Most te is kipróbálhatod a világ egyik legkáprázatosabb illúzióját

Emlékszel az okostelefonok előtti korra, amikor még eljártunk előhívatni és nagyíttatni a karácsonyi képeket? Bevittük a filmtekercset az üzletbe, hogy aztán a színes fotókkal térhessünk haza, és jól meglepődjünk, ki hogy néz ki a felvételeken (hol volt még a szelfikultúra?). Ám ahhoz, hogy a negatívból kinyerjük a színeket, nincs feltétlenül szükség sötétkamrára… az agyad is képes erre a műveletre. Mutatjuk, hogyan.

Az optikai csalódás megtapasztalásához nem kell mást tenned, mint:

  1. Fókuszálj 15 másodpercig a férfi orrán lévő pöttyre.
  2. Nézz a kép jobb oldali, üres részére.
  3. Közben pislogj sokat. 

Készen állsz? 

illúzió2
Csabai Kristóf / Dívány.hu

Mit láttál?

Ha minden jól ment, elvileg teljes színében tárult fel előtted a férfi portréja. Ha mégsem jött össze a dolog, próbálkozz újra. Nézd tovább a képet (mondjuk fél percig), vagy próbálj a megfelelő távolságba (kb. 20 centiméterre) ülni a monitortól, kijelzőtől. 

Mi történik az illúzióban? 

Ahogyan az a Verywell Mind összefoglalójából is kiderül, a jelenség a szemünkben lévő csapok fáradásával van összefüggésben. Talán máris beugrott a bioszórákról, hogy a fotoreceptoroknak két fajtája van: csapokra és pálcikákra osztjuk őket. A csapok azok, amelyek gyenge fényben kevésbé működnek, de a felbontóképességük kiváló, nekik köszönhető a színlátás is. Az emberi szemben mintegy 8 millió található belőlük.

A hétköznapi életben a csapokat apró szemmozgásokkal védi a rendszerünk a kifáradástól. Ezek a szemmozgások annyira automatikusak és parányiak, hogy észre sem vesszük őket. Viszont ebben a feladatban, a tekintetünk fixálásával teljesen kiiktatjuk őket, így a csapokat nem védi semmi a túlingerléstől. 

Amikor tehát rápillantunk a kép üres részére, ezek a receptoraink már csak gyenge jeleket képesek küldeni, ezért az általuk érzékelt színek eltompulnak. Ugyanakkor azok a környező fotoreceptorok, amelyek frissek és üdék, erős jeleket küldenek, ami által a szemünk ideghártyája létrehozza azt az optikai csalódást, mintha az eddigiekkel ellentétes (komplementer) színeket látnánk. Ami először kék vagy lila volt, most sárga vagy narancssárga lesz. Így jön létre a negatívból valami sokkal élethűbb, és csak pár szempillantás kell hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra