A több zöldség és gyümölcs fogyasztása nem elég a rák megelőzéséhez, a betegséget komplett, egészséges életmóddal lehetne jól megelőzni, ezt állítják egy új kutatásban. A magyaroknak ez rossz hír, mert mi vagyunk az egyik legegészségtelenebbül élő nemzet a WHO szerint.

megelozesA több gyümölcs és zöldség fogyasztása csak kis mértékben csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát - számolt be a Journal of the National Cancer hírportál. Az ez irányú kutatásokat 1992 és 2000 között végezték, a vizsgálat során csaknem félmillió ember életvitelét, táplálkozási szokásait követték nyugat-európai országokban. Nyolc év elteltével 30 ezer embernél diagnosztizáltak rákot, és a szakemberek a betegek előzetes életvitelét is kielemezték, ezt követően vonták le a következtetéseiket.

A dohányzás mellőzése fontosabb lenne

Megállapították, hogy nagy általánosságban igaz az, hogy akik rendszeresen fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, az életmódjuk miatt kevésbé vannak kitéve a rák kockázatának, de önmagában a zöldség és gyümölcs fogyasztása nem nyújt elegendő védelmet a betegség megelőzésében. Azok, akik egészségesen táplálkoznak, általában kevesebb alkoholt fogyasztanak, kevesebbet dohányoznak, és jobban ügyelnek a fizikai kondíciójukra. Ezek a tényezők fontosabbak a rák megelőzésében, mint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

E tekintetben a magyarok veszélyeztetettek, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO legfrissebb statisztikája szerint a világ legegészségtelenebb életet folytató nemzetei közé tartozunk. Ebben a mozgásszegény életmód, a jelentős mennyiségű ivás és dohányzás, és persze az egészségtelen, zsíros ételek fogyasztása mind szerepet játszanak. Ezek következtében a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az aránya is magas idehaza, de a tüdőrákos betegek arányával is a vezető országok közé tartozunk világviszonylatban. Az Unióban egyébként hazánk mellett Bulgária és Románia sorolható a legegészségtelenebb országok közé.

Márciusban egyébként a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóirat számolt be arról, hogy az öregedő népesség és a dohányzás miatt a rák világszerte átveheti a vezetést a halálozási okok listáján.

Az alma segít megelőzni a vastagbélrákot

A gyümölcsöknek a rák megelőzésében tulajdonított szerepéről jó néhány kampány szól. A napokban számoltunk be arról, hogy Olaszország néhány városában Almapontot létesítenek, ahol egyebek mellett arra hívják fel a figyelmet, hogy az alma fogyasztása néhány daganatos betegség megelőzésében segít, és különösen az emésztőrendszeri megbetegedések megelőzésében. A milánói Mario Negri farmakológiai kutatóintézetben vastagbél daganatos betegeket vizsgáltak, és a kutatásuk eredményeképp kijelentették, hogy az almában megtalálható proantocianidin nagy mértékű fogyasztása akár 30%-kal is csökkentheti a vastagbél daganat kialakulásának a veszélyét.

A papaja is lehet csodaszer

Az alma mellett a papaja gyümölcs kivonatát is lehetséges csodaszernek nevezték. A Floridai Egyetem japán kutatója, Dr. Nam Dang szerint bebizonyosodott, hogy a gyümölcs kivonata alkalmas bizonyos daganatos sejtek növekedésének a lassítására. Az orvos a kollégáival hosszú idő óta kísérletezett a gyümölcs hatásával, és arra a megállapításra jutottak, hogy a máj-, méhnyak-, a tüdő és a hasnyálmirigyrák növekedését lassíthatja, legalábbis laboratóriumi körülmények közt érvényesül a hatása. Összegezve a tapasztalatait, kijelentette, hogy a papaja elsődlegesen az immunrendszer működésének a szabályozásában hatásos.

Arról már kevesebb statisztika szól, hogy a rák megelőzéséért folytatott küzdelmet milyen mértékben veti vissza, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával a növényvédő szerek maradékait is magunkhoz vesszük.

 

Mustra