Agyonnyom az élet? 7 egyszerű módszer a pszichológustól, amit érdemes kipróbálni

Vannak bizonyos dolgok, amik korántsem annyira egyszerűek, mint amilyennek első blikkre tűnnek. A változás mindig nehéz. Ha te is depresszióval vagy szorongással küzdesz, ezek a változások még nagyobb kihívást jelenthetnek. Épp ezért, az egyik legfontosabb dolog, hogy légy magaddal kedves és türelmes.

A legjobb, ha egyszerre csak egy területre koncentrálsz és azon próbálsz meg változtatni. Az első lépésekhez tudatosság kell, de egy idő után már természetessé válik, ami kezdetben újdonságként hat. Sarah Greenberg pszichológus 7 olyan módszert szedett össze, amiket beilleszthetsz a mindennapjaidba, és segítenek megőrizni a mentális egészségedet.

#1 Alvás

Az alvászavar egyszerre lehet tünet és betegség. Magyarországon az emberek nagyjából 10 százaléka szenved alvászavaroktól, a depressziós, illetve szorongó emberek körében pedig 65 százalék feletti ez az arány. Az alvászavarok kezelése segíti a mentális problémák tüneteinek csökkentését, és mivel megfelelő alvásra feltétlenül szükség van ahhoz, hogy megőrizd a mentális jóllétedet, ez segít megelőzni a további betegségek kialakulását.

#2 Önelfogadás

A túlzott önkritika vagy perfekcionizmus a szorongás és a depresszió kockázati tényezői. Ez magában foglalhatja azt az érzést, hogy állandóan tökéletesnek kell lenned, mindenkinek meg kell felelned ahhoz, hogy elfogadjon a környezeted. Nehezen barátkozol meg a hibáiddal, irreális elvárásokat támasztasz magaddal szemben, amiknek csak akkor tudsz megfelelni, ha a képességeiden felül teljesítesz.

Bár sokan ezt gondolják, a túlzott perfekcionizmus ellenszere nem az, ha mindent kiengedsz a kezedből, de mindannyian emberek vagyunk, követünk el hibákat, időnként elfáradunk és szükségünk van feltöltődésre is. Légy türelmes és elfogadó magaddal szemben, különösen olyankor, amikor valami nehézséget hoz az élet. Ez óriási hatással lehet a mentális egészségedre.

#3 Társas kapcsolatok

A Harvard kutatói nemrég azt vizsgálták, hogy mi az, ami a legnagyobb védelmet nyújthatja a depresszióval szemben. Több mint 100 potenciális tényező elemzése után arra jutottak, hogy a társas kapcsolataink játsszák messze a legnagyobb szerepet a depresszió kialakulásának megelőzésében.

Az utóbbi egy-másfél évben nagyon sok ember vált magányossá, és talán még több aggódik amiatt, hogy milyen lesz visszatérni a korábban megszokott mindennapokba. De ne feledd, a szociális életünk nem csak a nyüzsgő irodákat és a hatalmas partikat jelenti. A mentális egészséged megóvása érdekében bőven elég, ha pár emberrel közelebbi kapcsolatban vagy, meghallgatjátok egymást, érdeklődtök egymás felől. A pozitív kapcsolatok hatással vannak a stressztűrő képességünkre.

Te miből töltekezel?
Te miből töltekezel?FreshSplash / Getty Images Hungary

#4 Testmozgás

A rendszeres testmozgás fontos a depresszió kialakulásának megelőzésében, az ülő életmód pedig kockázati tényezőnek számít. Nem kell naponta több órát edzésre szánni – a legtöbb embernek a jelenlegi helyzetben ez egyáltalán nem fér bele az életébe. Kutatások eredményei szerint a testmozgás pozitív irányba tereli a figyelmünket, a magasabb aktivitás hozzájárul a mentális egészségünk megőrzéséhez, és már egyetlen alkalom is csökkenti a stressz és a szorongás mértékét. Mindent összevetve, megéri naponta 15-20 percet aktívan tölteni, ugye?

#5 Táplálkozás

Annyi idegsejt és neurotranszmitter van a belekben, hogy második agynak is szokták nevezni. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszel. A zöldségfélékben és gabonában gazdag étrend (például a mediterrán) 25-35 százalékkal is csökkentheti a depresszió kockázatát, szemben a magasabb cukortartalmú étrendekkel és a feldolgozott élelmiszerekkel. És bár az egészséges táplálkozásra rendszerint prevencióként gondolunk, a már kialakult tünetek csökkentésében is nagy szerepet játszanak az egészséges ételek.

#6 Célkitűzés

Ha hangulatingadozásokkal és negatív érzésekkel küzdesz, különösen fontos lehet meghatározni, hogy mi az, ami boldoggá tesz. Ez nem mindig megy könnyen, vannak napok, amelyekben sehogy sem találja meg az ember a pozitívumot, de minél tudatosabban törekszel erre, egy idő után annál inkább természetessé válik majd.

#7 Tudatosság

A tudatosság segít megváltoztatni a dolgokhoz való hozzáállásunkat. Rengeteget dob a mindennapokon, ha elkezded észrevenni a pozitív dolgokat, a jó pillanatokat is. Ha időnként tudatosítod magadban, hogy egy videóbeszélgetés a barátoddal, egy vacsora a kedvenc éttermedből jó érzéssel tölt el, ezek nem élményekké, hanem az életed részévé válnak. Ebben segít a mindfulness is: légy jelen a pozitív eseményeken, ne csak testileg, de szellemileg is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra