10 zseniális mód, ahogy a kókuszolaj a hasznodra lehet

GettyImages-485859434

A kókuszolaj különleges növényi zsiradék, amelyről az terjedt el, hogy számos pozitív tulajdonságával járul hozzá a fogyás sikeréhez, nem véletlen, hogy egyre több egészségtudatos ember konyhájában megtalálható ez az alapanyag. De vajon mire használható még azonkívül, hogy sütünk és főzünk vele?

Számos vélt vagy valós egészségügyi előnye ellenére arról nem szabad elfeledkezni, hogy egy evőkanál – nagyjából 13 gramm – kókuszzsír 117 kalóriát tartalmaz, így a napi ajánlott fogyasztását semmiképp sem szabad túllépni.

Míg egyesek szerint csodaszer, akadnak szakemberek, akik szívből utálják a kókuszolajtrendet. Bejárta a médiát dr. Karin Michels harvardi professzor Németországban tartott előadása, amelyben azt állítja, hogy a kókuszzsír vagy kókuszolaj valójában „tiszta méreg”, és „az egyik legrosszabb étel, amit ehetsz”. Abban a hitben, hogy a kókuszzsír egészséges, nagyon sokan használják étolaj vagy állati zsiradék helyett, pedig Michels szerint még az utóbbinál is ártalmasabb – írja a Huffington Post a professzor előadását idézve. 

De vajon mit kezdhetsz vele, ha már vettél egy bödönnel?

1. Védd a bőröd az UV-sugárzástól

Télen hatékony lehet: egy tanulmány megállapította, hogy a kókuszolaj blokkolja a nap UV-sugárzásának körülbelül 20%-át. Ne feledd azonban, hogy nem nyújt ugyanolyan védelmet, mint a hagyományos fényvédő, amely az UV-sugarak körülbelül 90%-át blokkolja. Egy másik tanulmány becslése szerint a kókuszolaj 7-es fényvédő faktorral (SPF) rendelkezik, ami egyes országokban még mindig alacsonyabb a minimálisan ajánlottnál.

2. Javítsd az anyagcseréd vele!

A kókuszolaj közepes láncú triglicerideket (MCT) tartalmaz. Ezek olyan zsírsavak, amelyek gyorsan felszívódnak, és növelhetik az elégetett kalóriák számát. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az MCT-k jelentősen növelhetik az anyagcserét – legalábbis átmenetileg. Egy tanulmány szerint 15-30 gramm MCT átlagosan 120%-kal növelte az elégetett kalóriák számát 24 óra alatt. 

3. Főzz vele biztonságosan magas hőmérsékleten is

A kókuszolaj nagyon magas telített zsírtartalmú – zsírtartalmának körülbelül 87%-a telített. Ez a funkció az egyik legjobb zsír a magas hőfokon történő főzéshez, beleértve a sütést is. A telített zsírok magas hőmérsékletre hevítve megtartják szerkezetüket, ellentétben a növényi olajokban található többszörösen telítetlen zsírsavakkal.

Sokféleképpen hasznos.
Sokféleképpen hasznos.stefanamer / Getty Images Hungary

4. Javítsd fogaid egészségét

A kókuszolaj hatékony fegyver lehet a baktériumok ellen, beleértve a Streptococcus mutanst, a szájban lévő baktériumokat, amelyek lepedéket, fogszuvasodást és ínybetegségeket okoznak. Egy tanulmány szerint a kókuszolajjal való öblögetés ugyanolyan hatékonyan csökkentette ezeknek a baktériumoknak a számát, mint az antiszeptikus szájvízzel való öblítés. Egy másik tanulmányban a kókuszolajjal történő napi fogtisztítás jelentősen csökkentette a gyulladást és a lepedéket ínygyulladásban (gyulladt ínyben) szenvedő tinédzsereknél. 

5. Enyhíti a bőrirritációt és az ekcémát

A kutatások azt mutatják, hogy a kókuszolaj legalább annyira javítja a bőrgyulladást és más bőrbetegségeket, mint az ásványolaj és más hagyományos hidratálók. Egy ekcémás gyermekek körében végzett vizsgálatban a kókuszolajjal kezeltek 47%-a jelentős javulást észlelt.

6. Az agyműködés javítása

A kókuszolajban lévő MCT-ket a máj lebontja, és ketonokká alakítja, amelyek alternatív energiaforrásként működhetnek az agy számára. Számos tanulmány kimutatta, hogy az MCT-nek lenyűgöző előnyei vannak az agyi rendellenességek, köztük az epilepszia és az Alzheimer-kór esetében.

7. Készíts egészséges majonézt

A kereskedelmi forgalomban kapható majonéz gyakran tartalmaz szójaolajat és hozzáadott cukrot. Könnyű azonban saját majonézt készíteni kókuszolajjal vagy akár olívaolajjal is. 

8. Hidratálja a bőrt

A kókuszolaj csodálatosan hidratálja a lábakat, karokat és könyököket. Használhatod az arcodra is – bár nagyon zsíros bőrűeknek ez nem ajánlott. Segíthet a repedt sarok helyreállításában is. Egyszerűen vigyél fel egy vékony réteget a sarkadra lefekvés előtt, húzz fel zoknit, és ismételd meg minden este, amíg a sarkad sima lesz.

Gyerekjáték a használata
Gyerekjáték a használataCapuski / Getty Images Hungary

9. Segíthet a fertőzések leküzdésében

A szűz kókuszolaj antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a fertőzések kezelésében. Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy megállította a Clostridium difficile, közismert nevén C. diff bélbaktérium növekedését, amely súlyos hasmenést okoz. Úgy tűnik, hogy küzd az élesztőgombák ellen is – ezt a hatást általában a laurinsavnak, a kókuszolaj fő zsírsavának tulajdonítják. 

10. Készíts cukormentes étcsokit!

A házi étcsokoládé elkészítése a legélvezetesebb módja annak, hogy a kókuszolaj jótékony hatását élvezd. Ha elkészült, ne felejtsd el hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tárolni, mivel a kókuszolaj 24 °C-on olvad. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra