Beszédes ajándékok: a kielégítetlen párkapcsolati szükségletek jelzései is lehetnek

GettyImages-91802926

Az ajándékozás nem mindig szívből jön. Három ajándékozási minta például a párkapcsolat nem megfelelő működését jelzi pszichológusok szerint.

A karácsony a szeretet ünnepe, de mi van akkor, ha éppen nehéz időszakon mentek keresztül pároddal? Az ajándékozás aknamezővé válhat, ahol egyetlen rossz lépés katasztrófához vezethet, ha feszültség húzódik köztetek.

Többről szólhat az ajándékozás a tárgyaknál

Az ajándékozás öröme megsavanyodhat és problémássá válhat, ha kötelességből történik, ha a másik megbántásának elkerülése ösztökéli, vagy ha saját fájdalmának elrejtésére használja fel valaki – mondja a Psychology Today. Családi kötelékek és romantikus kapcsolatok esetén is előfordulhat, de a romantikus kapcsolatok esetében nagyobb a tét.

Párkapcsolatoknál a közös jövő reménye forog kockán: az együtt leélt élet reménye, esetleg gyerekek együtt felnevelése és rengeteg befektetett idő és erőforrás válhat semmissé. Három gyakori minta szokott előfordulni ajándékozáskor.

Amikor az ajándékozás nem szívből jön, és a párkapcsolati problémák elrejtésére szolgál
Amikor az ajándékozás nem szívből jön, és a párkapcsolati problémák elrejtésére szolgálNando Vidal / Getty Images Hungary

A látszat fenntartása érdekében adott ajándékok

A megszokott rend fenntartását szolgáló üres gesztussá válhat az ajándékozás, ha nem őszinte erőfeszítés kíséri. Egy drága ékszer, egy figyelmes, valami praktikus vagy mókás ajándék elsőre tökéletesnek tűnhet, mégis gyakran arra szolgál, hogy a pár úgy tehessen, mintha minden rendben lenne. Elvégre, ha kifigyelte a kívánságodat, mégis hogyan lehetne bármiféle gond a kapcsolatotokban? Az ilyesfajta színjátékokba gyakran mindkét fél belemegy, hogy fennmaradhasson a jó kapcsolat látszata.

Azonban ezzel csak eltussolják a problémáikat, ami hosszú távon nem kifizetődő. Ha szembe mernek nézni azzal, hogy csak a megszokások rutinja vezérli a hálájukat és nagylelkűségüket, akkor ugyan kockáztatják a szétválást, de megadják maguknak az esélyt arra, hogy együtt fejlődve valami igazán értékeset hozzanak létre.

A másik manipulálására szolgáló ajándék

Sok diszfunkcionális kapcsolatot a megfélemlítés és érzelmi manipuláció kövez ki. A bűntudatkeltéstől kezdve olyan helyzetekig terjedhet ez a kapcsolódási forma, amelynek során nyomásgyakorlással az egyik fél olyan helyzetbe hozza a másikat, amely bántalmazó vagy elhanyagoló. Az ajándékozás kiemelten ilyen területté válhat, amikor vizsgáztatásba megy át, amit a másik csak elbukni képes. Ha az egyik fél mindent belead a tökéletes ajándék megtalálásába, és a másik egyáltalán nem értékeli a rengeteg befektetett erőfeszítést, diszfunkcionális kapcsolatról lehet szó nagy valószínűséggel.

A bizonytalanság elrejtésére szolgáló ajándékozás

Nem az egészséges kapcsolat ismérve, ha azért ad valaki ajándékot a párjának, hogy a saját magában érzett alkalmatlanságot kompenzálja, vagy hogy megmutassa neki, milyen bánásmódra vágyna ő maga, amit nem kap meg a másiktól. Olyankor fordulnak elő ezek az esetek, ha a felek nem mernek megnyílni egymás előtt saját bizonytalanságaikról és vágyaikról, igényeikről.

Fókuszváltással a kellemesebb karácsonyért

Ha azt látjuk, hogy az ajándékozás a szorongás, a félelem és az elvárások színterévé vált, érdemes megálljt kiáltani, metaforikusan. Könnyű régi rossz mintákba visszaesni, ha problémák merülnek fel egy fontos kapcsolódásban. A diszfunkcionális minták felismerése nagyszerű első lépés, amely ahhoz vezethet, hogy sikeresen visszatérhessen a karácsonyi összetartozás és javuljon a kapcsolat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra