Még 30 sem vagy, mégis őszülsz? Itt a magyarázat!

GettyImages-1156062271

Van, aki negyven felett is alig, más már akár húszévesen is elkezd őszülni. A fiatalok nyilván nem örülnek, hiszen az első ősz hajszál megjelenését általában az öregedés első jeleként definiálják, azonban jó, ha tudod, hogy az ősz hajszálak megjelenése nem feltétlenül a korodtól függ.

Nyilván az öregedés nem egy adott szabályrendszerhez kötött dolog, hiszen az emberek különbözőek, így tehát különbözően is öregszenek.

Teljesen normális, hogy elkezdünk őszülni, ugyanis a helyzet az, hogy idővel a melanociták – a pigmenteket termelő apró sejtek – elhalnak, és holtan nem tudnak több melanint, azaz pigmentet termelni – magyarázza a Díványnak a történet tudományos hátterét Farkas Blanka fodrászmester.

Ebből következik az abszolút nyilvánvaló tény, hogy különböző időpontokban változik meg a hajszínük is. Általánosságban elmondható, hogy az ősz hajszálak a 30-as éveidben jelennek meg, és teljesen átveszik a hatalmat, mire eléred a 60-as éveidet, de láttam már olyat is, aki huszonöt éves korára teljesen megőszült – jegyezte meg.

Viszont van, akinél ez a folyamat már a 20-as évei elején elkezdődik. Ha szürke szálat látsz a hajadban, vigasztald magad azzal, hogy ez nem feltétlenül katasztrófa, és valószínűleg az élet a továbbiakban is úgy folytatódik, mint eddig bármikor.

Meg azért jó, ha tudod, hogy az ősz hajszálak megjelenése többnyire a genetikádtól is függ, magyarul, ha a szüleid fiatalon őszültek, akkor valószínűleg veled pontosan ugyanez lesz a helyzet – magyarázza a szakember. Szóval a helyzet az, hogy fiatalon őszülsz, és kész. Fogadd el, vagy festess!

Viszont, ha nincs szó ilyesmiről, akkor az őszülés valami másnak a tünete is lehet. A fodrászok szerint ez esetben a legnagyobb bűnös a stressz lehet. Nyilván, manapság már mindenre rá lehet fogni, hogy a stressztől van, legyen az hízás, fogyás, vagy akár szívroham.

GettyImages-477445845
Kuzma / Getty Images Hungary

A RealSimple ugyanis azt írja, hogy a stressz közvetlen hatással van az őssejtekre, amelyek felelősek a haj pigmentjének regenerálásáért. A stressz hatására egy noradrenalin nevű vegyi anyag szabadul fel a szőrtüszőben – mondja William Gaunitz, az FWTS okleveles trichológusa és az Advanced Trichology alapítója. A melanocitákat ez a vegyi anyag közvetlenül befolyásolja, és az idő múlásával drámaian csökkenti a melanociták számát, és a haj őszülését okozza.

Egy másik nagyon gyakori bűnös valaminek a hiánya lehet. Pontosabban, a B-vitamin, a D-vitamin, a biotin, a cink és a réz hiánya az ősz haj korai megjelenését idézheti elő. Ha figyelünk ezeknek a tápanyagoknak a bevitelére, az általános tüszőfunkciók a legjobb szinten maradnak, beleértve az anagén hatékonyságát, amely magában foglalja a pigmentációs folyamatot is – mondja Philip B, fejbőrszakértő.

Mindig figyelj a megfelelő vitaminbevitelre és fogyassz egészséges ételeket, amelyek tele vannak leveles zöldségekkel, fehérjékkel és B12 vitaminokkal – teszi hozzá.

Ina Rivera fodrász azt javasolja, hogy ellenőrizd, hogy mivel fested vagy szőkíted a hajadat, ugyanis egyes kémiai hajfestékek, sőt samponok is hozzájárulhatnak a haj korai őszüléséhez. A melanint csökkentő összetevőket tartalmazó termékek az egyik legnagyobb bűnös az őszülésben – mondja Rivera. A hidrogén-peroxid például egy olyan gyakran használt vegyszer, amely túlzott használat esetén őszülést okozhat – fűzte hozzá. 

GettyImages-1283389977
Sofia Zhuravets / Getty Images Hungary

Ha nagyon zavar, hogy megjelentek az első ősz hajszálaid, akkor az egyetlen megoldás a hajfestés – összegzett Farkas Blanka, és megjegyezte, ezenkívül a legtöbb, amit tehetsz, ha igyekszel elkerülni az UV-sugárzást, főleg a nyári hónapokban, amikor a káros sugárzás, a sós víz még nagyobb károkat okozhat. 

Az ősz haj ma egyébként divat, erre szavazott nemrég Pataki Ági, Náray Tamás vagy akár Julia Roberts. A Díványban pedig pár hete arról is megemlékeztünk, amikor Sarah Jessica Parker utasította rendre az ősz hajszálain fanyalgó embereket. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra