Ez a gombafajta gondoskodik a szívedről, és a vércukrodra is jó hatással van

Szabó Eszter

A laskagomba nagyszerű kiegészítője lehet bármely húsmentes étrendnek. Nemcsak finom, de nagyon egészséges is, így érdemes az omlettedbe keverni belőle időnként egy nagy adagot.

Körülbelül negyvenféle laskagomba létezik, minden típus ehető, és általában olyan ételekben fogyasztják, mint a tészta, pizzák és tojásos fogások. Lenyűgöző egészségjavító tulajdonságaikról ismertek, és számos fontos vegyületet tartalmaznak – évszázadok óta használják őket a hagyományos orvoslásban is.

Mit is fontos tudnod erről a fajtáról?

1. Tápanyagokban gazdag 

A laskagomba tele van rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és más fontos tápanyagokkal. Alacsony szénhidráttartalmú, és kalória is nagyon kevés van benne, így jó választás azok számára, akik spórolnának a szénhidrátokkal. 

2. Antioxidánsok remek forrása

A laskagomba antioxidánsokat tartalmaz, amelyek olyan anyagok, amik segítenek csökkenteni a sejtkárosodást a szervezetben. Korábban hét olyan fontos vegyületet mutattak ki bennük, amelyek mindegyike antioxidánsként működik a szervezetben. 

Ezek a gombák tartalmazzák az ergothionein aminosavat is, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik. Egy 2007-es, rágcsálókon végzett vizsgálat megállapította, hogy a laskagomba-kivonattal végzett kezelés javította az antioxidánsok szintjét, és csökkentett bizonyos gyulladásos markereket.

Hasonlóképpen, egy 2020-as, patkányon végzett vizsgálat azt figyelte meg, hogy a kivonat antioxidáns hatást mutatott, és segített csökkenteni a mérgező vegyszerek okozta májkárosodást.

Egy 2016-os, kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a szürke laskagombából (Pleurotus pulmonarius) származó kivonat gátolja az emberi artériás sejtek oxidatív károsodását, és megakadályozta az LDL (rossz) koleszterin oxidációját. Az LDL (rossz) koleszterin oxidációja részt vesz az érelmeszesedés folyamatában: a plakk felhalmozódása az artériákban szívbetegséghez vezethet.

Érdemes kísérletezni a gombával, mert nagyon egészséges
Érdemes kísérletezni a gombával, mert nagyon egészségesSiro Rodenas Cortes / Getty Images Hungary

3. Jótékony hatással lehet a szív egészségére

A laskagomba elősegítheti a szív egészségét azáltal, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást. Egyik fajtájuk különösen gazdag számos olyan vegyületben, amelyek jótékony hatással vannak a szív egészségére, beleértve a béta-glükánnak nevezett rostokat. 

A béta-glükánokat a bélbaktériumok fermentálják, hogy rövid szénláncú zsírsavakat termeljenek, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterintermelést a szervezetben. Érdekes módon a P. ostreatus fajta kétszer annyi béta-glükánt tartalmaz, mint a fehér gombafajták.

Egy humán vizsgálat 2020-as áttekintése megállapította, hogy a laskagomba fogyasztása csökkentette a vércukorszintet, a triglicerideket, a vérnyomást és az inzulinszintet, ezek mindegyikének következménye lehet a szívbetegségek kockázatának mérséklődése.

4. Elősegítheti a vércukorszint szabályozását

Amellett, hogy elősegíti a szív egészségét, a laskagomba segíthet a vércukorszint szabályozásában is.

Egy huszonkét fővel végzett, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és nem cukorbeteg személy bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy por formájában ez a gombafajta csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet. A szerzők azt feltételezik, hogy a gombák növelik a cukorfelhasználást a testszövetekben, miközben gátolnak bizonyos vércukorszint-emelő fehérjéket.

Hasonlóképpen, egy 2007-es tanulmány, amelyben 30, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg vett részt, megállapította, hogy napi 150 gramm főtt laskagomba elfogyasztása 7 napon keresztül 22%-kal csökkentette az éhgyomorra mért vércukorszintet, és átlagosan 23%-kal csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet. 

Miután a résztvevők 1 hétre abbahagyták a gombafogyasztást, a vércukorszint átlagosan 13%-kal, illetve 20%-kal emelkedett. A kezelés emellett jelentősen csökkentette a résztvevők vérnyomását, koleszterin- és trigliceridszintjét. 

5. Immunrendszert támogató előnyök

A laskagomba többféleképpen is támogathatja az immunrendszert. Immunvédő, antivirális és antibakteriális hatással is büszkélkedhet, így már tényleg semmi kifogást nem találunk az ellen, hogy heti egyszer összedobjunk belőlük egy gyors, tejszínes-majoránnás krémlevest. 

Egy 41 ember bevonásával végzett 8 hetes vizsgálat azt találta, hogy a placebóval összehasonlítva a napi laskagomba-kivonat kiegészítő fogyasztása javította az immunrendszer működését az interferon-γ (IFN-γ) aktiválásával, amely molekula kritikus szerepet játszik a fertőzések elleni védekezésben. 

6. Egyéb lehetséges előnyök 

A fent felsorolt lehetséges előnyök mellett egyes kutatások azt sugallják, hogy a laskagomba más módon is javíthatja az egészséget:

Lehetséges daganatellenes tulajdonságai vannak. Kémcsöveken és állatokon végzett kutatások arra utalnak, hogy ezek a gombák daganatellenes hatást fejtenek ki. 

A bél egészségének támogatása. Egy 2021-es rágcsálóvizsgálat megállapította, hogy az elhízott patkányok étrendjének laskagombával való kiegészítése csökkentette a kórokozó baktériumok szaporodását, és növelte a jótékony rövid szénláncú zsírsavak termelődését a belekben.

Gyulladáscsökkentő hatások. Ezek a gombák gyulladásgátló vegyületeket tartalmaznak. Egy 2020-as patkányvizsgálat kimutatta, hogy a laskagomba-kivonattal végzett kezelés jelentősen csökkentette a gyulladásokat az állatok szervezetében.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek