A 3 leggyakoribb válóok: így rombolják szét a házasságokat

A statisztikák szerint idehaza a házasságok 67 százaléka végződik válással – de vajon miért hidegülnek el egymástól a párok, miért döntenek a szakítás mellett? A válások leggyakoribb kapcsolaton belüli okaira vetünk egy pillantást.

A Medium Insider blog Tess Brigham pszichiátert, kapcsolati tanácsadót kérdezte, aki szerint a felek közötti viszony megromlása három fő tényezőre vezethető vissza, melyeket ő angolul „3 i” megjelöléssel illetett: incompability (össze nem illőség), infidelity (hűtlenség) és irreconciable differences (kibékíthetetlen ellentétek).

1. Össze nem illőség

Brigham szerint a válások leggyakoribb oka a felek közötti világnézeti, szokásbeli és egyéb, hosszú távon nem összeegyeztethető különbségekből fakad. Ezek azok a berögzült nézetek, amelyeken hiába próbál valaki (kényszerből vagy saját elhatározásából) változtatni, nagyon kicsi az esélye, hogy erőfeszítését siker koronázza. Ha pedig a társa nem osztozik a nézetén, sőt esetleg épp ellenkező véleményen van, egy idő után igencsak megromolhat a viszony kettejük között.

Mi rombolja szét a házasságot?
Mi rombolja szét a házasságot?Jeffrey Hamilton / Getty Images Hungary

Leggyakrabban a politikai és vallási különbségek okozzák a gondot, de a mindennapi életet, például a pénzköltést illetően is lehetnek radikális szemléletbeli eltérések: nehéz összeegyeztetni, ha az egyik fél két kézzel szórja a pénzt, míg a másik mindig csak spórolni akar. Szintén alapvető ellentétet jelent, ha a társak más módon tekintenek a szerelemmel, szexualitással kapcsolatos dolgokra.

2. Hűtlenség

A házastársi hűtlenség gyakran szerepel válóokként a válóperekben, nem véletlenül. A félrelépés atomcsapással lehet egyenértékű egy kapcsolatban: lerombolja a felek közötti bizalmat, melyet nagyon nehéz, gyakran lehetetlen visszaépíteni. A megcsalás mindkét fél számára azt jelzi, hogy valami nagyon, talán véglegesen elromlott.

3. Kibékíthetetlen ellentétek

A harmadik pont alatt a szakember a kapcsolat jövőjét, a közös célokat illető radikális nézetkülönbségeket érti, amelyek hosszú távon lehetetlenné teszik a közös tervezést és lerombolják a felek által elképzelt jövőképet. Ezek az ellentétek a házasság bármelyik szakaszában felbukkanhatnak: gyakori például, hogy a társak a gyereknevelés körüli kérdéseken vesznek össze, később pedig – amikor a gyerekek kirepültek a családi fészekből – nem tudják eldönteni, hogyan folytassák életüket magukra maradva, kettesben.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra