Hogyan válaszolj, ha arra kérnek, mesélj magadról

GettyImages-84859454

Állásinterjú, randi, a párod szüleivel való találkozás, de akár kötetlen beszélgetés során is előkerülhet a klasszikus „Mesélj magadról” kérdés. Hogyan érdemes reagálni erre a bárgyú, de mégis rendkívül gyakran elhangzó mondatra?

Akármennyire ostobának is hangzik, a „Mesélj magadról” tökéletes mondat ahhoz, hogy megtörjön a jég és elindulhasson a társalgás. A másik fél ilyenkor azt szeretné, hogy felhozz egy témát, ami érdekel, és jó esetben ennek mentén terelődhessen mederbe a beszélgetés. Éppen ezért vigyáznod kell, nehogy elrontsd a választ – ha nem tudsz rendesen felelni, inkább csak meglepődöttségedben hebegsz-habogsz, könnyen alááshatod partnered bizalmát és azonnal negatív benyomást keltesz magadról. A How Stuff Works írása ad néhány tippet, hogyan érdemes reagálnod ebben a szituációban.

Állásinterjú során

Amikor leendő főnököd vagy az interjúztató HR-es neked szegezi a klasszikus kérdést, arra kíváncsi, mennyire tudsz érdemben reagálni, vagyis mennyire tűnsz magabiztosnak, felkészültnek, és milyen tapasztalatod lehet az adott munkakörben. Állásinterjún érdemes kerülni a túlságosan személyes választ és nem szabad sokáig mesélni, hanem magabiztosan és lényegre törően mondd el azokat a dolgokat, amelyek szerinted alkalmassá tesznek a meghirdetett munkára, térj ki a korábban szerzett tapasztalatodra, a jövőbeli céljaidra és arra, miért gondolod, hogy te vagy a megfelelő jelölt. Érdemes felkészülni és előre kidolgozni a választ. Szintén érdemes két percnél rövidebbre fogni a mondandód és olyasmivel előállni, amiről úgy gondolod, a többi jelölthöz képest eredetinek hat.

Új munkahelyen

Az állásinterjún túl vagy, megkaptad a munkát, ideje megismerkedned az új kollégákkal. Természetesen ilyenkor is előkerül a klasszikus „Mesélj valamit magadról”. Ebben a szituációban szintén az a legjobb, ha rövidre fogod a mondandód és megmaradsz a szakmai dolgoknál. Mondd el a többieknek, hol dolgoztál eddig, miért jöttél épp ide, mit szeretnél csinálni a cégnél. Ha a légkör kellően joviális, esetleg beszélhetsz a hobbidról, arról, mivel töltöd a szabadidődet. Érdemes megkérdezned a többieket arról, hogy milyen szerepet töltenek be a munkahelyen, ez segít beilleszkedned a közösségbe.

Akár randi, akár állásinterjú, előjöhet a kérdés
Akár randi, akár állásinterjú, előjöhet a kérdésfizkes / Getty Images Hungary

Az első randin

Az első találkozáskor szintén gyakran előkerül a klasszikus kérdés – a legjobb ismét csak az, ha nem kezdesz hosszas előadásba, regélésbe. Maradjon rövid (maximum egy-két perces) és egyszerű a mondandód, ne az első randin akard elmesélni leendő társadnak az életed történetét. A titok kulcsa abban rejlik, hogy előre felkészülsz, de mégis spontánnak tűnő módon, izgalmasan és változatosan adod elő magad. Randin természetesen már előkerülhetnek a személyes dolgok, de érdemes itt is visszafogottabban indítani – sohase tűnjön úgy, hogy nagyzolni próbálsz, saját magadat fényezed. És érdemes megfordítani a kérdést, például ha mesélsz a hobbidról, kérdezd meg a partneredet, hogy esetleg ő is kipróbálta-e már az adott dolgot. Kerüld a sablonokat, légy kreatív, ne kérdezd meg a társadtól ugyanazt, amit ő kérdezett tőled.

Bemutatkozás a szülőknek

Igazán kínos tud lenni egy rosszul sikerült első találkozás a párod szüleivel – nem csoda, hogy stresszeled magad a nagy alkalom előtt. A titok itt ugyanaz, mint a randevú esetében: tűnj magabiztosnak és érdekesnek, kerüld az unalmas sablonokat és dobáld oda-vissza a labdát. Készülj fel a saját magaddal kapcsolatos kedvenc anekdotáidból, majd kérd meg az anyós- és apósjelöltet, ők is meséljenek valami vicceset, érdekeset. Győzd meg őket arról, hogy jól döntött a fiuk/lányuk, amikor téged választott társnak.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra