Már biztos: könnyebben lehet jogosítványt szerezni

GettyImages-1411001622
Olvasási idő kb. 2 perc

Felgyorsul a nagykategóriás jogosítvány megszerzésének folyamata. A változás a C, a D és a CE kategóriákat érinti.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium újonnan megjelent, a tehergépjárművekre vonatkozó jogosítvány megszerzésének feltételeit módosító rendeletének hátterében a szállítmányozási és fuvarozói ágazatban tapasztalható munkaerőhiány áll.

Gyorsabbá válik a 3500 kilogrammos össztömeget meghaladó tömegű gépjárművek (C kategória) és az azokhoz kapcsolható nehéz pótkocsikból álló járműszerelvények (CE kategória) vezetését lehetővé tevő jogosítvány megszerzése, számolt be az Economx. 

Gyorsabb lesz teherautókra és buszokra jogosítványt szerezni
Gyorsabb lesz teherautókra és buszokra jogosítványt szerezniChiccoDodiFC / Getty Images Hungary

Megrövidül a jogosítvány megszerzésének az ideje

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közleménye szerint a jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egy időben válik megszerezhetővé az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély is.

Az ezzel kapcsolatos rendelet már meg is jelent, így azok, akik már rendelkeznek érvényes, B kategóriás vezetői engedéllyel, mostantól fogva sokkal gyorsabban elvégezhetik a kombinált, C és CE kategóriájú jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamot. 

Az eddigi gyakorlat szerint először a C kategóriájú, 3500 kilogramm össztömeget meghaladó gépjárművek irányításához szükséges vezetői engedélyt kellett megszerezni, s csak azt követően kezdhették meg a teherautósofőrök a nehéz pótkocsis szerelvények vezetését oktató tanfolyamot. 

Autóbuszt is hamarabb vezethetünk

Változás történt a D kategóriájú jogosítvány megszerzésének feltételei között is. Ahhoz is elegendő immár a B kategóriás vezetői engedély, míg korábban ennek is a C kategóriás jogosítvány volt az előfeltétele. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek