Ha ezeket tapasztalod, hamarosan új mosógépre lesz szükséged

GettyImages-1391213129

Még ha egy hiba nem is tűnik olyan jelentősnek, hosszú távon tönkreteheti a mosógépet.

Egy hibás mosógép rengeteg bosszúságot képes okozni, javítása pedig igen bonyolult és költséges lehet – már, ha egyáltalán javítható, mert bizonyos esetekben a szerelő sem feltétlenül tudja megmenteni. Ha a következő 7 jel valamelyikét tapasztalod, akkor nem kizárt, hogy hamarosan neked is új mosógép után kell nézned. 

1. Indokolatlanul hangos a mosógép

Ha a mosógéped olyan hangokat produkál, mint egy felszálláshoz készülő repülőgép, az semmi jóra nem utal. Ezt általában az okozza, hogy túl gyorsan pörög a dob, ezért kiegyensúlyozatlanná válik a gép. A háttérben gyakran a mosógép túlterhelése áll, ami túlzottan igénybe veheti a dobot, és idővel a motor meghibásodásához vezethet. Intő jel lehet a szokatlan rázkódás is, ami szintén azt jelezheti, hogy már az utolsókat rúgja a gép.

Ha tönkrement a motor, a szerelő sem tudja megjavítani
Ha tönkrement a motor, a szerelő sem tudja megjavítanicyano66 / Getty Images Hungary

2. Nem elég tiszták a frissen mosott ruhák

Ha úgy tapasztalod, hogy a mosás után nem elég tiszták a ruháid, elképzelhető, hogy rosszul ürít a mosógép, így az előző mosásból származó szennyeződések lerakódnak a dobban. Ilyen esetben elsőként próbáld meg kitisztítani a mosógép szűrőjét, majd ellenőrizd, hogy a mosószer-adagoló nincs-e eltömődve. Ha ezután sincs változás, akkor a szerelő lehet az utolsó reményed.

3. Vizesek maradnak a ruhák

Ha a centrifugázás során a dob nem éri el a kívánt sebességet, vizesek maradhatnak a ruhák. Amennyiben ez rendszeresen megtörténik, félő, hogy a mosógép motorja nem működik megfelelően, vagy meghibásodott a nyomásrendszere, így csak a szerelő vagy egy új mosógép beszerzése segíthet.

4. Szivárgást tapasztalsz

A mosógép körüli tócsákat jobb esetben csak az okozza, hogy a vibrációtól meglazult a mosógép hátulján lévő bekötőcső. Rosszabb esetben viszont a szivárgás annak köszönhető, hogy eltört a cső, vagy megrepedt a dob, ami komoly problémának számít, és szükségessé teheti a gép cseréjét.

A mosógépből szivárgó víz komolyabb problémát is jelezhet
A mosógépből szivárgó víz komolyabb problémát is jelezhetcyano66 / Getty Images Hungary

5. Kellemetlen szagot árasztanak a ruhák

A kellemetlen szagokért jellemzően a mosógép belsejében lerakódó mosószermaradványok és szennyeződések felelősek, amelyek kitűnő táptalajt jelentenek a baktériumok és a penész számára. Ezért is fontos, hogy ecetet vagy fehérítőt használva rendszeresen kitisztítsd a gépet. Ha ez sem segít, félő, hogy semmi más sem fog.

6. Hirtelen megugrik a számla összege

Az elszállt energiaárak mellett a számla összegét a mosógép hibás működése is befolyásolhatja, ami megnövelheti a vízfogyasztást. Van, amikor ennek javítása annyira költséges, hogy jobban megéri egy új mosógépbe befektetni.

7. Elavult a mosógéped

Ha a mosógéped több mint 10 éves, nem biztos, hogy van értelme állandóan javítgatni. Az újabb modellek nemcsak hatékonyabbak, hanem takarékosabban is bánnak az energiával, és képesek az aktuális töltethez igazítani a víz és a mosószer mennyiségét, így hosszú távon többet spórolhatsz velük.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek