáció segíthet abban, hogy rajta tartsuk a szemünket a hormonszintünk alakulásán.

A menstruációs ciklus mind a négy szakasza, a follikuláris fázis, az ovuláció és a luteális fázis, valamint a menstruáció ideje alatt egyaránt változik a szervezet hormonszintje, ennek pedig mindenféle hatásai lehetnek a nők hangulatára és közérzetére. Dr. Randi Hutter Epstein, a Columbia Egyetem adjunktusa szerint a tudatosság segíthet, hogy jobban bánjunk önmagunkkal. Ahelyett például, hogy azt gondolnánk, valami baj van velünk, hiszen két nappal korábban szuperül teljesítettünk edzés közben, ma pedig meg sem bírunk mozdulni, jó tudnunk: simán előfordulhat, hogy mindez csak a hormonszintünk miatt van.

A te életedet mennyire befolyásolja?
A te életedet mennyire befolyásolja?ViDi Studio / Getty Images Hungary

Hormonjaink

Míg Robbert módszere inkább a személyes tudatosság megteremtéséről szól, vannak nők, akik a hormonszint optimalizálására helyezik a hangsúlyt. Alisa Vitti táplálkozási szakértő először csak saját étrendet alakított ki, amivel a PCOS-ét (nőgyógyászati problémákat okozó és az egész hormonháztartást befolyásoló policisztás ovárium szindrómáját) szerette volna kezelni, és ez annyira jól sikerült, hogy ma már egy olyan alkalmazás fűződik a nevéhez, amelynek segítségével a nők nemcsak az étrendjüket tudják optimalizálni, de például az edzéseik hatékonyságát is növelhetik. „Már egészen fiatalon hozzászokunk ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk testünk változásait – magyarázza Vitti. – A megfelelő hormonális edukáció segítségével a nők sokkal tudatosabban, ezáltal pedig hatékonyabban tudnak teljesíteni az élet különböző területein.”

Kutatások bizonyítják, hogy a menstruációs ciklus különböző fázisai a nők fizikai, érzelmi és kognitív állapotát is befolyásolják. Tudjuk például, hogy fájdalomküszöbük is függ a ciklus állapotától, sőt vannak, akik az étrendjüket is ehhez igazítják a hatékonyabb fogyás érdekében. „Valójában nincs szükség arra, hogy befolyásoljuk a hormonszintünket, egyszerűen csak el kéne engedni minden olyan berögződést, ami arra ösztönöz minket, hogy folyamatosan ugyanazt a teljesítményt hozzuk” – véli Vitti.

Dr. Epstein szerint nem is érdemes túl nagy szerepet tulajdonítani a hormonszintünk állapotának, ugyanis számos más, külső tényező van, amely befolyásolja a hangulatunkat és a közérzetünket. Azoknak a nőknek lehet nagy segítség a ciklusuk nyomon követése, akiknek a mindennapjait jelentősen befolyásolja a közérzetük vagy a hangulatuk változása. Érdemes utánajárni, hogy van-e összefüggés a jelentkező tünetek és a ciklus állapota között. Robbert véleménye szerint fontos lenne, hogy figyeljünk ezekre a változásokra, hiszen így üzen a testünk – ugyanakkor törekedjünk arra, hogy ne ez irányítsa az életünket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek